Καταγγελία ΣΕΔΑΠ για τον ιδιώτη στον ΠΑΟΔΑΠ, με «Δούρειο Ίππο» την εσκεμμένη απαξίωση του Οργανισμού

Η διοίκηση του Δήμου Αγίας Παρασκευής, παρά τις εξαγγελίες του δημάρχου ότι είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων, με απόφαση του ΔΣ του ΠΑΟΔΑΠ, προχώρησε στην παραχώρηση σε ιδιωτική εταιρεία την υλοποίηση των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού, βασιζόμενη στους νόμους και την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και των προκατόχων της.

Ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ, προκειμένου να δικαιολογήσει την ενέργεια αυτή, δηλώνει πως «είναι η μόνη λύση» για την ορθότητα των συμβάσεων εργασίας και την εξομάλυνση της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Το φαινόμενο αυτό, βέβαια, δεν είναι σημερινό. Στα πλαίσια του «Επιτελικού Κράτους» που φιλοτεχνούν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, επιχειρείται να δοθούν στους ιδιώτες όλες οι υπηρεσίες που δεν βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα του κράτους. Έτσι βρίσκονται στο στόχαστρο όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες και οι ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, καθώς και οι υπηρεσίες συντήρησης των υποδομών, η υπηρεσία «Πρασίνου», οι τεχνικές υπηρεσίες κλπ. Ό,τι μπορεί να αποφέρει κέρδη στους ιδιώτες, σήμερα κινδυνεύει.

Οι πολιτικές όμως αυτές υπονομεύουν την μόνιμη και σταθερή εργασία και τον κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών. Επιβαρύνουν τους πολίτες με επιπλέον φόρους και τέλη, ενώ οι Δήμοι θα προσφέρουν υπηρεσίες μόνο σ’ αυτούς που θα μπορούν να τις πληρώνουν.

Ως κάλυψη προβάλλεται η δυσχέρεια των εργαζομένων από την επί χρόνια καθυστέρηση πληρωμής των δεδουλευμένων τους, όπως επίσης και η αβεβαιότητα και καθυστέρηση της έγκρισης των συμβάσεων τους. Ταυτόχρονα η σημερινή Δημοτική αρχή συνεχίζει να μην προχωρά στην πρόσληψη των δέκα μόνιμων θέσεων εργαζομένων, από την προκήρυξη του 2008 του ΑΣΕΠ. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που από το 2016 έχουν ενεργοποιηθεί αλλά σημερινή και προηγούμενη δημοτική αρχή με τη στάση τους μεθοδεύουν την ακύρωσή τους, ώστε να επεκταθεί και να παγιωθεί η παράδοση των πολιτιστικών-αθλητικών προγραμμάτων στους ιδιώτες. Επιπλέον, δεν έχει πάρει απόφαση από την αρχή του χρόνου για έγκριση της διαδικασίας (όπως κάνει κάθε χρόνο) των συμβάσεων ορισμένου χρόνου του ΑΣΕΠ καθώς και των συμβάσεων έργου, ενώ δεν έχει γίνει καμία αίτηση των εργαζομένων σχετικά με αυτές.

Αποκαλύπτεται ότι και ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, όπως και άλλοι Δήμοι που θέλουν να εκχωρήσουν τις υπηρεσίες τους σε ιδιώτες, τις αφήνουν να απαξιώνονται. Δεν προγραμματίζουν έγκαιρα τις προσλήψεις προσωπικού ενώ οι υπάρχοντες εργαζόμενοι δεν πληρώνονται τακτικά, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται πολίτες, να δυσαρεστούνται οι εργαζόμενοι και ως «ο από μηχανής Θεός» να εμφανίζεται ο ιδιώτης!

Οι εργαζόμενοι του ΠΑΟΔΑΠ είναι καταξιωμένοι καλλιτέχνες, γυμναστές, ορισμένοι εξ αυτών έχουν έως και 20 χρόνια ανανεωμένες συμβάσεις, καλύπτοντας –προφανέστατα- πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ο ΠΑΟΔΑΠ επέλεξε την πιο «εύκολη και ανώδυνη λύση» προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις προς το δημόσιο συμφέρον των πολιτών και την δεδομένη αύξηση δημοτικών τελών – διδάκτρων (αύξηση εξόδων λόγω πληρωμής σε ιδιώτη +15%), καταπατά εργασιακά κεκτημένα, την δίκαιη αναγνώριση της καλυπτόμενης εξαρτημένης εργασίας και την μονιμότητα και ευνοεί την επαπειλούμενη ανεργία, ειδικά τώρα στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δεχθούμε το εργασιακό μέλλον που μας ετοιμάζουν η κυβέρνηση, ο δήμαρχος, ο πρόεδρος. Οφείλουμε να αντισταθούμε σε κάθε επίθεση που δεχόμαστε στα εργασιακά μας δικαιώματα, οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως «κόρη οφθαλμού» το δημόσιο, δημοτικό και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών μας προς όφελος του δημότη, τον οποίο τελικώς, για αυτόν εργαζόμαστε.

Η πάγια θέση του ΣΕΔΑΠ, είναι η προστασία των υπηρεσιών του δημοσίου από κάθε μορφή ενδεχόμενης ιδιωτικοποίησης (ΣΔΙΤ – εργολάβους – ιδιώτες).

Ο ΣΕΔΑΠ καλεί τους εργαζόμενους ξανά σε επαγρύπνηση για να μην επιτρέψουμε το ξεπούλημα του δήμου και της εργασίας μας. Καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους, αλληλέγγυους να σταθούν για μια ακόμη φορά στο πλευρό του, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία της Αγίας Παρασκευής, ώστε ομού να αντιδράσουν στη νέα προσπάθεια του δημάρχου, να αντισταθούν δυναμικά στην «παράδοση» της πόλης στους εργολάβους, που θα κληθούν να πληρώσουν τα υπερκέρδη τους.

Ζητάμε:

– την στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου και των νομικών προσώπων με μόνιμο προσωπικό και σταθερές εργασιακές σχέσεις

– την παραμονή όλων των εργαζομένων στην εργασία τους και την μετατροπή των συμβάσεων σε καθεστώς αορίστου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για όλους τους Δήμους.

– να καλυφθούν όλες οι επιπλέον ανάγκες των δήμων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.

– να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της προκήρυξης του 2008 του Δήμου μας.

– η Διοίκηση του Δήμου να δίνει θετικές εισηγήσεις για μετατροπή των συμβάσεων από ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ και να μην ασκήσει έφεση σε όσους εργαζόμενους προσφεύγουν στα δικαστήρια διεκδικώντας τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε ΙΔΑΧ.

Να αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια άλωσης των υπηρεσιών
του Δήμου μας που θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι
και οι πολίτες της Αγίας Παρασκευής.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ