ΠΑΣΕΚΔΑΠ: «Λουκέτο» στα ΚΔΑΠ και 1.200 απολύσεις εργαζομένων από την κυβέρνηση της ΝΔ

Σχόλιο ErgasiaNET: Περίπου 65.000 παιδιά εκτός ΚΔΑΠ, φέτος, πράγμα που θα οδηγήσει στην κατακόρυφη μείωση της χρηματοδότησης, από τη μείωση των εγγραφών παιδιών κατόχων voucher στο σύνολο του δικτύου Δημοτικών Δομών ΚΔΑΠ πανελλαδικά, και συνεπώς σε κλείσιμο Δομών. Με βάση τον αριθμό των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ, πανελλαδικώς, υπολογίζεται πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απόλυση μέχρι και 1.200 εργαζομένων στα ΚΔΑΠ, δείχνοντας αυτό που λέει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, στην ανακοίνωση και επιστολή που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, τις προθέσεις τους απέναντι σε αυτό που λέγεται «δημόσια και δωρεάν κοινωνική πολιτική» ακολουθώντας φιλελεύθερες πολιτικές που θεωρούν την «λειτουργία και αυτορρύθμιση της αγοράς» σημαντικότερη από την παιδαγωγική, την ελεύθερη δημιουργική απασχόληση και την ουσιαστική στήριξη της ελληνικής οικογένειας.

Διαβλέποντας αυτή την εξέλιξη, με δεδομένο τη φετινή χρηματοδότηση των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και τον αριθμό των μητέρων που είχαν ζητήσει vouchers για τα παιδιά τους, το ErgasiaNET, με το «Τα μισά παιδιά εκτός ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ φέτος ή αύξηση του «budget» για τις ανάγκες της κοινωνίας;», είχε ρωτήσει την αρμόδια υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Πολιτικής, Δόμνα Μιχαηλίδου, τι θα κάνει, όταν μάλιστα, σε δηλώσεις της, είχε υποσχεθεί θέση για το παιδί κάθε μητέρας που πληρούσε τα κριτήρια. Η απάντηση ήρθε με την παρακάτω ανακοίνωση του ΠΑΣΕΚΔΑΠ. Και φύσικα, ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΟΜΩΝ σημαίνει άμεσα την ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΙΔΙΩΤΩΝ.


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ των Δήμων μεταφέρουν με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί οι μητέρες, οι οποίες ενώ πληρούσαν απόλυτα και με το παραπάνω τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια που έθετε η σχετική Πρόσκληση, τελικά είδαν τα ονόματα των παιδιών τους στις πολυπληθείς – φέτος – λίστες με τους απορριφθέντες.

Τόσο σε συζητήσεις των μητέρων στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, όσο και σε απευθείας επικοινωνία των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ μαζί τους, οι φράσεις που επικρατούν είναι «φέτος έγινε σφαγή«, «τόσα χρόνια παίρναμε κανονικά voucher και φέτος μείναμε απέξω«, «είπα στα παιδιά ότι φέτος μετά από τόσα χρόνια δεν θα πάνε ΚΔΑΠ και κλαίγανε όλο το απόγευμα», «τώρα τι θα κάνουμε τα παιδιά μας που δουλεύουμε το απόγευμα κι εγώ κι άντρας μου; ποιος θα μου τα κρατήσει που δεν έχω κανέναν;;;«. Δεκάδες χιλιάδες μητέρες βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, απογοητευμένες από τον πρωτοφανή και άδικο αποκλεισμό τους από το πρόγραμμα, ενώ τόσα χρόνια εγκρίνονταν κανονικά χωρίς προβλήματα.

Πέρα από το πολύ σημαντικό κοινωνικό κομμάτι που αφορά στις μητέρες, υπάρχει βεβαίως και το εργασιακό σκέλος, όπου εκεί, αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα και δραστικά, θα έχουμε ένα πραγματικό «Βατερλώ», με εκατοντάδες απολύσεις έμπειρου εξειδικευμένου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού. Απολύσεις, οι οποίες θα προκύψουν λόγω της κατακόρυφης μείωσης της χρηματοδότησης που θα ακολουθήσει την μείωση των εγγραφών παιδιών κατόχων voucher στο σύνολο του δικτύου Δημοτικών Δομών ΚΔΑΠ πανελλαδικά.

Η κατάσταση αυτή δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ την είχε προβλέψει με μαθηματική ακρίβεια μήνες πριν κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, τόσο απευθυνόμενος προς τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, όσο και προς την ΚΕΔΕ και την ΕΕΤΑΑ, ενώ αυτό που συνέβη το είχαμε περιγράψει και σε δημόσιες τοποθετήσεις μας μέσω του Τύπου. Προφανώς, η σημερινή τραγική κατάσταση προέκυψε σκόπιμα και προσχεδιασμένα και καθόλου τυχαία, καθώς και οι αρμόδιοι Υπουργοί της Κυβέρνησης κώφευαν συστηματικά στις θέσεις και προτάσεις για την λειτουργία των ΚΔΑΠ, που κατατίθεντο όλο το προηγούμενο διάστημα κατά κύματα από την ΚΕΔΕ, τις ΠΕΔ όλης της χώρας και τον ΠΑΣΕΚΔΑΠ χωρίς να δίνουν ποτέ ουσιαστικές απαντήσεις στις προτάσεις των ή απαντώντας ψέματα στη Βουλή σε ερωτήσεις Βουλευτών της αντιπολίτευσης περί «κυβερνητικής εγγύησης για απρόσκοπτη λειτουργία των ΚΔΑΠ» και «επαρκούς χρηματοδότησης». Η Κυβέρνηση, πέρα από τον ΠΑΣΕΚΔΑΠ, αγνόησε επιδεικτικά σειρά επιστολών και αποφάσεων της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ και του ΔΣ της ΚΕΔΕ, αλλά και ερωτήσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου που έγιναν από Βουλευτές όλων των κομμάτων τους προηγούμενους μήνες και που αναδείκνυαν την επερχόμενη «τραγωδία», προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις. Έτσι, φτάσαμε στο σήμερα, σε μία πραγματικά ζοφερή πραγματικότητα για την επόμενη μέρα των ΚΔΑΠ με: 65.000 παιδιά εκτός ΚΔΑΠ από την μία, ενώ από την άλλη να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία και στην εργασιακή αβεβαιότητα εκατοντάδες εργαζόμενοι σε αυτές τις Δημοτικές Κοινωνικές Δομές. Οι ίδιοι εργαζόμενοι που υποδέχονται τα παιδιά της χώρας μας τόσα χρόνια, οι ίδιοι εργαζόμενοι που μπήκαν στην πρώτη γραμμή κοινωνικής πολιτικής των Δήμων κατά την περίοδο της καραντίνας. Η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία με αυτήν τους την απαράδεκτη επιθετική ενέργεια έδειξαν τις προθέσεις τους απέναντι σε αυτό που λέγετε «δημόσια και δωρεάν κοινωνική πολιτική» ακολουθώντας φιλελεύθερες πολιτικές που θεωρούν την «λειτουργία και αυτορρύθμιση της αγοράς» σημαντικότερη από την παιδαγωγική, την ελεύθερη δημιουργική απασχόληση και την ουσιαστική στήριξη της Ελληνικής οικογένειας.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, να παρέμβει ο ίδιος προσωπικά, δίνοντας εντολή στα συναρμόδια Υπουργεία να εξασφαλίσουν άμεσα επιπλέον πόρους για να χορηγηθούν vouchers σε ΟΛΕΣ τις μητέρες που εξαρχής το δικαιούνταν.

Καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και την Υφυπουργό Εργασίας κα Μιχαηλίδου, να προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διορθωθεί ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ η τεράστια αδικία του πρωτοφανή αποκλεισμού που υπέστησαν τόσες χιλιάδες μητέρες από το Πρόγραμμα, λαμβάνοντας απόφαση για χορήγηση voucher σε όλες τις μητέρες που καλύπτουν τα κριτήρια συμμετοχής στη Δράση.

Καλούμε τους Βουλευτές όλων των κομμάτων να κινηθούν άμεσα και δυναμικά πιέζοντας με παρεμβάσεις τους την Κυβέρνηση να αποκαταστήσει άμεσα την αδικία.

Καλούμε την ΚΕΔΕ και τους Δημάρχους πανελλαδικά, να πιέσουν με όποιο μέσο μπορούν την Κυβέρνηση να μην οδηγήσει τα ΚΔΑΠ των Δήμων σε οριστικό κλείσιμο και τα στελέχη τους στην ανεργία. Πρέπει οι Δήμαρχοι και τα συλλογικά τους όργανα (ΠΕΔ και ΚΕΔΕ) να δώσουν μία σκληρή μάχη στην οποία η νίκη είναι κυριολεκτικά μονόδρομος…

Καλούμε την διοίκηση της ΕΕΤΑΑ να μεταφέρει στην Κυβέρνηση τη δυσφορία και την αναταραχή που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στις τάξεις των μητέρων, καθώς και να επιβεβαιώσει πως τέτοιας κλίμακας αποκλεισμός μητέρων συμβαίνει για πρώτη φορά και τι σημαίνει αυτός στην οικονομική βιωσιμότητα των Δομών.

Τέλος, καλούμε τις μητέρες που αποκλείστηκαν να μην το βάλουν κάτω και να διεκδικήσουν με πυγμή και μαζικά αυτό που δικαιούνται και πολύ άδικα τους στέρησαν φέτος για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια. Μαζί με τις μητέρες, καλούμε και τους συναδέλφους εργαζόμενους στα ΚΔΑΠ των Δήμων να μην αφήσουν ούτε μέρα να πάει χαμένη και οργανωμένα να διεκδικήσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο την διατήρηση των θέσεων εργασίας μας, μέσω της αύξησης της χρηματοδότησης των δημοτικών δομών η οποία θα επιτευχθεί με τη χορήγηση voucher στις μητέρες που η Κυβέρνηση αδίκως και σκοπίμως απέκλεισε από τα ΚΔΑΠ.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων, με την παρούσα επείγουσα επιστολή επιθυμεί να σας ενημερώσει για την πρωτοφανή, επικίνδυνη και καταστροφική εξέλιξη που προκάλεσε ο σχεδιασμός των συναρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Ανάπτυξης, σχετικά με την χρηματοδότηση των δημοτικών ΚΔΑΠ πανελλαδικά. Από την ώρα που ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» το σύνολο των εργαζομένων στα δημοτικά ΚΔΑΠ έχουμε δεχτεί χιλιάδες ενημερώσεις από μητέρες, οι οποίες ενώ πληρούσαν στο έπακρο τα κριτήρια που θέτει η σχετική Πρόσκληση, ενώ έλαβαν αρκετά υψηλή μοριοδότηση, ενώ είναι τρίτεκνες, πολύτεκνες, άνεργες, με χαμηλά εισοδήματα κλπ, ενώ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ μέχρι σήμερα λάμβαναν κανονικά voucher για τη ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή των παιδιών τους στα ΚΔΑΠ, φέτος ΔΕΝ έλαβαν voucher και τα παιδιά τους μετά από χρόνια αδιάκοπης συμμετοχής και παιδαγωγικής απασχόλησης θα μείνουν ΕΚΤΟΣ δομών ΚΔΑΠ.

Σύμφωνα με έρευνα πανελλαδικής εμβέλειας που διεξήγαγε ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ υπάρχουν Δήμοι, στους οποίους αποκλείστηκε από το πρόγραμμα έως και το 50% των παιδιών που εγγράφονταν κάθε χρόνο στα ΚΔΑΠ (ενδεικτικά: Δ. Πρέβεζας, Δ. Ακτίου-Βόνιτσας, Δ. Αλεξάνδρειας, Δ. Ξυλοκάστρου, Δ. Ναυπακτίας, Δ. Χίου, Δ. Τροιζηνίας-Μεθάνων, Δ. Ερυμάνθου, Δ. Αριστοτέλη, Δ. Άργους-Μυκηνών, Δ. Πέλλας, Δ. Ζηρού, Δ. Ζωγράφου, Δ. Καρδίτσας, Δ. Νέας Ζίχνης Σερρών κ.α.), ενώ υπάρχουν και πολλές αναφορές για Δήμους που αποκλείστηκαν ακόμα και τα 2/3 (!!) των παιδιών (ενδεικτικά: Δ. Φαρσάλων, Δ. Σκύδρας, Δ. Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Δ. Κασσάνδρας, Δ. Πολύγυρου, Δ. Σερρών, Δ. Σαμμοθράκης, Δ. Αλμυρού, Δ. Ζίτσας, Δ. Ηγουμενίτσας, Δ. Φλώρινας, Δ. Ορεστιάδας, Δ. Αλεξανδρούπολης, Δ. Λαγκαδά, Δ. Λαρίσης, Δ. Αρταίων κ.α.). Παιδιά που «έχουν μεγαλώσει» μέσα στις Δομές μας, παιδιά που γράφονταν κάθε χρόνο από τότε που πήγαιναν νηπιαγωγείο, παιδιά των οποίων οι γονείς δεν έχουν εναλλακτικές ή την οικονομική δυνατότητα ούτε για την συμμετοχή των παιδιών τους σε άλλες εκπαιδευτικές εξωσχολικές δραστηριότητες, ούτε για να πληρώνουν κάποιον άνθρωπο να τους τα κρατάει στο σπίτι όσο αυτοί εργάζονται. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά που λάμβαναν κάθε χρόνο voucher και φέτος, για πρώτη φορά στα χρονικά θα μείνουν σπίτι τους…

Θα περίμενε κανείς, από μία Κυβέρνηση που προσεγγίζει τα θέματα παιδικής προστασίας με τόση ευαισθησία και από έναν Πρωθυπουργό που έχει επανειλημμένως δηλώσει πως δεσμεύεται ότι «δεν θα μείνει κανένα παιδί εκτός κοινωνικών δομών παιδικής μέριμνας (παιδικών, ΚΔΑΠ κλπ)», πως δεν θα προέβαινε ποτέ σε έναν τόσο προσεκτικά στοχευμένο, όπως αποδείχτηκε, σχεδιασμό ο οποίος θα είχε στο επίκεντρό του την συρρίκνωση και – ενδεχομένως – τον εν τέλει αφανισμό των ΚΔΑΠ. Μια Δομή κοινωνικής αλληλεγγύης για παιδιά που υπάρχει επιτυχώς εδώ και 24 χρόνια, που στέκεται επάξια στην «καρδιά» της παιδικής μέριμνας και της κοινωνικής πολιτικής των Δήμων, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα επτά γενιές παιδιών (ηλικίες 5 έως 12) και που αποτελεί σε πολλές πόλεις και χωριά της πατρίδας μας τη μοναδική διέξοδο παιδαγωγικής απασχόλησης για δεκάδες χιλιάδες παιδιά, ανακουφίζοντας από ένα πολύ σημαντικό οικονομικό βάρος τις οικογένειές τους. Πολύ περισσότερο τώρα, που το δημογραφικό πρόβλημα έχει αναδειχθεί ως ένα από τα σημαντικότερα εθνικά μας ζητήματα, θα περίμενε κανείς τα μέτρα που θα λαμβάνονται να έχουν ως στόχο την όλο και πληρέστερη στήριξη των οικογενειών με μικρά παιδιά και όχι το αντίθετο όπως αδικαιολογήτως συμβαίνει από χτες.

Πέρα από τον πρωτοφανή αυτόν άδικο αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τα ΚΔΑΠ, υπάρχει και μία ακόμα διάσταση που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Τα ΚΔΑΠ που η πληρότητά τους σε παιδιά κατόχους voucher θα κυμανθεί από 25% μέχρι 50%-60%, θα αντιμετωπίσουν από τον Σεπτέμβρη ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ υποχρηματοδότησης. Με μειωμένα τα έσοδα των ΚΔΑΠ από 40% έως και 75%, και με δεδομένη την ήδη πολύ κακή ταμειακή κατάσταση των Δήμων λόγω της πανδημίας, είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι η πλειοψηφία των Δήμων είτε θα βάλει οριστικό «λουκέτο» στα ΚΔΑΠ, απολύοντας το σύνολο του προσωπικού, είτε στην καλύτερη περίπτωση θα τα υπολειτουργούν απολύοντας περισσότερους από τους μισούς εργαζόμενους πανελλαδικά. Μία έκρηξη της ανεργίας στον κλάδο μας, με χιλιάδες νέους ανέργους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κινδυνεύουν να απολυθούν από τα ΚΔΑΠ μετά από 7, 10, ακόμα και 18 χρόνια αδιάκοπης παροχής των υπηρεσιών τους στα ΚΔΑΠ όλης της χώρας.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία σκόπιμη και προσχεδιασμένη από καιρό πρόθεση της Κυβέρνησης, που υλοποιήθηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία, στην ουσία για να κλείσουν τα ΚΔΑΠ, αγνοώντας τις προτάσεις και τις υποδείξεις της ΚΕΔΕ, των ΠΕΔ όλης της χώρας Ελλάδας και δεκάδων αποφάσεων δημοτικών συμβουλίων που ζητούσαν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει σήμερα. Μία ξεκάθαρη κυβερνητική πρόθεση που οδηγεί συνειδητά στην ανεργία και εργασιακή αβεβαιότητα εκατοντάδες εργαζόμενους στις δομές και 65.000 παιδιά αποκλεισμένα, λόγω μιας φιλευλεύθερης πολιτικής προσέγγισης που προσεγγίζει την λειτουργία των Δομών αυτών με όρους «αυτορρύθμισης από τους κανόνες της αγοράς» και όχι ως μια παιδαγωγική, ελεύθερη δημιουργική απασχόληση που ουσιαστικά και έμπρακτα στηρίζει την Ελληνική οικογένεια σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας καλούμε να σκύψετε πάνω από τα προβλήματα που μόλις σας περιγράψαμε και με δική σας προσωπική παρέμβαση να μεριμνήσετε να επικρατήσει το δίκαιο, το σωστό, το κοινωνικά ωφέλιμο, το εθνικά αναγκαίο. Μεριμνήστε να εξευρεθούν άμεσα, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι αναγκαίοι πόροι ώστε να χορηγηθούν voucher σε όλες τις μητέρες που πληρούν τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια που τέθηκαν, που έλαβαν υψηλή μοριοδήτηση και τελικά μετά από τόσα χρόνια αδιάκοπης συμμετοχής τους, απορρίφθηκαν φέτος για πρώτη φορά από το Πρόγραμμα. Μητέρες που ενδεχομένως πίστεψαν στις προεκλογικές εξαγγελίες για αμέριστη στήριξη στο παιδί και στην οικογένεια από την Κυβέρνηση αυτή και τώρα αισθάνονται προδομένες και απολύτως απογοητευμένες.

Κλείνοντας την επιστολή μας, θα θέλαμε να σας θυμίσουμε ένα στιγμιότυπο από μία σύντομη συνάντηση που είχατε με εκπροσώπους μας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ τον Δεκέμβρη του 2016 στη Θεσσαλονίκη. Όταν λοιπόν σας εκφράσαμε την αγωνία μας σχετικά με την εργασιακή ανασφάλεια που χαρακτηρίζει τον κλάδο μας, μας απαντήσατε αυθόρμητα πως γνωρίζετε το σπουδαίο έργο που προσφέρουν οι Δομές μας και οι εργαζόμενοι σε αυτές και ότι όταν θα εκλεγόσασταν Κυβέρνηση θα στηρίζατε απόλυτα τόσο τη λειτουργία των Δομών όσο και τις θέσεις εργασίας μας.

Ελπίζουμε και περιμένουμε να κρατήσετε τον λόγο σας κύριε Πρωθυπουργέ.

Με εκτίμηση

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ