Δ. Πύργου: «Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης» λόγω της έλλειψης προσωπικού και εντατικοποίησης της εργασίας

Με επιστολή του προς το δήμαρχο Πύργου, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας – Ζαχάρως υπογραμμίζει την τραγική έλλειψη προσωπικού στις δημοτικές υπηρεσίες, καθώς σε σχέση με το 2011, σήμερα λειτουργεί με μείον 100 εργαζομένους. «Πρέπει να γίνουν προσλήψεις γιατί αυτό που υπάρχει σήμερα με την μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις ανοίγει τον δρόμο για την εκχώρηση βασικών λειτουργιών του κράτους της διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες», υπογραμμίζει ο Σύλλογος. Με βάση την επιστολή του προς το δήμαρχο Πύργο:

Στο συγκεκριμένο δήμο, το 2011, υπηρετούσαν 221 μόνιμοι εργαζόμενοι και 96 ΙΔΑΧ. Σύνολο 317 (χωρίς την λογιστική και ταμειακή παρακολούθηση όλων των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου – Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που έχουμε σήμερα με μειωμένο προσωπικό κατά 100 περίπου εργαζόμενους).

Τώρα στο Δήμο Πύργου υπηρετούν 163 μόνιμοι εργαζόμενοι και 58 ΙΔΑΧ. Σύνολο 221 εργαζόμενοι. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει την επόμενη πενταετία θα συνταξιοδοτηθούν 66 εργαζόμενοι – κινητικότητα και προβλήματα υγείας 10. Δηλαδή ο Δήμος θα λειτουργεί με 121 εργαζόμενους.

– Διοικητικό προσωπικό όλων των υπηρεσιών: 55 (συμπεριλαμβανομένων ΚΕΠ και Τεχνικής Υπηρεσίας)

– Παιδικοί Σταθμοί: 7

– Εργάτες – τεχνίτες – λοιπό εργατικό προσωπικό: 45

– Οδηγοί – χειριστές: 7

– Δημοτική Αστυνομία: 7

Μιλώντας στο ErgasiaNET, o πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας – Ζαχάρως, Χρήστος Γαρύφαλλος, εξέφρασε την αγωνία του για την εύρυθμη λειτουργία όχι μόνον του Δήμου Πύργου, αλλά και των δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, οι οποίοι επίσης «πάσχουν» από προσωπικό, ζητώντας από τις Δημοτικές Αρχές να προχωρήσουν σε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού αλλά και να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου, οι περισσότεροι από τους οποίους στελεχώνουν σημαντικές υπηρεσίες, όπως οι παιδικοί σταθμοί ή η καθαριότητα. Αντιθέτως, όπως σημείωσε, πρέπει να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι που είναι για πολλά χρόνια στους Παιδικούς, Κέντρα Κοινότητας, ΚΔΑΠ, Βοήθεια στο Σπίτι κτλ. Ειδικά για τους εργαζομένους στο ΒσΣ (που καλύπτουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου για πάνω από 15 χρόνια), όπως υπογράμμισε, δεν έπρεπε να μπουν στη διαδικασία της Προκήρυξης. Είναι μια αδικία αυτό. Έπρεπε να μονιμοποιηθούν και να προκηρυχθούν και νέες θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά στο Δήμου Πύργου, όπως σημείωσε, έχουν να γίνουν προσλήψεις πάνω από 10 χρόνια στο διοικητικό προσωπικό, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να λειτουργούν με περίπου μείον 40 υπαλλήλους, έχοντας να καλύψουν 48 δημοτικά διαμερίσματα και περίπου 52.000 κατοίκους. Σύμφωνα με το Χρ. Γαρύφαλλο, δεν υπάρχει διεύθυνση στο δήμο που να είναι πλήρως στελεχωμένη και να διαθέτει προσωπικό αντίστοιχο με τις ανάγκες που αυτές επιβάλλουν. Όλες οι διευθύνσεις είναι αποδεκατισμένες, αφού συνταξιοδοτείται προσωπικό χωρίς αυτό να αναπληρώνεται, ενώ οι μισοί υπάλληλοι έχουν παράλληλα καθήκοντα ένα, δύο και τρία χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας στους εναπομείναντες υπαλλήλους στον Πύργο, οι οποίοι επιπλέον έχουν αναλάβει να διεκπεραιώνουν και υποθέσεις από τα Νομικά Πρόσωπά του, όπου κι εκεί υπάρχει έλλειψη προσωπικού (για παράδειγμα, Οικονομικές και Νομικές Υπηρεσίες). Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, περίπου 10 υπάλληλοι έχουν αναλάβει το δυσβάσταχτο βάρος της αποκλειστικής ευθύνης της δημοσιονομικής διαχείρισης του δήμου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου έθεσε και άμεσα το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στο δήμαρχο, κι όπως του είπε, θα το περάσει στο δημοτικό συμβούλιο. Ενώ δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει το γεγονός πως -παρότι ο δήμος μετέχει στην κινητικότητα- πολλοί λίγοι είναι οι υπάλληλοι που επιθυμούν να μεταταχθούν σε Δήμο διότι έχουν μεταβιβαστεί από την Κεντρική Διοίκηση όλες οι αρμοδιότητες στον Α΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε αντίθεση με το γεγονός ότι πολλοί θέλουν να φύγουν με μετάταξη από τους δήμους.

Παρόμοια η κατάσταση και στους άλλους δύο δήμους: Για το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, όπως είπε, λειτουργεί με περίπου 40 άτομο προσωπικό, εκ των οποίων οι 10 είναι στις διοικητικές υπηρεσίες. Στο Δήμο Ζαχάρως, υπηρετούν 46 υπαλλήλοι, εκ των οποίων περίπου 10 στις διοικητικές υπηρεσίες.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ