ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα ΚΕΠ. Όχι στην πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό των εργαζομένων

Τα τελευταία χρόνια οι Δημοτικές Αρχές, με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού, είτε εκχωρούν αρμοδιότητες στους ιδιώτες, είτε αναθέτουν στους εργαζόμενους πολλαπλά – και τις περισότερες φορές – αλλότρια καθήκοντα που δεν έχουν καμία σχέση με την ειδικότητα για την οποία έχουν προσληφθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας σε υπηρεσίες των ΟΤΑ, την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, των επαγγελματικών ασθενειών και του στρες!

Το μοτίβο όλων των κυβερνήσεων και των Δημοτικών Αρχών απέναντι στις καθυστερήσεις και στην ταλαιπωρία των πολιτών είναι το ίδιο: «φταίνε οι εργαζόμενοι» ή «οι εργαζόμενοι είναι τεμπέληδες»! Αυτό ισχυρίστηκε και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Ιωάννα Χορμόβα, στο δικαστήριο, το οποίο έσυρε την Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα ΚΕΠ, για να βγάλει καταχρηστική την απεργία τους. Το έωλο και συκοφαντικό επιχείρημα του υπουργείου, ωστόσο, κατέρρευσε στο δικαστήριο και η απεργία συνεχίζεται κανονικά.

Αποτελεί, όμως, πρόκληση αυτός ο απαξιωτικός και υβριστικός κυβερνητικός ισχυρισμός απέναντι σε μια κατηγορία εργαζομένων που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εξυπηρέτησης των πολιτών, που δουλεύουν πρωί και απόγευμα και έξι μέρες την εβδομάδα! Δείχνει όμως και κάτι που πρέπει οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να το κατανοήσουν καλά, ότι δηλαδή κυβερνήσεις, Δήμαρχοι και εργοδότες βρίσκονται στο απέναντι στρατόπεδο από τις δυνάμεις της εργασίας. Τα συμφέροντά μας είναι ανταγωνιστικά και μόνον η ενότητα, ο συντονισμός και η κοινή δράση μπορούν να οδηγήσουν στην ικανοποίηση των εργασιακών μας αιτημάτων και σε νικηφόρους και αποτελεσματικούς αγώνες.

Τα ίδια προβλήματα, της εντατικοποίησης της εργασίας, της ανάθεσης αλλότριων καθηκόντων, με στόχο τη μετατροπή των εργαζομένων σε πολυεργαλεία, τα συναντάμε σε όλες τις υπηρεσίες των ΟΤΑ και του Δημοσίου και η αντιμετωπιση απ’ όλες τις κυβερνήσεις και τις Δημοτικές Αρχές είναι η ίδια. Για να καλύψουν τις δικές τους πολιτικές ευθύνες και τα συμφέροντα που υπηρετούν, τις μετακυλίουν στους εργαζόμενους και υποδαυλίζουν τον κοινωνικό αυτοματισμό για να φέρουν τη μια κατηγορία εργαζομένων απέναντι στην άλλη.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, το οποίο στέκεται αλληλέγγυο στους εργαζόμενους των ΚΕΠ και στα δίκαια αιτήματά τους, όπως και σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων στους ΟΤΑ, δεν μπορεί να μην επισημάνει ότι η πολυδιάσπαση στον κλάδο, οι συντεχνιακές λογικές και παραγοντισμός αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» των κυβερνήσεων. Δυστυχώς, ενώ τα προβλήματα και οι πολιτικές που τα γεννούν είναι οι ίδιες, τα σφυριά χτυπούν διαφορετικά, το «διαίρει και βασίλευε» αποτελεί την μεγαλύτερή μας πληγή και οδηγεί τους εργαζόμενους στην απογοήτευση και τους αγώνες σε αδιέξοδο και στην ήττα.

Στους εργαζόμενους των ΟΤΑ, υπάρχει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, που είναι η μεγαλύτερη ομοσπονδία του κλάδου, υπάρχει η ΠΟΠ-ΟΤΑ, η ΠΟΣΕ-ΚΕΠ, ΠΟΕ-ΔΕΥΑ και η ΠΕΜ-ΟΤΑ και σαν «κερασάκι στην τούρτα» της πολυδιάσπασης και του κατακερματισμού υπάρχει και το Συνδικάτο ΟΤΑ.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην κυριαρχία του εργοδοτικού, του κυβερνητικού και του κομματικού συνδικαλισμού. Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, τόσο τα συνδικάτα θα απαξιώνονται από τους εργαζόμενους και θα οδηγούνται οι αγώνες από ήττα σε ήττα, σε μια περίοδο μάλιστα, όπως η σημερινή, που είναι ανάγκη να βρεθούμε όλοι στο ίδιο μετερίζι, αν θέλουμε να έχουμε αγώνες με νίκες.

Δεν χρειάζεται μεγάλες αναλύσεις για να διαπιστώσουμε την το πρόβλημα και την «πληγή». Σήμερα οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ βρίσκονται σε πολυήμερη κινητοποίηση, σύρθηκαν στα δικαστήρια και η ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση, κάνει σαν μην την αφορά το θέμα και αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι η ΣΥΝΑΝ και η ΔΑΚΕ, που αποτελούν την πλειοψηφία στην ομοσπονδία, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το πρεστίζ και όχι η ουσία, που είναι η αλληλεγγύη σ’ όλους τους εργαζόμενους.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καλεί την ΠΟΕ-ΟΤΑ να μπει μπροστά στους αγώνες για την υπεράσπιση όλων των εργαζομένων. Να αποτελέσει η κινητοποίηση των εργαζομένων στα ΚΕΠ την αφετηρία μιας κοινής προσπάθειας συντονισμού όλων των ομοσπονδιών του κλάδου, με στόχο την υπέρβαση της πολυδιάσπασης, την ένταξη όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα σχέσης εργασίας, σε μία ομοσπονδία, ώστε να αποκτήσουν δύναμη και αυτοπεποίθηση οι εργαζόμενοι, για να έχουμε μαζικούς, ενωτικούς και αποτελεσματικούς αγώνες στο μέλλον και συνδικάτα που θα τα εμπιστεύονται οι εργαζόμενοι και θα τα φοβούνται οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες.


Αύγουστος 2020
Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ