Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας Τετάρτη 8/7 και συλλαλητήριο Πέμπτη 9/7 κατά του αντεργατικού ν/σ για τις διαδηλώσεις

Συνεδρίασε, την Παρασκευή 3 Ιούλη, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, στο οποίο, ανάμεσα στα άλλα, συζητήθηκε και πάρθηκε απόφαση για κινητοποιήσεις, όσον αφορά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το μπλόκο στις διαδηλώσεις.

Η απόφαση που ψηφίστηκε, τελικώς, από τις παρατάξεις ΔΗΣΥΠ, ΔΑΣ/ΠΑΜΕ, ΕΑΕΚ, ΔΗΜΑΝ και προβλέπει:

  • Την Τετάρτη 8 Ιούλη 2020, στάση εργασίας σε όλο το δημόσιο τομέα, από τις 11πμ. μέχρι το τέλος του ωραρίου. Επίσης, συγκέντρωση, στις 11.30πμ., στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το Σύνταγμα.

  • Την Πέμπτη 9 Ιούλη 2020, συλλαλητήριο το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου έχει προγραμματίσει συγκέντρωση και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στις 7μμ. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Σημείωση: Η διαφοροποίηση της ΔΑΚΕ ήταν στην ημέρα της στάσης εργασίας, καθώς πρότεινε την Πέμπτη, αντί της Τετάρτης. Ωστόσο, δεν έθεσε την πρότασή της σε ψηφοφορία, συναινώντας στην απόφαση που συγκέντρωσε την πλειοψηφία.

Από την πλευρά του το ΜΕΤΑ, μαζί με τις Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις, κατέθεσε κοινή πρόταση, βάσει της οποίας προτάθηκε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 8 Ιούλη και συλλαλητήριο την Πέμπτη 9 Ιούλη.

Οι γενικοί σύμβουλοι του ΜΕΤΑ, στηρίζοντας την παραπάνω πρόταση, υπογράμμισαν πως το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ στρέφεται κατά των εργατικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, αποτελεί θεσμικό πραξικόπημα, είναι αντίθετο σε συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες και αποτελεί αιτία πολέμου για κάθε δημοκρατικό άνθρωπο, για κάθε εργαζόμενο, και αφορά άμεσα το συνδικαλιστικό κίνημα και τη δράση του. Για αυτό, συμπλήρωσαν, και η απάντηση των εργαζομένων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να είναι δυναμική και απεργιακή.

Τέλος, από τους ομιλητές του ΜΕΤΑ τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη το συνδικαλιστικό κίνημα να αγωνιστεί για την κατάργησή του στην πράξη, στους αγώνες και τον δρόμο. Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΔΕΔΥ θα πρέπει να μην συμμορφωθεί στους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις του νόμου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ