Δ. Καλλιθέας: Σε ρόλο «ιατρού εργασίας», ζητεί εκβιαστικά να μάθει ευαίσθητα προσωπικά και ιατρικά δεδομένα των εργαζομένων

Ένα «Ερωτηματολόγιο Ιατρικού Ιστορικού Εργαζομένου – Εταιρία/Εγκατάσταση», που αφορά σε απόρρητα προσωπικά στοιχεία – ιατρικά δεδομένα, καλούνται να απαντήσουν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες του Δήμου Καλλιθέας, και μάλιστα με το ζόρι, είτε το θέλουν, είτε δεν το θέλουν. Το ερωτηματολόγιο έφτασε στα χέρια τους από πολλές κατευθύνσεις, είτε μέσω της Διεύθυνσης Προσωπικού, είτε μέσω εποπτών στην Καθαριότητα κτλ., ενώ με τη… συμπλήρωσή του καλούνται να το παραδώσουν από όπου το πήραν.

Η πρώτη σκέψη που -ευλόγως- μπορεί να κάνει κάποιος, διαβάζοντας το ερωτηματολόγιο είναι πως έχει βρεθεί μπροστά σε ασφαλιστή ιδιωτικής εταιρείας που ζητά να μάθει τα πάντα από τον «πελάτη» του προκειμένου να αποφασιστεί ποια «κάλυψη» θα του παρέχουν και πόσο θα είναι το επασφάλιστρο.

Όπως προαναφέρθηκε, η συμπλήρωσή του δεν είναι προαιρετική αλλά υποχρεωτική, καθώς οι εργαζόμενοι, μέσω ανυπόγραφου «υπηρεσιακού σημειώματος», καλούνται «να συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις», αλλιώς… δε θα έχουν ιατρό εργασίας. Να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δεν έχουν συναντήσει ποτέ το γιατρό εργασίας, που υπογράψει το συγκεκριμένο «ερωτηματολόγιο».

«Το ερωτηματολόγιο είναι αυστηρώς προσωπικό και υπόκειται στο ιατρικό απόρρητο», αναφέρεται στο έγγραφο, πράγμα που δημιουργεί εύλογες απορίες στους εργαζομένους, καθώς διαμοιράστηκε από άτομα που δεν είναι ιατροί για να μαζεύουν τέτοιες πληροφορίες και επιπλέον γνωρίζουν πως ιατρικά στοιχεία συμπληρώνονται μαζί με το γιατρό εργασίας ή παραδίδονται σε αυτόν και μόνον σε αυτόν, σε κλειστό φάκελο, ο οποίος φυλάσσεται με ευθύνη του.

Στο «ερωτηματολόγιο», εκτός από τα πλήρη στοιχεία του εργαζόμενου (όνομα, επώνυμο, όνομα πατρός, θέση εργασίας, αριθμός κτλ.), το ιατρικό ιστορικό, ζητούνται και οι προσωπικές συνήθειες (κάπνισμα, διατροφικές συνήθειες, ποτό κτλ.), αλλά και γενικές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Επίσης, ερωτήσεις που αφορούν προσωπικές πληροφορίες, άσχετες με το αντικείμενο εργασίας (π.χ., πόσα παιδιά έχει κάποιος εργαζόμενος και τι γένους, αν έχει κάνει διακοπή κύησης μια εργαζόμενη κτλ), ενώ στο πλαίσιο της «καταγραφής» του ατομικού ιστορικού υγείας, του γυναικολογικού ή ανδρικού ιστορικού, υπάρχουν ερωτήσεις που παραβιάζουν το νόμο για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ή είναι σεξιστικές κτλ (π.χ., οι ερωτήσεις που αφορούν στο εάν κάποιος έχει HIV/AIDS, διπολική διαταραχή, παίρνει ναρκωτικά, τι θρησκευτικών πεποιθήσεων είναι κτλ.).

«Ερωτήσεις, όπως: “ακούγατε φωνές;” “σκεφτήκατε την αυτοκτονία;”, “τα συμπτώματά σας είναι αμετάβλητα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες;”, αν δεν είναι γελοιότητες, είναι άκρως επικίνδυνες… Και κλείνει το ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις ΜΟΝΟ για γυναίκες όπως τοκετός, αντισύλληψη, έκτρωση, σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και εμβόλιο, ενώ αντίστοιχες ερωτήσεις για άντρες όπως προστάτης, αντισύλληψη, σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ασφαλώς δεν αναφέρονται», καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Ενότητας και Δράσης του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Καλλιθέας, σε ανακοίνωσή της (βλ. παρακάτω το πλήρες κείμενο) που το χαρακτηρίζει ως «άκρως χυδαίο, προσβλητικό, σεξιστικό και επικίνδυνο», που καταπατά «ιδιαιτέρως ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα». Καλεί, δε, τους εργαζομένους να μην το συμπληρώσουν.

Σχόλιο ErgasiaNET: Πρόκειται για μια προκλητική και απαράδεκτη διαδικασία, από πλευράς Δημοτικής Αρχής Καλλιθέας, που αντικαθιστά και απαξιώνει τη βασική ιατρική πράξη, που αφορά στην υγεία και προστασία του εργαζομένου στο χώρο δουλειάς: δηλαδή τη σύνταξη του ιατρικού (και μόνον) ιστορικού, μέσω πραγματικών και διά ζώσης συνεντεύξεων που πρέπει να κάνει ο ιατρός εργασίας, με κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά, ώστε να μπορεί να τον καθοδηγήσει αλλά και να αντληθούν τα ορθά στοιχεία που θα σχετίζονται άμεσα με την διαμόρφωση των όρων δουλειάς του.

Το ότι το ερωτηματολόγιο διαμοιράστηκε από εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, κι όχι από τον ιατρό εργασίας, αλλά και ότι τα συμπληρωμένα θα τα συγκεντρώσουν οι επόπτες, προϊστάμενοι κτλ. αποτελεί μια άκρως επικίνδυνη και διάτρητη διαδικασία, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων, που πρέπει να γνωρίζει ο ιατρός εργασίας και μόνον.

Πέραν των παραπάνω, αν πραγματικά ενδιαφερόταν η Δημοτική Αρχή για την υγεία των εργαζομένων, δε θα έστελνε… προσχηματικά τέτοια ερωτηματολόγια δείχνοντας το ενδιαφέρον της για την υγεία των εργαζομένων, αλλά θα είχε στείλει τον ιατρό εργασίας στους χώρους δουλειάς για να διαπιστώσει το εργασιακό περιβάλλον στο οποίο εργάζονται οι υπάλληλοι του Δήμου.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ

ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ «ΙΑΤΡΙΚΟ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ\ΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Στις\στους εργαζόμενες\ους του Δήμου Καλλιθέας Αττικής μοιράστηκε ένα ερωτηματολόγιο με ερωτήματα που δεν άπτονται της υγείας σε σχέση με την εργασία αλλά αφορούν ευαίσθητα ιατρικά προσωπικά δεδομένα. Εκ των υστέρων μάθαμε πως το ίδιο ερωτηματολόγιο μοιράστηκε και στο Νομικό Πρόσωπο Γ. ΓΑΛΛΟΣ, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου, σε εργαζόμενες\ους που έχουν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά:

ΚΑΝΕΝΑΣ μα ΚΑΝΕΝΑΣ γιατρός δεν παίρνει ιστορικό ιατρικό μέσω απρόσωπου ερωτηματολογίου και ιδιαιτέρως αν οι απαντήσεις παραδίδονται μέσω τρίτων και όχι στον ίδιο τον γιατρό. Ιατρικό ιστορικό δίνεται ΜΟΝΟ σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον γιατρό.

Οι ερωτήσεις είναι άκρως προσωπικές και απόρρητες και επ΄ ουδενί δεν αφορούν γιατρό εργασίας.

Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και οι πολιτισμικές συνήθειες, πέρα από το γεγονός ότι δεν ενδιαφέρουν γιατρό εργασίας, δεν αποτελούν εμπόδιο για εργασία.

Δεν επιτρέπεται σε κανέναν άλλον, εκτός του θεράποντα γιατρού, να ρωτήσει για χρήση ναρκωτικών, πόσο μάλλον να υπάρχει ερώτημα για ασθένεια από aids.

Ο ψυχίατρος και ΜΟΝΟ αυτός ασχολείται με ασθένειες όπως σχιζοφρένεια, κατάθλιψη, διπολική διαταραχή. Ακόμα και αν υπάρχει τέτοιου είδους διάγνωση αφορά τον ασθενή και τον θεράποντα γιατρό και όχι ερωτηματολόγιο κοινής θέας σε χώρους εργασίας.

Ερωτήσεις όπως:

«ακούγατε φωνές;»

«σκεφτήκατε την αυτοκτονία;»

«φόβο για ανθρώπους και τοποθεσίες;»

«τα συμπτώματά σας είναι αμετάβλητα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες;»

αν δεν είναι γελοιότητες, είναι άκρως επικίνδυνες.

Και κλείνει το ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις ΜΟΝΟ για γυναίκες όπως τοκετός, αντισύλληψη, έκτρωση, σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και εμβόλιο, ενώ αντίστοιχες ερωτήσεις για άντρες όπως προστάτης, αντισύλληψη, σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ΑΣΦΑΛΩΣ δεν αναφέρονται.

Το ερωτηματολόγιο είναι άκρως χυδαίο, προσβλητικό, σεξιστικό και επικίνδυνο καταπατώντας ιδιαιτέρως ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Και ρωτούμε:

1) Ποιο σκοπό εξυπηρετεί το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο;

2) Ποιος έδωσε εντολή να συνταχθεί;

3) Ποιος είναι ο γιατρός εργασίας, που παρεμπιπτόντως δεν έχουμε συναντήσει ποτέ και βάζει τα στοιχεία του κάτω από το ερωτηματολόγιο;

4) Η Διοίκηση του Δήμου έχει γνώση του συγκεκριμένου;

5) Το ΔΣ του Συλλόγου γνώριζε; Και, αν ναι, γιατί επέτρεψε να μοιραστεί προς συμπλήρωση σε εργαζόμενες\ους;

Καλούμε το ΔΣ του Συλλόγου να καταδικάσει όποιον έδωσε εντολή και συνέταξε το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο.

Καλούμε τις\τους συναδέλφισσες\ους να μην συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο και να το επιστρέψουν ως κατάπτυστο, προσβλητικό και σεξιστικό.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ