Αγωνιστική πρόταση – πρόγραμμα δράσης από το ΜΕΤΑ προς την ΑΔΕΔΥ

Με επιστολή τους (την Τετάρτη 3 Ιούνη 2020) προς τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, οι γενικοί σύμβουλοι – εκπρόσωποι του ΜΕΤΑ, Νίκος Καλόγηρος, Γρηγόρης Καλομοίρης, Μάριος Κρητικός και Γιώργος Χαρίσης, κατέθεσαν την παρακάτω πρόταση – πρόγραμμα δράσης:


Προς:
– μέλη της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ
– μέλη του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ

Συνάδελφοι,-ισσες

1. Όπως γνωρίζετε οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, έχουν κηρύξει 24ωρη Απεργία για τις 9/6/2020 και έχουν, επίσης, αποφασίσει να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 10/6/2020, 7:00 μ.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Προτείνουμε, με βάση και την απόφαση του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ (20/5/2020) για το πρόγραμμα δράσης, να κηρύξει η ΑΔΕΔΥ στάση εργασίας για όλο το Δημόσιο την Τρίτη 9/6/2020 από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου και να καλέσει τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στα απεργιακά συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν εκείνη την ημέρα.

Στην Αθήνα έχει ανακοινωθεί για τα Προπύλαια στη 1:00 μ.μ.

Εφόσον αυτό το συλλαλητήριο έχει πανελλαδικό χαρακτήρα (σχετική απόφαση της ΟΛΜΕ (29-5-2020)), η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ να καλέσει τα Νομαρχιακά τμήματα των όμορων νομών να οργανώσουν μαζί με τα εκπαιδευτικά σωματεία την μετακίνηση προς την Αθήνα.

Προτείνουμε επίσης να καλέσει η ΑΔΕΔΥ σε συμμετοχή στο Πανεκπαιδευτικό-Παλλαϊκό συλλαλητήριο της Τετάρτης 10/6/2020 στις 7:00 το απόγευμα στα Προπύλαια και στην πορεία στη Βουλή.

Η θέση μας είναι ότι, εφόσον βρισκόμαστε τώρα στην τελική φάση ψήφισης του νομοσχεδίου, δεν αρκεί πλέον το κάλεσμα της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ προς τα συνδικαλιστικά στελέχη να δώσουν το «παρών», αλλά επιβάλλεται η ΑΔΕΔΥ να πάρει πρωτοβουλίες με δεδομένο ότι το πολυνομοσχέδιο πλήττει και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο αφού καταστρατηγεί τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών τους.

2. Όπως είναι γνωστό την Τρίτη 16/6/2020 οι Ομοσπονδίες της Υγείας (ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ) πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, συλλαλητήριο στις 8:30 π.μ. στη Πλατεία Μαβίλη και πορεία μέχρι το Υπουργείο Υγείας. Προτείνουμε, με βάση και την απόφαση του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ, να κηρύξει η ΑΔΕΔΥ 24ωρη Απεργία στις 16/6/2020 σε όλο το Δημόσιο διεκδικώντας την ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας, αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους.

Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, παράλληλα, να απευθυνθεί στις συνδικαλιστικές οργανώσεις τουΙδιωτικού τομέα (ΕΚΑ-Ομοσπονδίες κλπ) προτείνοντας να πάρουν σχετικές αποφάσεις ώστε η 16η Ιούνη να είναι ημέρα Πανεργατικής Δράσης.

Σας επισυνάπτουμε την ανακοίνωση του ΜΕΤΑ: Η 16η Ιούνη να είναι Ημέρα Πανεργατικής Απεργίας (2/6/2020)

Οι εκπρόσωποι του ΜΕΤΑ
στο Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ

Νίκος Καλόγηρος
Γρηγόρης Καλομοίρης
Μάριος Κρητικός
Γιώργος Χαρίσης


ΜΕΤΑ: Η 16η Ιούνη να είναι Ημέρα Πανεργατικής Απεργίας

Στις 9 και 10 Ιούνη, οι εκπαιδευτικοί απεργούν και διαδηλώνουν ενάντια στο αντεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που συζητιέται στην Ολομέλεια της Βουλής, διεκδικώντας την απόσυρσή του καθώς και την κατάργηση της τροπολογίας για την «εξ αποστάσεως εκπαίδευση».

Στις 16 Ιούνη, το σύνολο των εργαζόμενων των δημόσιων νοσοκομείων απεργούν για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για την ένταξή τους στα ΒΑΕ και για την λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας κατά την εργασία τους.

Στις 23 Ιούνηπρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού τομέα διαδηλώνουν διεκδικώντας την απαγόρευση των απολύσεων, αυξήσεις στους μισθούς, την υπογραφή ΣΣΕ και μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα.

Την ίδια περίοδο, εντείνονται οι ιδιωτικοποιήσεις στους ΟΤΑ, οι απολύσεις εργαζομένων και οι βλαπτικές μεταβολές στις συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Η ανεργία αυξάνεται, ενώ διευρύνεται η μερική απασχόληση, η αναστολή εργασίας και η τηλεργασία. Ταυτόχρονα οι προοπτικές που διαφαίνονται είναι δυσοίωνες, αφού η βαθιά ύφεση και η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας για τους εργαζόμενους και της ενίσχυσης των εργοδοτών, των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου, αποτελούν τις συντεταγμένες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ.

Προετοιμάζεται Μαύρος Σεπτέμβρης για τους εργαζόμενους και Κατάμαυρο Φθινόπωρο για τα φτωχά και αδύναμα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Η κυβέρνηση θριαμβολογεί, μιλώντας για επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται στην συλλογική στάση υπευθυνότητας που επέδειξε ο λαός μας, στην υπερπροσπάθεια και στο φιλότιμο των εργαζομένων στις δημόσιες δομές υγείας και στην αυτοθυσία των εργαζομένων των υπηρεσιών «πρώτης γραμμής», των εργατών καθαριότητας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, του Προγράμματος «Βοήθειας στο Σπίτι», των εργαζομένων στα σουπερμάρκετ και στις επιχειρήσεις της διατροφικής αλυσίδας.

Η κυβέρνηση, ενώ από τη μια έλεγε ότι χρειάζεται αυτόν τον χρόνο για τη θωράκιση του συστήματος υγείας, όχι απλά αρκέστηκε σε επικοινωνιακές φιέστες και χειροκροτήματα, αλλά στην πραγματικότητα το μόνο που έκανε ήταν να διοχετεύει ζεστό χρήμα στους κλινικάρχες, στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στα ΜΜΕ για την επικοινωνιακή της προπαγάνδα. Έτσι σε ένα νέο κύμα πανδημίας, ο λαός και οι εργαζόμενοι θα είναι τα πρώτα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ιεραρχούν πρώτα «τα κέρδη των πλουτοκρατών και όχι την υγεία των εργατών».

Ταυτόχρονα. ο χρόνος της καραντίνας και των περιοριστικών μέτρων «αξιοποιήθηκε» από την κυβέρνηση για την λήψη αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων, την ψήφιση στη Βουλή μέτρων σε βάρος του λαού, του περιβάλλοντος, της εργασίας και της παιδείας, καθώς και την ενίσχυση της εποπτείας της χώρας μας από τους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.

Άλλωστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, σε ένα από τα διαγγέλματα του, μας είπε ότι έχει πολύ δουλειά την περίοδο αυτή, αφού θα φέρει όλα τα νομοσχέδια της κυβέρνησής του, για ψήφιση στη Βουλή, ενώ ο λαός θα ζει με περιοριστικά μέτρα!

Το ΜΕΤΑ θεωρεί ότι είναι ανάγκη οι τοπικές και κλαδικές διεκδικήσεις να συντονιστούν και να πάρουν πανεργατικό χαρακτήρα, η αντίδραση στα αντεργατικά μέτρα που έχουν ληφθεί στην περίοδο της πανδημίας και σε αυτά που προωθούνται στο άμεσο μέλλον, καθώς και η ανάγκη της υπεράσπισης των δημοσίων αγαθών της Υγείας, της Παιδείας και του Περιβάλλοντος, πρέπει να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα και οι μάχες ενάντια στις απολύσεις, την γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας και της μερικής απασχόλησης, των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου να μην αποτελούν μεμονωμένα και ξεχωριστά επεισόδια, αλλά υπόθεση όλου του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Για το λόγο αυτό, το ΜΕΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να δώσουν από κοινού την απάντηση στο αντεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως, με προκήρυξη στάσης εργασίας από την ΑΔΕΔΥ, στις 9 Ιούνη, και συμμετοχή των εργαζομένων στα απεργιακά συλλαλητήρια που θα γίνουν την ίδια ημέρα, καθώς και στο παλλαϊκό – πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Τετάρτης 10 Ιούνη και ώρα 7μμ., στα Προπύλαια.

Τέλος, η 16η Ιούνη, που απεργούν οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία, να γίνει Ημέρα Πανεργατικής Δράσης, με κήρυξη 24ωρης απεργίας από την ΑΔΕΔΥ και απεργιακές μορφές δράσης από το ΕΚΑ, από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία του ιδιωτικού τομέα, διεκδικώντας την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους.

Ιούνης 2020
Από το ΜΕΤΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ