Δ. Ιωαννιτών: Σε τροχιά κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι ενάντια στην απαξίωση και προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Καθαριότητας

Σε τροχιά απεργιακών κινητοποιήσεων, αρχή γενομένης με την 24ωρη απεργία, τη Δευτέρα 27 Ιούλη, στο Δήμο Ιωαννιτών, και τη συγκέντρωση στο αμαξοστάσιο, βρίσκεται ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Ιωαννίνων (ΣΕΟΝΙ), αντιδρώντας στην εσκεμμένη τακτική της Δημοτικής Αρχής Ιωαννιτών του Ιωσήφ Ελισάφ, η οποία, όπως καταγγέλλει, «έχει σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας αλλά και άλλων “προβληματικών υπηρεσιών” τις οποίες αφήνει να παραπαίουν». Όπως σημειώνει ο Σύλλογος, η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, με τη στάση της, διεκδικεί το «πρώτο βραβείο αδιαφορίας και ρεκόρ λαθών και παραλείψεων, με τα “σπασμένα” ακόμα μια φορά να τα πληρώνουν οι εργάτες και η πόλη».

Μιλώντας στο ergasianet.gr, το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου και της παράταξης «Ενότητα – Συσπείρωση», Χρήστος Μεντής, ο ΣΕΟΝΙ προχωρά και σε απεργία την Τρίτη 28 Ιούλη, και ήδη ζήτησε από την ΑΔΕΔΥ να την καλύψει συνδικαλιστικά. Σχολιάζοντας τη στάση Ελισάφ, που απαξιώνει εργαζομένους και υπηρεσία Καθαριότητας, σημείωσε:

Η έλλειψη προσωπικού που είναι καταφανής και ο κακός προγραμματισμός, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, έχουν ως αποτέλεσμα να συσσωρευθούν πολλά ρεπό και άδειες, αλλά και υπερεντατικοποίηση της εργασίας, με κίνδυνο ενός νέου εργατικού ατυχήματος ή δυστυχήματος. Ο δήμαρχος γνωρίζει ότι ανατρέπει τη λειτουργία της καθαριότητας και τη ζωή των εργαζομένων και απορρίπτει τις προτάσεις που το κάνουμε ως Σύλλογος αλλά και ως παράταξη. Δημιουργεί σκηνικό «τεχνικής έντασης» με τους εργαζομένους, διότι πιστεύει ότι έτσι θα περάσει πιο εύκολα αυτό που έχει στο μυαλό του: την πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας, κι όχι μόνον.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα «τεχνικής έντασης», είναι η κατάσταση με το προσωπικό της Καθαριότητας. Διαβλέψαμε τον κίνδυνο να διασαλευθεί η λειτουργία της υπηρεσίας και λόγω των αυξημένων αναγκών που προήλθαν από την πανδημία, του ζητήσαμε να προχωρήσει σε προσλήψεις 40-50 ατόμων, αλλά αυτός τελικά έκανε 9 προσλήψεις εκ των οποίων οι 2 είναι οδηγοί.

Άλλο παράδειγμα «τεχνικής έντασης», είναι αυτό που κάνει τώρα και το λέμε ως Σύλλογος: ότι δηλαδή μέσα στον Ιούλιο η Δημοτική Αρχή “ανακάλυψε” ότι δεν επαρκούν οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για την πληρωμή της νυχτερινής αποζημίωσης των συμβασιούχων στην καθαριότητα, και αποφάσισε να μεταφέρει τους συμβασιούχους της νυχτερινής βάρδιας στην πρωινή μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Όπως επίσης, λόγω της έλλειψης οχημάτων, να μεταφέρει μόνιμους εργάτες από την πρωινή βάρδια στη νυχτερινή, γιατί σε αντίθεση με τις πιστώσεις των συμβασιούχων, οι πιστώσεις των μονίμων εργαζομένων επαρκούν για να πληρωθούν οι αποζημιώσεις για τα νυχτερινά. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στη νυχτερινή βάρδια, όπου εργάζονται 28 άτομα, οφείλονται 946 μέρες άδειας και 332 ρεπό. Και μέσα σε αυτά, ήρθε και η ανατροπή στις άδειες μας, «για λίγες μέρες», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τη Δημοτική Αρχή, ώστε να μπορεί να βγει το πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζουμε προς τη Δημοτική Αρχή και να το καταλάβει αυτό: Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα μας, τόσο σε κεντρικό όσο και τοπικό επίπεδο, ενάντια σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και καταπάτησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων, αλλά και σε κάθε προσπάθεια να θιγούν τα συμφέροντα των δημοτών μας, τους οποίους και καλούμε να μας συμπαρασταθούν. Ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών σημαίνει ταυτόχρονα και οικονομική επιβάρυνση των δημοτών, μέσω των δημοτικών τελών, αλλά και κακής ποιότητας προσφερόμενες υπηρεσίες. Δεν είναι μακριά, άλλωστε, το παράδειγμα με δύο δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, όπου η καθαριότητα είχε δοθεί σε ιδιώτη, αλλά λόγω της αδιαφορίας του, καλούνταν οι εργαζόμενοι και η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου να… καθαρίσουν τις υποχρεώσεις που παράταγε ο ιδιώτης.

Όπως σημειώνει ανάμεσα στα άλλα ο ΣΕΟΝΙ, σε σχέση με την ανατροπή της λειτουργίας της καθαριότητας και τις αλχημείες της Δημοτικής Αρχής: «Οι δικαιολογίες της διοίκησης για τον “κίνδυνο εργατικού ατυχήματος σε εργαζόμενους που δεν έχει εξασφαλιστεί η αποζημίωση για τη νυχτερινή εργασία” προφανώς και δεν πείθουν κανένα. Σε περίπτωση ατυχήματος, όπως ήδη έχουν γίνει 7 εργατικά “ατυχήματα” στο Δήμο Ιωαννιτών, η διοίκηση θα πρέπει πρώτα και κύρια να απολογηθεί για το γεγονός ότι ακυρώνοντας 2 διαγωνισμούς, από την ώρα που ανέλαβε, και ένα χρόνο μετά την ψήφιση της νομοθεσίας, ακόμα οι εργάτες δουλεύουν χωρίς τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) που προβλέπονται.

Η αδιαφορία όμως της Δημοτικής Αρχής, την οποία πληρώνουν οι εργαζόμενοι, αποδεικνύεται και από το έγγραφο του ΣΕΠΕ (συν.) για την παροχή γάλακτος, η οποία ομοίως έχει σταματήσει από τις 28 Αυγούστου 2019. Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται ότι με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 132 του νόμου 4412/16 θα μπορούσε να μην σταματήσει η παροχή γάλακτος όλο αυτό τον καιρό.

Από αδιαφορία όμως δεν έχει καθαριστεί και τόσο καιρό ο χώρος του εργοταξίου από παλιούς εξοπλισμούς και παλιοσίδερα οι οποίοι μετατρέπουν τον χώρο σε υγειονομική βόμβα για τους εργάτες και για τη λίμνη. Παρά το γεγονός ότι από την πρώτη μέρα εκλογής του Διοικητικού Συμβουλίου ζητάμε να καθαριστεί ο χώρος, πληροφορηθήκαμε ότι μόλις χθες βρέθηκε ανάδοχος για τον διαγωνισμό.

Την ίδια στιγμή που τα προβλήματα παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις, η Δημοτική Αρχή δίνει άδεια στο Δ/ντη Καθαριότητας και καλείται ο αναπληρωτής που ορίστηκε μόλις χθες ( ΑΔΑ ΩΞΜ3ΩΕΩ-4ΦΘ) αφού δηλαδή πρόεκυψε το νέο πρόγραμμα και η αναστάτωση, να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Οι εργολάβοι που έχουν μπει ήδη στις υπηρεσίες δεν ελέγχονται παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες καταγράφουν τα προβλήματα. Το πλύσιμο των κάδων γίνεται πλημμελώς, η αποκομιδή των ογκωδών από τον εργολάβο λίγες μέρες αφού ξεκίνησε σταμάτησε και η διοίκηση ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ

Στο γερανοφόρο όχημα για την αλλαγή των λαμπτήρων γίνεται συντήρηση και καθώς δεν έχει έρθει ακόμα το νέο γερανοφόρο η αλλαγή λαμπτήρων πάλι σταμάτησε. Οι λαμπτήρες του οδοφωτισμού σύντομα θα τελειώσουν και αντί να γίνει νέα προμήθεια, η διοίκηση περιμένει να τελειώσουν για να εφαρμπόσουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να έρθει ο εργολάβος

Οι νέοι συνάδελφοι μας της κοινωφελούς εργασίας έρχονται μέσα στον Αύγουστο και δεν ξέρουμε καν αν έχουν προβλεφθεί ΜΑΠ για αυτούς και πότε θα έρθουν.

Η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής έχει σαν αποτέλεσμα τα συνεχόμενα λάθη και τις παραλείψεις σε όλες τις αποφάσεις. Είτε πρόκειται για τις βάρδιες στην καθαριότητα και τις άδειες, είτε πρόκειται για το συνωστισμό στα ακατάλληλα γραφεία, είτε πρόκειται για την πρόβλεψη αγοράς απλών πραγμάτων όπως άσφαλτο, λάμπες ή χαρτί υγείας

Την ίδια στιγμή όμως, με ταχύτατες διαδικασίες προχωρούν τις ιδιωτικοποιήσεις στην καθαριότητα, τη ΣΕΑ για την αλλαγή των LED, τους ιδιώτες στο πλύσιμο κάδων και στα ογκώδη».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Ιωαννίνων απαιτεί:

  • ΝΑ μην γίνει καμία αλλαγή στις βάρδιες της καθαριότητας. Να δοθούν οι άδειες του καλοκαιριού όπως είχαν προγραμματιστεί.
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ μονίμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες
  • ΑΜΕΣΑ να ξεκινήσει η παροχή γάλακτος – ΜΑΠ
  • Να αξιοποιηθούν τα δεκάδες ακίνητα που ανήκουν στο Δήμο Ιωαννιτών ή να εξευρεθούν νέοι χώροι για να στεγαστούν οι υπηρεσίες σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, επαρκώς αεριζόμενους, με διαμορφωμένους χώρους για την υποδοχή κοινού.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ