Με ψευδεπίγραφες συμβάσεις κι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, ο δήμαρχος Αλίμου απολύει και κοροϊδεύει ΥΠΕΣ και πολίτες!

Ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, στις 7 Αυγούστου, και όντας κλειστοί οι Παιδικοί Σταθμοί απέλυσε 16 εργαζόμενους με το εξής αιτιολογικό:

1. Για τις δύο απολύσεις ΠΕ Νηπιαγωγών στην εισήγησή του αναφέρει ως αιτιολογία και σπουδαίο λόγο απόλυσης: «Την αναδιάρθρωση του προσωπικού και στον επαναπροσδιορισμό των ειδικοτήτων των εργαζομένων στο ΝΠΔΔ, λόγω υποχρεωτικής διετούς προσχολικής αγωγής (Νηπιαγωγεία), η οποία πλέον ισχύει στο Δήμο Αλίμου, με συνέπεια στο ΝΠΣΑ να μην εγγράφονται νήπια από 4 ετών και άνω».

Στις 8 Σεπτεμβρίου, ένα μήνα μετά, ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης εισηγείται στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου την πρόσληψη 4 ΠΕ Νηπιαγωγών «…με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου τετράμηνης διάρκειας για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών πρόσκαιρων αναγκών λόγω του κορωνοϊού covid-19…».

Δηλαδή ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, απέλυσε 2 για να προσλάβει 4 της ίδιας ειδικότητας που ένα μήνα πριν δεν ήταν απαραίτητοι και εμείς και οι εργαζόμενοι του Δήμου Αλίμου και κυρίως οι πολίτες που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στους Παιδικούς Σταθμούς πρέπει να το πιστέψουν;

2. Στις 6 Αυγούστου απέλυσε 9 ΔΕ Βοηθούς Βρεφονηπιοκόμους με την αιτιολογία ότι: «Η μη ανανέωση των ως άνω συμβάσεων οφείλεται στην μη προσήκουσα εκ μέρους τους παροχή υπηρεσιών καθ’ όλη την διάρκεια της σύμβασης, παρά τις επανειλημμένες προφορικές συστάσεις και οδηγίες εκ μέρους της και της Διοίκησης…» και επιπρόσθετα για τρεις από τις παραπάνω εργαζόμενες ότι «…το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας του COVID 19 δημιούργησαν με ενέργειές τους προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του ΝΠ…».

Με τις ίδιες αιτιολογίες απολύθηκαν 1 ΥΕ βοηθός Μαγείρου και 4 ΥΕ καθαριότητας, με τον επιπρόσθετο μάλιστα λόγο για τους 4 τελευταίους ότι «Η εν λόγω ειδικότητα χρήζει περιορισμού…»!!! για να επαναπροσλάβουν, στις 8 Σεπτέμβρη, 10 ΥΕ Εργάτες καθαριότητας, «…τετράμηνης διάρκειας, για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών πρόσκαιρων αναγκών λόγω του κορωνοϊού covid-19…». !

Στην ίδια συνεδρίαση με θέμα «Τροποποίηση της Απόφασης 33/2020 με θέμα «Προγραμματισμός προσωπικού για το σχολικό έτος 2020-2021» εισηγείται την πρόσληψη 21 ατόμων, μεταξύ των οποίων 13 ΔΕ Βοηθούς Βρεφονηπιοκόμους, 2 ΔΕ Μαγείρους και 2 Εργάτες Καθαριότητας.

Η αποκάλυψη όμως του σπουδαίου λόγου έγινε χθες στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, κατά τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στις απολύσεις. Χρησιμοποίησαν δήθεν οι προφορικές συστάσεις – γραπτές αναφορές δεν υπήρχαν – και η αναδιάρθρωση του προσωπικού για να αποκρυφτούν οι πραγματικοί λόγοι που ωμά ομολόγησε ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Αλεξόπουλος, που εκπροσωπούσε το Δήμο. Είπε λοιπόν ο κ. Αλεξόπουλος ότι «…τους απέλυσαν γιατί θα προσελάμβαναν από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, οι οποίοι δεν κοστίζουν τίποτα στο Δήμο», και ότι οι τρεις συναδέλφισσες «στις 14 Μαΐου έφεραν τα παιδιά τους στον Παιδικό Σταθμό…», γιατί εξαντλήθηκαν οι άδειες ειδικού σκοπού και δεν είχαν πού αλλού να αφήσουν τα παιδιά τους!

Και συμπληρώνουμε εμείς ότι ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης τιμωρεί με απολύσεις όσους έχουν φωνή και διαμαρτύρονται για την ανάθεση αλλότριων καθηκόντων, όπως του οδοκαθαρισμού σε εργαζόμενους του ΝΠ, γεγονός που ήταν αντίθετο ακόμη και στις οδηγίες του ΥΠΕΣ και της ΚΕΔΕ.

Οι απολύσεις στο Δήμο Αλίμου πρέπει να ακυρωθούν, γιατί η νομιμοποίησή τους καταπατά εργασιακά δικαιώματα και προσβάλει την αξιοπρέπεια των εργαζομένων.

Η εργοδοτική πλειοψηφία του σωματείου εργαζομένων δήμου Αλίμου, μπορεί να κωφεύει και να είναι εκτεθειμένη διαχρονικά με την εργοδοτική της στάση. Η πλειοψηφία όμως της ΠΟΕ-ΟΤΑ, γιατί τους καλύπτει; Δεν καταλαβαίνει ότι χάνουν ακόμα και τα ψήγματα αξιοπιστίας που έχουν απομείνει;

Οι συμβάσεις όλων των συναδέλφων που εργάζονται στους Παιδικούς Σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, στο Πρόγραμμα Βοήθειας στο Σπίτι, στα ΚΗΦΗ και στις Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας, και οι οποίοι εργάζονται μέχρι και 18 συνεχόμενα χρόνια, εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πρέπει να μετατραπούν ΕΔΩ και ΤΩΡΑ σε Αορίστου Χρόνου με ΠΝΠ για να σταματήσει η ομηρία, η αγωνία, η ανασφάλεια των συναδέλφων και η κοροϊδία ότι δήθεν κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό. Αντισυνταγματικό είναι η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για την κάλυψη των παγίων και διαρκών αναγκών, που κάνουν όλες οι κυβερνήσεις και οι Δήμαρχοι, και όχι η μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου.

Γι’ αυτό έχουμε δεκάδες αποφάσεις δικαστηρίων που μετατρέπουν αυτές τις συμβάσεις σε ΙΔΑΧ και γι’ αυτό το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να παλέψει για την κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και σταθερές εργασιακές σχέσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.


Σχετικά:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ