Διαδηλώσεις 7, 8 και 9 Ιούλη: Οι απαγορεύσεις και η ποινικοποίηση τους ακυρώνονται στο δρόμο

Υπό την «ομπρέλα» της Επιτροπής για την ελευθερία στη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 7 Ιούλη, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, το πρώτο δυναμικό συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου – μπλόκο στις διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, εργατικών συλλογικοτήτων, Σωματείων, μελών των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και φοιτητών.

Φωτογραφία: efsyn.gr, Μιχαήλ – Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Από τα Προπύλαια, ξεκίνησε πορεία διαμαρτυρίας προς το Σύνταγμα, κατά τη διάρκεια της οποίας έντονη η παρουσία της αστυνομίας, που παρακολουθούσε στενά την πορεία. Από τα συνθήματα ξεχώριζε τα «με νόμους της χούντας και καταστολή δεν θα σταματήσει η λαϊκή οργή» και «οι απαγορεύσεις τσακίζονται στον δρόμο».

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και το επόμενο διήμερο

  • Στο μεταξύ, την Τετάρτη 8 Ιούλη, η ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιεί στάση εργασίας στο δημόσιο τομέα, από τις 11πμ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου, αντιδρώντας στο χουντικής εμπνεύσεως νομοσχέδιο, με συγκέντρωση, στις 11.30 πμ, στην πλατεία Κοραή.
  • Την Πέμπτη 9 Ιούλη, και ώρα 7μμ., πραγματοποιείται συλλαλητήριο συνδικάτων, στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου καλούν από κοινού η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
  • Αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Φωτογραφία: Alexandros Gasteratos, ThePressProject

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο, χουντικής έμπνευσης, έχει ως στόχο να χειραγωγήσει το μυαλό, εμφανίζοντας τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ως κάτι εν δυνάμει «εγκληματικό» και «επικίνδυνο» και προωθεί νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης ενός βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, το οποίο ο λαός και οι εργαζόμενοι κατέκτησαν με αιματηρούς αγώνες: του «συνέρχεσθαι».

Φωτογραφία: ΑΜΠΕ

Επιδιώκει να συκοφαντήσει τους λαϊκούς αγώνες και να θέσει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε κινητοποίηση, μέσα από διατάξεις – λάστιχο, που θα τις ερμηνεύουν κατά το δοκούν οι αστυνομικές αρχές και οι άλλοι μηχανισμοί καταστολής, που ανάγονται σε «ρυθμιστές» κάθε διαδήλωσης – διάβασε αναλυτικότερα το σχετικό κάλεσμα του ΜΕΤΑ για τις κινητοποιήσεις κατά του ν/σ για το μπλόκο στις διαδηλώσεις | 7, 8 και 9 Ιούλη.

Πράσινο φως από το ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη

Φωτογραφία: Eurokinissi, Σωτήρης Δημητρόπουλος

Στο μεταξύ, πράσινο φως στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις» που αναμένεται να ψηφιστεί τη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, άναψε το Κίνημα Αλλαγής.

Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως το κόμμα της ψηφίζει επί της αρχής το σχέδιο νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που περιορίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της συνάθροισης. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δικαιολογεί την απόφασή της τονίζοντας πως οι αλλαγές στο νομοσχέδιο προήλθαν μετά την «την καθοριστική παρέμβαση» του Κινήματος τονίζοντας παράλληλα πως «από τις θεσμικές εγγυήσεις, κερδισμένοι είναι οι πολίτες» και εκτιμώντας ότι «η μετωπική σύγκρουση που στήθηκε και στο θέμα αυτό θα οδηγούσε σε νέες βίαιες συγκρούσεις στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας».

Είχαν προηγηθεί οι εξής νομοτεχνικές «βελτιώσεις»

Φωτογραφία: Alexandros Gasteratos, ThePressProject
  • Η διατύπωση του νομοσχεδίου, η οποία ανέφερε ότι «αυθόρμητη συνάθροιση δύναται να επιτραπεί εφόσον», μετατρέπεται σε «επιτρέπεται εφόσον …».

  • Στη ρύθμιση για ενδεχόμενη «απαγόρευση» συνάθροισης, προστίθεται η πρόβλεψη να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη προέδρου Πρωτοδικών. Επίσης, εάν ο δικαστικός δεν έχει απαντήσει εντός 24ώρου, θα σημαίνει ότι συναινεί στην απαγόρευση.

  • Στη ρύθμιση για «διάλυση» συνάθροισης, προβλέπεται πλέον η παρουσία και συμφωνία εισαγγελέα. Επίσης, εάν δεν παρίσταται, τότε ενημερώνεται αμελλητί.

  • Αφαιρείται το λεγόμενο «ιδιώνυμο»: Στο άρθρο 13, παράγραφος 1, αφαιρείται η πρόβλεψη ότι όποιος συμμετέχει σε διαδήλωση ή πορεία, που είναι απαγορευμένη, τιμωρείται με έως ένα έτος φυλάκιση.

Έπειτα από τις αλλαγές και συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Μ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι με τις βελτιώσεις αυτές γίνονται δεκτές όλες οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής.

Φωτογραφία: Alexandros Gasteratos, ThePressProject

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στο νομοσχέδιο παραμένει ο ρόλος του «οργανωτή» που αναλαμβάνει και αστικές ευθύνες σε περίπτωση επεισοδίων, η υποχρέωση για τη λήψη άδειας από τις αστυνομικές αρχές για οποιαδήποτε κινητοποίηση, αλλά και οι ασάφειες υπό τις οποίες η αστυνομία μπορεί να ζητήσει πλέον, από τον αρμόδιο δικαστικό, την απαγόρευση μιας κινητοποίησης. Παράλληλα, με το ίδιο νομοσχέδιο συστήνεται η «Διεύθυνση Πρόληψης Βίας» στην ΕΛ.ΑΣ, ένα τμήμα που μεταξύ άλλων (ενδοοικογενειακή, έμφυλη βία κ.λπ.) θα ασχολείται και με το «πρόβλημα» της «ριζοσπαστικοποίησης».


Με πληροφορίες από efsyn.gr, ThePressProject

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ