Σχόλιο ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Στα Ι.Χ., ταξί με τρία άτομα κολλάει. Στις καμπίνες των απορριμματοφόρων, δεν κολλάει

Η είδηση έχει ως εξής: Σε καραντίνα, έχουν τεθεί 20 υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Ωραιοκάστρου, έπειτα από την καταγραφή τριών θετικών κρουσμάτων στον Covid-19. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, «μετά τον τελευταίο έλεγχο που έγινε στους υπαλλήλους της καθαριότητας για την ανίχνευση του νέου κορονοϊού, 3 υπάλληλοι καταγράφηκαν θετικοί στον Covid-19. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι τέθηκαν άμεσα σε καραντίνα». Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται, στο εργοτάξιο του Δήμου «ακολουθήθηκαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπονται από τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Απολυμάνθηκαν οι χώροι και ακόμη 17 υπάλληλοι που ήρθαν σε επαφή με τους εργαζόμενους που νοσούν τέθηκαν σε καραντίνα και θα υποβληθούν σε νέα τεστ. Αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί το έμψυχο δυναμικό της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Ωραιοκάστρου και κατά συνέπεια να μειωθούν τα συνεργεία αποκομιδής των απορριμμάτων».

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, δημοτικές Αρχές και κυβέρνηση, που τάχα ενδιαφέρονται για την υγεία των υπαλλήλων, εξακολουθούν στους περισσότερους Δήμους να απαιτούν από τους εργαζομένους να δουλεύουν δίπλα δίπλα, να γίνεται πλημμελής καθαριότητα στους χώρους εργασίας, ενώ διατηρούν και το απαράδεκτο και άκρως επικίνδυνο για την υγεία των οδηγών και εργατών καθαριότητας «μέτρο» της σαρδελοποίησης τους, στις καμπίνες των απορριμματοφόρων (3 άτομα σε μια καμπίνα δύο τετραγωνικών μέτρων, ενώ στα ταξί και στα ΙΧ αυτοκίνητα επιτρέπει ένα άτομο μαζί με τον οδηγό), όπως επίσης και να τους αφήνουν εκτεθειμένους σε κάθε υγειονομικό κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένου της πανδημίας, αφού τα Μέσα Ατομικής Προστασίας είναι ελλιπή.

Βεβαίως, η κατάσταση αυτή στο χώρο της καθαριότητας αλλά και σε άλλες δημοτικές υπηρεσίες, όπου καταπατούνται δικαιώματα των εργαζομένων (ανάθεση αλλότριων καθηκόντων που δεν έχουν καμία σχέση με την ειδικότητά τους, επέκταση λειτουργίας υπηρεσιών από 5νθήμερο σε 7ήμερο κτλ.) δεν είναι είναι άγνωστη στη διοίκηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία όμως έχει επιλεκτική όραση και δε βλέπει εκεί που διατηρεί, είτε καλές σχέσεις με τους Δημάρχους είτε είναι φίλα προσκείμενη με υποτακτικούς συνδικαλιστές και εργοδοτικά σωματεία. Και για αυτό, οι ευθύνες της είναι μεγάλες.

Η διοίκηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποδέχεται μοιρολατρικά τις δυσκολίες της περιόδου και ανέχεται τις αυθαιρεσίες και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μαζί με αυτό για την ασφάλεια και την υγεία τους, από την κυβέρνηση και τους αιρετούς. Δεν έχει πάρει εδώ και τόσους μήνες ούτε μία αγωνιστική παρέμβαση και άρνηση εργασίας, εκεί όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται σαν αναλώσιμοι και πρόβατα σε σφαγή.

Μάλιστα, αντί να επέμβει με στόχο την αναζωογόνηση των Σωματείων και την παρέμβασή τους στις δυσκολίες της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, διευκολύνει, με την παθητική της στάση, τα σχέδια της κυβέρνησης για την παράλυση και την διάλυση των συνδικάτων.

Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός ότι, στην τελευταία συνεδρίαση του Γενικού της Συμβουλίου, αποφάσισε την κατά ένα χρόνο αναβολή του συνεδρίου της, με ψήφους της ΣΥΝΑΝ – ΔΑΣ – ΔΑΚΕ, από τον Απρίλη του 2021 για τον Απρίλη του 2022! Έτσι και τα σωματεία από φορείς άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής των εργαζομένων, μετατρέπονται σε όργανα αποστεομένα και μακριά από την κρίση και τη συμμετοχή των εργαζομένων.

Θεωρούμε ως ΜΕΤΑ-ΟΤΑ ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να ανακληθεί η απόφαση και να πραγματοποιηθεί το συνέδριο και όλες οι εκλογικές διαδικασίες στα σωματεία μέχρι τις αρχές Ιουλίου του 2021.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ