ΕΑΣ Καισαριανής: Συνεχίζουμε την Απεργία – Αποχή από την «αξιολόγηση»

Στις 15 Ιούλη 2020, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, θα ξεκινούσαν (ξεκίνησαν στο Δήμο; ) οι διαδικασίες «αξιολόγησης», οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η Απεργία – Αποχή που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ από το 2014 και συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία μέχρι και σήμερα.

Υπενθυμίζουμε ότι με αυτήν την απεργία-αποχή αποτράπηκαν οι απολύσεις εργαζομένων της τότε κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, καταργήθηκε η απεργοκτόνα τροπολογία Γεροβασίλη, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και ακυρώθηκε στην πράξη του σχεδίου των δανειστών, της τρόικας, των «θεσμών» και των ντόπιων υποστηρικτών τους, για τη δημιουργία «δεξαμενής» δημοσίων υπαλλήλων, για βαθμολογική και μισθολογική υποβάθμιση, σε μια διαδικασία που θα οδηγεί ακόμη και σε απολύσεις.

Μάλιστα, με την 559/2020 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, κρίθηκε νόμιμη μορφή αγώνα και δικαιώθηκε συνάδελφος που αποκλείστηκε από τις κρίσεις προϊσταμένων, λόγω της συμμετοχής του στην Απεργία – Αποχή.

Η κινητοποίηση αυτή ήταν ίσως η μόνη νικηφόρα και αποτελεσματική κινητοποίηση στη μνημονιακή περίοδο, καθώς διασφάλιζε τη μαζική συμμετοχή, την αντοχή και τη διάρκεια, στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά, για να στεφθεί με επιτυχία ένας αγώνας. Αυτό έγινε πράξη, με τη μεγάλη συμμετοχή (90%) των δημόσιων υπαλλήλων σ’ αυτήν την κινητοποίηση.

Η άρνησή μας στην «αξιολόγηση» αυτή δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι υποτιμούμε την ανάγκη της συνεχούς βελτίωσης της εργασίας των υπηρεσιών του Δήμου μας, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και κυρίως αποτελεσματικής και άμεσης εξυπηρέτησης των πολιτών.

Πάγια θέση της ΕΑΣ είναι ότι οι δημόσιες υπηρεσίες υπάρχουν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας, και όχι να ικανοποιούν τα συντεχνιακά συμφέροντα και την αναπαραγωγή της γραφειοκρατίας, σ’ αντίθεση με τις κυβερνήσεις και την πλειοψηφία των Δημοτικών Αρχών, οι οποίες θέλουν να υπηρετούν το πελατειακό κράτος, τα συμφέροντα του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου της χώρας και τα τοπικά ρουσφετολογικά μικροσυμφέροντα.

Το «Επιτελικό Κράτος», που «φιλοτεχνούν» όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας, στοχεύει στη συρρίκνωση και στην απαλλαγή των Δήμων από υπηρεσίες που ενδιαφέρονται οι ιδιώτες, γιατί επιφέρουν κέρδος, όπως το πράσινο και η καθαριότητα, θεωρούνται βαρίδια, γιατί ασκούν κοινωνική πολιτική ή στο όνομα της έλλειψης προσωπικού δίνουν τμήματα των διοικητικών, οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών στους ιδιώτες, ικανοποιώντας και τις πελατειακές τους σχέσεις οι Δήμαρχοι με τους σπόνσορές τους.

Ως ΕΑΣ θεωρούμε ότι οποιοδήποτε σύστημα αξιολόγησης, ακόμη και το καλύτερο, αν δεν στηρίζεται στη γενναία χρηματοδότηση, στην επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών και κυρίως σε μια πολιτική που στο κέντρο της θα έχει την εξυπηρέτηση των πολιτών και των λαϊκών συμφερόντων, μοιραία θα οδηγεί σε ιδιωτικοποιήσεις, με ακριβό το τίμημα για τους χρήστες τους, σε συρρίκνωση και κατάργηση υπηρεσιών, σε διεύρυνση της ελαστικής εργασίας και σε απολύσεις.

Το δίλημμα λοιπόν δεν είναι αν χρειάζεται ένα σύστημα αξιολόγησης ή όχι, αλλά αν υπάρχει πολιτική βούληση ενίσχυσης, χρηματοδότησης και στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών ή όχι. Με την νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκείται σήμερα, οποιοδήποτε σύστημα αξιολόγησης θα οδηγούσε στο ίδιο αποτέλεσμα: στην συρρίκνωση του κράτους, στη μείωση προσωπικού και στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών.

Δεν πρέπει με τη στάση μας να διευκολύνουμε αυτή την πολιτική, ούτε να βάλουμε τα χεράκια μας και να βγάλουμε τα ματάκια μας μόνοι μας! Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε όλους τους εργαζόμενους του Δήμου μας, τους προϊσταμένους και τους διευθυντές να απέχουν απ’ όλα τα στάδια της «αξιολόγησης», που σημαίνει: μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, η Διεύθυνση Διοικητικού να μην καταχωρίσει στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα απαραίτητα στοιχεία υπαλλήλων και από 21 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου, οι «αξιολογούμενοι», όλοι μας δηλ, να μην συμπληρώσουμε τις εκθέσεις αξιολόγησης, ενώ από 5 Οκτωβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, δεν θα πρέπει να συνταχθούν οι «εκθέσεις αξιολόγησης» από τον Α’ και Β’ αξιολογητή.

Η διασφάλιση της επιτυχίας της Απεργίας – Αποχής προϋποθέτει την ενεργή παρέμβαση όλων των εργαζομένων σε όλα τα στάδια της αξιολόγησης και τη σύγκληση γενικής συνέλευσης του σωματείου, για να ενημερωθούν και να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι γι’ αυτό και για όλα τα θέματα που μας απασχολούν, καθώς και για το χρόνο διεξαγωγής των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέας διοίκησης του σωματείου μιας και η θητεία της απερχόμενης έληξε στις 17/5/2020.


ΕΑΣ Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής
Σεπτέμβριος 2020

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ