ΜΕΤΑ: Οι εξοπλισμοί βλάπτουν σοβαρά τις κοινωνικές ανάγκες. Εξοπλίστε τώρα τα νοσοκομεία και τα σχολεία

Αντιπολεμική συγκέντρωση

Σήμερα, Πέμπτη 14 Γενάρη, η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, την έγκριση της συμφωνίας για την αγορά 18 γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών Rafale, τα οποία θα πληρώσουν αδρά οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, η νεολαία, ο λαός, με περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Κι αυτό την ώρα, που η κυβέρνηση πετσοκόβει τις κοινωνικές δαπάνες για την υγεία, την πρόνοια, την παιδεία κτλ., τα κονδύλια που απαιτούνται για τη λήψη μέτρων προστασίας, την ώρα που καθημερινά δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό, το ΕΣΥ έχει προ πολλού φτάσει στα όριά του, οι εμβολιασμοί προχωρούν με ρυθμούς χελώνας… Είναι χαρακτηριστικό πως ένα Rafale ισοδυναμεί με 1.300 ΜΕΘ ή ένα μεγάλο και πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο ή τουλάχιστον 30 σχολικά συγκοτήματα.

Στο πλαίσιο της ψήφισης της συμφωνίας για τα Rafale, τηρώντας όλα τα μέτρα κατά του κορονοϊού, εργατικές συλλογικότητες και φορείς της Αριστεράς, μεταξύ των οποίων και το ΜΕΤΑ, πραγματοποίησαν αντιπολεμική συγκέντρωση, στις 5 και μισή το απόγευμα, έξω από τη Βουλή. Κυρίαρχα συνθήματα «Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες, όχι για τους εξοπλισμούς», «Οι εξοπλισμοί βλάπτουν σοβαρά τις κοινωνικές ανάγκες», «Εξοπλίστε τώρα τα νοσοκομεία και τα σχολεία».

Αντιπροσωπεία του ΜΕΤΑ, με επικεφαλής το συντονιστή της Γραμματείας της παράταξης, Γρηγόρη Καλομοίρη, παρέδωσε στο προεδρείο της Βουλής και στα κόμματα το παρακάτω ψήφισμα.


ΨΗΦΙΣΜΑ

Προς:

– το Προεδρείο της Βουλής
– τα κόμματα της Βουλής

Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, συλλογικότητες και εργατικά σχήματα που συνυπογράφουμε το παρόν ψήφισμα εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στη σύμβαση που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και η οποία προβλέπει την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, συνολικού κόστους 2,5 δισ. ευρώ.

Είναι σαφές ότι αυτή η τιτάνια εξοπλιστική προμήθεια είναι συνδεδεμένη με ξένα, προς το λαό της χώρας μας, συμφέροντα. Αυτό που πραγματικά υπηρετεί η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών είναι οι πολεμικοί και ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ και του μεγάλου κεφάλαιου.

Το κονδύλι των 2,5 δισ. ευρώ που θα φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων και αυτοαπασχολούμενων είναι ιλιγγιώδες αν γίνουν οι αναπόφευκτες, αδυσώπητες και προκλητικές συγκρίσεις: ένα μόνο Rafale στοιχίζει περί τα 140 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος «Θώραξ», το κόστος κατασκευής μιας ΜΕΘ κυμαίνεται από 50.000 έως 150.000 ευρώ. Κάθε Rafale δηλαδή αντιστοιχεί σε 1.300 ΜΕΘ! Σε ό,τι αφορά τα σχολεία που παρέμειναν κλειστά για τέσσερις περίπου μήνες το 2020, γιατί, πέραν των άλλων, δεν διασφαλίζεται η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών με 25 μαθητές ανά τμήμα, είναι γεγονός ότι με τα χρήματα που θα διατεθούν για ένα μόνο Rafale θα μπορούσαν να ανεγερθούν 30 τουλάχιστον σχολικά συγκροτήματα.

Υπάρχει και συνέχεια: ο πρωθυπουργός της χώρας μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού ανήγγειλε εξοπλιστικό πρόγραμμα 11,2 δισ. μέχρι το 2024. Φέτος, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δίνονται 5,5 δισ. ευρώ (ποσό αυξημένο κατά 57% σε σύγκριση με το 2019) για αγορά νέων όπλων, προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών συντήρηση στρατοπέδων και βάσεων, ενώ ήδη ανακοινώνεται συμφωνία με τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση νέων βάσεων σε Κάρπαθο και Σκύρο και υλοποιείται πρόγραμμα για βάση στην Καλαμάτα.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια περίοδο που οι εργαζόμενοι-ες αντιμετωπίζουμε διαρκώς τις δραματικές συνέπειες στην υγεία, το εισόδημα και τα δικαιώματά μας εξαιτίας της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Η χώρα μας καταγράφει δυστυχώς ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας στον κόσμο λόγω covid-19. Το τραγικότερο είναι ότι το τελευταίο δίμηνο, το μεγαλύτερο ποσοστό (πάνω από 80%) των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους δεν νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, γιατί δυστυχώς δεν υπήρχαν διαθέσιμες.

Η σύμβαση, την κύρωση της οποίας προωθεί σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή, συνιστά αιτία πολέμου για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Πολέμου ταξικού, όχι μεταξύ των λαών, για τα κέρδη των λίγων, των πολεμικών βιομηχανιών και των κυβερνήσεων που εκπροσωπούν τις παγκόσμιες ελίτ.

Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ειρηνική συνύπαρξη των εργαζομένων όλων των χωρών του κόσμου και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στη ζωή, την υγεία και την παιδεία του λαού μας.

Διεκδικούμε:

– ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ

– ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

– ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ


Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, συλλογικότητες και εργατικά σχήματα:

  • Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ)
  • Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα καθηγητών (ΑΡΕΝ)
  • Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Ανεξάρτητη Κίνηση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΚΙΓΔΥ) – Συσπειρώσεις
  • Αντί-Λογος, Συλλογικότητα Εργαζομένων στο υπ. Εργασίας
  • Ενωτική Αριστερή Πρωτοβουλία Ε ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής
  • Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΕΑΣ) Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής
  • Προοδευτική Κίνηση Ιατρικών Επισκεπτών & Φαρμακοϋπαλλήλων
  • Ριζοσπαστική Συνεργασία Τεχνικών για την ΑΡιστερή Τροχιά (ΡΙΣΤάΡΤ)
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ