Κοινωνική αναλγησία από το δήμαρχο Καλλιθέας κατά μητέρας δύο παιδιών με βαριά αναπηρία (μονογονεϊκή οικογένεια)

Ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος

Αντιμέτωπη με «χρέος», ύψους 21.335,49 ευρώ, για το οποίο δε φταίει η ίδια και της καταλογίστηκε από γραφειοκρατική πλάνη αλλά και την κοινωνική αναλγησία του δημάρχου Καλλιθέας και β’ αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Κάρναβου, βρίσκεται μια 60χρονη συνταξιούχος του δήμου. Για τον καταλογισμό του παραπάνω ποσού, προσέφυγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου και δικαιώθηκε. «Η ενιαία αντιμετώπιση της Διοίκησης επιτάσσει να μην αποβαίνει σε βάρος του διοικούμενου τυχόν σφάλμα αυτής, από όποια υπηρεσία και αν προέρχεται», αναφέρει χαρακτηριστικά στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ωστόσο, παρά τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του δήμου του, σύμφωνα με την οποία, «δε συντρέχει δε κάποια προφανής νομική πλημμέλεια της ανωτέρω απόφασης που θα μπορούσε να ελεγχθεί νομικά, ούτε πιθανολογείται ότι θα ευδοκιμήσει», ο δήμαρχος Καλλιθέας, πράττοντας το αντίθετο, προτίθεται να προχωρήσει σε έφεση.

Να σημειωθεί ότι η γυναίκα προσελήφθη σε υπηρεσία του Δήμου Καλλιθέας ως συμβασιούχος το 1985, όπου και παρέμεινε μέχρι το Φλεβάρη του 2017, οπότε αποχώρησε, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα είχε μονιμοποιηθεί. Επιπλέον, η γυναίκα, μέλος μονογονεϊκής οικογένειας, απέκτησε δύο παιδιά: το ένα πάσχει από αναπηρία 67% και το άλλο από αυτισμό.

Η ενιαία αντιμετώπιση της Διοίκησης επιτάσσει να μην αποβαίνει σε βάρος του διοικούμενου…

Η 60χρονη γυναίκα, εργαζόμενη ακόμα στο Δήμο Καλλιθέας, καταθέτει τον Οκτώβριο του 2014 αίτηση συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ, όπου ήταν ασφαλισμένη. Ο ασφαλιστικός φορέας της αναγνώρισε το δικαίωμα να παραμείνει στην εργασία της λαμβάνοντας κανονικά το μισθό της και το 30% από τη σύνταξή της, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Έτσι, η 60χρονη γυναίκα, μετά τη συνταξιοδότησή της, συνέχιζε να εργάζεται στη συγκεκριμένη υπηρεσία, όπου είχε την οργανική της θέση, λαμβάνοντας ό,τι αποφάσισε το ΙΚΑ.

Κι ενώ όλα, όπως φαίνεται κύλαγαν ομαλά, της έρχεται ξαφνικά το «ραβασάκι» χρέους των 21.335,49 ευρώ, από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Καλλιθέας, η οποία ερμήνευσε διαφορετικά τις συνταξιοδοτικές διατάξεις από το ΙΚΑ και θεώρησε πως κακώς η 60χρονη πληρωνόταν από το ταμείο του δήμου: έκρινε ότι πρέπει να της καταλογιστεί συγκεκριμένο ποσό, από την 1η Απριλίου 2016 έως την 28η Φεβρουαρίου 2017, με την αιτιολογία ότι η ίδια «έπρεπε να είχε απολυθεί αυτοδικαίως από την υπηρεσία της την 1η Απριλίου 2016». Όμως, την απόλυση έπρεπε να είχε κάνει η ίδια η υπηρεσία του Δήμου Καλλιθέας.

Ήρθε στη συνέχεια και το ΙΚΑ, το οποίο άλλαξε την απόφασή του, καθώς έκρινε πως έπρεπε να βγει την 1η του επόμενου μήνα στη σύνταξη, από τη στιγμή που αυτό είχε προσδιοριστεί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν υπήρχε ζήτημα λάθους στην καταβολή του μισθού της. Κι αυτό, διότι το «επίμαχο διάστημα», δηλαδή από 01-04-16 μέχρι 28-02-2017, η 60χρονη εργαζόταν κανονικά στο Δήμο Καλλιθέας και προσέφερε τις υπηρεσίες της.

…τυχόν σφάλμα αυτής, από όποια υπηρεσία και αν προέρχεται

Αποτέλεσμα ήταν να της επιβάλλει το «χαράτσι» των 21.335,49 ευρώ η διοίκηση του Δήμου Καλλιθέας και η ίδια να προσφύγει στο Συνήγορο του Πολίτη, όπου και δικαιώθηκε. Αλλά επειδή ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, δεν εφάρμοσε την απόφαση του ΣτΠ, η 60χρονη προσέφυγε αυτή τη φορά στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο και τη δικαίωσε με την 497/2020 απόφασή του (7ο Τμήμα).

Συγκεκριμένα, το 7ο Τμήμα Ελεγκτικού Συνεδρίου αναγνωρίζει πως «η εργαζόμενη βρισκόταν σε νομική πλάνη σχετικά με τις εφαρμοστέες συνταξιοδοτικές διατάξεις, που δημιουργήθηκε από τις ενέργειες της συνταξιοδοτικής Διοίκησης» αλλά και ότι «ευλόγως δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι νομίμως εξακολουθούσε να εργάζεται μετά την συνταξιοδότησή της και συνακόλουθα, να εισπράττει τις αποδοχές από την εργασία αυτή». Μάλιστα, αποκλείει κάθε δόλο της 60χρονης, υπογραμμίζοντας πως «με θετικές ενέργειές της, η εργαζόμενη προσπάθησε να διαφωτίσει την υπηρεσία της σχετικά με το ζήτημα, γνωστοποιώντας εγκαίρως όλα τα στοιχεία του φακέλου, αποκλειόμενου ως εκ τούτου του ενδεχόμενου δόλιας παραπλάνησης της Διοίκησης».

Επιπλέον, το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει πως ο καταλογισμός των 21.335,49 ευρώ «θα προκαλέσει σε αυτήν απρόβλεπτες οικονομικές δυσχέρειες με άμεση δυσμενή επίδραση στα μέσα διαβίωσης της ίδιας και της οικογένειάς της» και ρίχνει την ευθύνη του λάθους στις υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας πως «ο δε ισχυρισμός του Δήμου ότι το σφάλμα του σχετικά με τις εφαρμοστέες διατάξεις οφείλεται σε πλημμελή ενημέρωσή του από το ΙΚΑ προβάλλεται αλυσιτελώς, διότι η ενιαία αντιμετώπιση της Διοίκησης επιτάσσει να μην αποβαίνει σε βάρος του διοικούμενου τυχόν σφάλμα αυτής, από όποια υπηρεσία και αν προέρχεται».

Αίτηση αναίρεσης από δήμαρχο Καλλιθέας

Κι όμως, παρά τη δικαίωσή της από το Συνήγορο του Πολίτη, παρά τη δικαίωσή της από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο δήμαρχος Καλλιθέας, συνεχίζει να δείχνει το ανάλγητο πρόσωπό του. Και το αποδεικνύει το γεγονός πως στις 22 Ιουλίου του 2020 εισηγήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή την αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Ελεγκτικού.

Από τι κινούμενος, άραγε, από τη στιγμή που η ίδια η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Καλλιθέας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συμφωνεί με την 497/2020 απόφαση του 7ου Τμήματος του Ελεγκτικού και ζητεί να εφαρμοστεί, αναφέροντας μάλιστα ότι «δε συντρέχει δε κάποια προφανής νομική πλημμέλεια της ανωτέρω απόφασης που θα μπορούσε να ελεγχθεί νομικά, ούτε πιθανολογείται ότι θα ευδοκιμήσει»;

Επιστολή 60χρονης συνταξιούχου προς πρωθυπουργό, συνδικαλιστικούς φορείς

Το επόμενο βήμα της 60χρονης, που δε σταμάτησε να μάχεται για το δίκιο της, ήταν να στείλει… ενημερωτικές επιστολές, προς την ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Αλλά και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί, περιγράφει την ταλαιπωρία της με τη γραφειοκρατία και τα λάθη των δημόσιων υπηρεσιών, τον καταλογισμό του ποσού, τη δικαίωσή της, αλλά και για την αναλγησία του δημάρχου Καλλιθέας.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της, «την απόφαση αυτή του Δημάρχου σύσσωμη η Αντιπολίτευση, παρότρυναν το Δήμαρχο να σεβαστεί τις πιο πάνω αποφάσεις, να μην προχωρήσει σε αναίρεση που δεν θα κερδίσει, είναι καλυμμένος νομικά και να μην επιβαρύνει μία μονογονεϊκή οικογένεια χαμηλοσυνταξιούχο που ανήκει στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με δικαστικά έξοδα ύψους περίπου 2.500€ και η υπόθεση θα τελεσιδικήσει μετά από τρία χρόνια».

«Θεωρώ», συνεχίζει, «κατάφορα άδικη την απόφαση αυτή του Δημάρχου, η οποία στερείται κάθε κοινωνικής ευαισθησίας, που πρέπει να διακρίνει την εξουσία και με εξοντώνει οικονομικά».


Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ στηρίζει τη συναδέλφισσα και ζητά να εκφραστεί η στήριξη και η αλληλεγγύη των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ