ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Η μητρότητα για το δήμαρχο Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, αποτελεί ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΛΟΓΟ ΑΠΟΛΥΣΗΣ

Σήμερα, αντιπροσωπεία του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, αποτελούμενη από τους Γιώργο Χαρίση, Μάριο Κατσουρό και Αναστασία Παπαχρήστου, παραβρεθήκαμε στη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στην απόλυση συναδέλφου, βρεφονηπιοκόμου, από τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Αλίμου. Στο όνομα της Ελένης, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τις απολυμένες συναδέλφισσες του Δήμου.

Είναι γνωστό ότι ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, προχώρησε στην απόλυση 12 συναδελφισσών μέσα στον Αύγουστο και ενώ είχαν κλείσει οι Παιδικοί Σταθμοί για τις διακοπές του καλοκαιριού. Δεν τηρήθηκαν ούτε τα προσχήματα που απαιτεί ο νόμος, ο οποίος λέει ότι: «…άρνηση ανανέωσης σύμβασης απασχολούμενου γίνεται εφεξής μόνο με την επίκληση σπουδαίου λόγου κατά την κείμενη νομοθεσία. Συνεπώς, εκ του νόμου θεωρείται κανόνας η ανανέωση του συνόλου των σχετικών συμβάσεων…».

Κανείς μας δεν μπορούσε να φανταστεί όμως τους λόγους που επικαλέστηκαν οι εκπρόσωποι του Δήμου ενώπιων του προέδρου του δικαστηρίου.

Ο Αντιδήμαρχος Αλίμου, Νίκος Αλεξόπουλος, είπε, χωρίς αιδώ, ότι τους απέλυσαν γιατί θα προσελάμβαναν από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, «οι οποίοι δεν κοστίζουν τίποτα στο Δήμο, αφού πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ (και είναι και κακοπληρωμένοι θα συμπληρώναμε εμείς), κι ότι ο «σπουδαίος λόγος», που προβλέπει ο νόμος, είναι ότι η συναδέλφισσα, όπως και άλλες συναδέλφισσες, «…στις 14 Μαΐου έφερε το παιδί της στον Παιδικό Σταθμό…». Θυμίζουμε εδώ ότι μετά το τέλος της κανονικής άδειας των συναδελφισσών – που δικαιούνται μόνο δέκα μέρες το χρόνο και μάλιστα μπορούν να την πάρουν μόνο αν έχουν κάποιο σοβαρό λόγο δεν μπορούσαν να πάρουν άλλη άδεια ειδικού σκοπού αναγκάστηκαν μία μέρα να φέρουν και το παιδιά τους μαζί, αφού δεν υπήρχε κάποιος άλλος να τα φροντίζει.

Η επίκληση αυτού του λόγου για την απόλυση των συναδελφισσών, μετά από οκτώ και δέκα χρόνια εργασίας, όταν μάλιστα οι Παιδικοί Σταθμοί σήμερα λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και όταν για να καλυφθούν οι ανάγκες προχώρησαν στη πρόσληψη εργαζομένων με τετράμηνες συμβάσεις ΙΔΟΧ, δείχνει ότι οι Δήμαρχοι είναι ανεξέλεγκτοι και όποιος εργαζόμενος ανοίξει το στόμα του για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του μπορεί να βρεθεί στην ανεργία.

Και μόνο γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να τους σταματήσουμε και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι οι δήμοι δεν είναι τσιφλίκια τους και ότι οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα.

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο Δήμαρχος Αλίμου απέλυσε αυτές τις εργαζόμενες για να προσλάβει άλλες, με τετράμηνες συμβάσεις! Ώσπου, δηλαδή, να προσαρμοστούν τα παιδιά με τις νέες τους δασκάλες, αυτές θα απολυθούν. Τόσο είναι το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής Αλίμου για την φροντίδα των παιδιών και για την ομαλή τους προσαρμογή στη σχολική ζωή.

Ως ΜΕΤΑ-ΟΤΑ απαιτούμε:

1. Την ανάκληση όλων των απολύσεων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Αλίμου και την παρέμβαση των υπουργών Εσωτερικών και Εργασίας, Τ. Θεοδωρικάκου και Γ. Βρούτση, καθώς  και του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, και της Γενικής Γραμματέως Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρίας Συρεγγέλα, γιατί αποτελεί όνειδος σήμερα η επίκληση ενός τέτοιου λόγου για την απόλυση αυτών των συναδέλφων από εκπρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

2. Να σταματήσει η ομηρία χιλιάδων συναδέλφων σε όλους τους Δήμους της χώρας που εργάζονται στους Παιδικούς Σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, στο Πρόγραμμα Βοήθειας στο Σπίτι, στα ΚΗΦΗ και στις Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας, οι οποίοι εργάζονται μέχρι και 18 συνεχόμενα χρόνια, εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να μετατραπούν οι συμβάσεις τους ΕΔΩ και ΤΩΡΑ σε Αορίστου Χρόνου για να σταματήσει η αγωνία και ανασφάλεια των συναδέλφων.

Καλούμε, τέλος, την ΠΟΕ-ΟΤΑ να μπει μπροστά σε έναν αγώνα διαρκείας για τη μείωση του χρόνου εργασίας σε 35 ώρες γενικά και σε 30 ώρες στα ΒΑΕ και στη στελέχωση όλων των υπηρεσιών, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, και τη μετατροπή όλων των παραπάνω συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, ως το μόνο δρόμο να αντιμετωπιστεί η ανεργία και για σταματήσουν: η εντατικοποίηση της εργασίας και οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών στους ΟΤΑ.


16 Σεπτεμβρίου 2020
Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ