ΕΑΣ Καισαριανής: Τι περιμέναμε για να γίνει το αυτονόητο και να κλείσει το Δημαρχείο;

Με καθυστέρηση και αφού υπάρχουν, μέχρι στιγμής, τρία (3) επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, αποφάσισε η Δημοτική Αρχή να κλείσει το Δημαρχείο, για Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Νοέμβρη και να γίνουν τεστ την Παρασκευή σ’ όλους τους εργαζόμενους που στεγάζονται σ’ αυτό. Η Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων, με την ανακοίνωσή της στις 16 Νοέμβρη 2020, επισήμανε τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής και την «Προσπάθεια απόκρυψης των κρουσμάτων σε εργαζομένους».

Αντί όμως να πάρει γρήγορα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και περιορισμού της διασποράς του ιού στους εργαζόμενους και στην κοινότητα, επιχειρήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο (16.11.2020) να αποδοθούν οι ευθύνες σε εργαζόμενους, στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης και να αποσιωπηθούν οι ευθύνες της.

Ισχυρίζεται ότι κάποιοι αρνούνται την θερμομέτρηση ή ότι δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση από τους ίδιους τους εργαζόμενους που παρουσίασαν συμπτώματα COVID 19.

Δεν λέει όμως:

1. Αν υπήρξε σχέδιο αποσυμφόρησης των υπηρεσιών ή αν συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά, επιβεβαρυμένες ακόμα περισσότερο, λόγω της παρουσίας και των συμβασιούχων συναδέλφων από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ; Δεν υπήρξε κανένα σχέδιο εργασίας από το σπίτι για κάποιους εργαζόμενους ή εκ περιτροπής εργασίας για άλλους.

2. Αν γίνεται επισταμένη καθαριότητα στους χώρους εργασίας των εργαζομένων και αν τηρούνται η οδηγίες του ΕΟΔΥ; Αντίθετα μάλιστα και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η καθαριότητα συνέχιζε να ήταν η ίδια και χειρότερη, αν εξαιρέσουμε κάπως τις τελευταίες μέρες, μετά το κλείσιμο των σχολείων και των παιδικών σταθμών, ενώ υπάρχουν υπηρεσίες που έχουν επαφή με το κοινό ή με πολλούς εργαζόμενους, όπου δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη προστατευτικά plexi glass!

3. Αν στην υπηρεσία καθαριότητας και στα συνεργεία γίνονται απολυμάνσεις και των χώρων εργασίας και παραμονής των εργαζομένων και των οχημάτων στα οποία συνεχίζουν να μπαίνουν πάνω από ένας εργαζόμενος με τον οδηγό, ενώ για τα ΙΧ οχήματα απαγορεύεται, ενώ ο χώρος προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων και ογκωδών αντικειμένων, είναι γεμάτος από άχρηστα ήδη οικιακής χρήσης και εξοπλισμού, επικίνδυνα για την μεταφορά και διασπορά του κορονοϊού!

4. Αν το αυτοκίνητο που μεταφέρει τους εργαζόμενους της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του “Βοήθεια στο Σπίτι”, δεν καθαρίζεται και δεν απολυμαίνεται και ας υπάρχουν πολλοί/ές εργαζόμενοι/ες που το χρησιμοποιούν καθημερινά για να εξυπηρετούν τις ευάλωτες και αδύναμες ομάδες του πληθυσμού της πόλης μας.

5. Αν το ΚΕΠ όλο το διάστημα λειτουργούσε κανονικά και μάλιστα επιπλήττονταν οι εργαζόμενοι που ζητούσαν η εξυπηρέτηση των πολιτών να γίνονταν κυρίως με ραντεβού ή διαδικτυακά, ενώ δεν υπήρχε καμιά συνδρομή για την τήρηση της σειράς, των αποστάσεων και της θερμομέτρησης των πολιτών που προσέρχονταν στο ΚΕΠ αυτοπροσώπως για την εξυπηρέτησή τους, ούτε γίνονταν απολυμάνσεις και συνεχείς καθαριότητα του χώρου.

Η Δημοτική Αρχή αντί να αναζητά αλλού τις ευθύνες, αντί να ασκείται σε ένα κυνήγι μαγισσών να αναλογιστεί τις δικές της ευθύνες και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα.

Ζητάμε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ να γίνουν τέστ σ’ όλους τους εργαζόμενους, και όχι μόνο στους εργαζόμενους του δημαρχείου, τα οποία να επαναλαμβάνονται κατά διαστήματα και να υπάρξει αποσυμφόρηση του προσωπικού με την χρήση της εκ περιτροπής παρουσίας των εργαζομένων και της εργασίας από το σπίτι, καθώς και συνεχείς απολυμάνσεις των χώρων εργασίας και των οχημάτων που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι και την παροχή των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας.

Να ζητηθεί από το ΕΟΔΥ να προχωρήσει στην ιχνηλάτηση όλων των επαφών των εργαζομένων που έχουν νοσήσει. Να υπάρξει σχεδιασμός και σε όποιο χώρο εργασίας εκδηλώνεται κρούσμα να γίνεται άμεσα απολύμανση του χώρου και να κλείνει η υπηρεσία μέχρι να γίνουν τα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ.

Αυτή τη στιγμή προέχει η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων, των οικογενειών τους και της τοπικής κοινωνίας, για να μπορούν οι εργαζόμενοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες στις κρίσιμες στιγμές που βιώνει ο λαός μας.


Καισαριανή 18 Νοέμβρη 2020
Από την ΕΑΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ