Κατσουρός: Να πάρουν πίσω τις αντεργατικές ΠΝΠ. Καμία ιδιωτικοποίηση, καμία διαστροφή με τις επισφαλείς σχέσεις (βίντεο)

Στις αντεργατικές ΠΝΠ, που πέρασε με δικαιολογία την πανδημία του κοροναϊού και την επίκληση της προστασίας της δημόσιας υγείας, αναφέρεται το μέλος του ΜΕΤΑ και του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Μάριος Κατσουρός, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του EgnatiaTV (13-05-2020),

Όπως υπογραμμίζει, «με αυτήν την κυβέρνηση δεν ξέρει κανείς από πού να αρχίσει και που να τελειώσει. Έχουμε μια δήλωση του κ. Θεοδωρικάκου, που -ούτε λίγο ούτε πολύ- μας εγκαλεί για το καθεστώς της μονιμότητας, και άρα θα πρέπει να εργαζόμαστε πολύ περισσότερο από τους άλλους. Μόνο που έχει “ξεχάσει” πως στους δήμους υπάρχουν γύρω στους 20.00-25.000 εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, έχει τα ΕΣΠΑ στους παιδικούς και τους εργαζόμενους στο ΒσΣ, με συνεχείς συμβάσεις που ανανεώνεται επί χρόνια, και το σημαντικότερο υπάρχουν και οι καθαρίστριες στα σχολεία, που εργάζονται με μεσαιωνικού τύπου συμβάσεις».

Το προσωπικό στους δήμους, τονίζει ο Μ. Κατσουρός, σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κοροναϊού «όλες τις ημέρες, όλες τις ώρες. Είτε για να καθαρίσει τις πόλεις, είτε για να μοιράσει σισίτια, είτε για να πάει να βοηθήσει τις ευπαθείς ομάδες… Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στους Παιδικούς που έχουν κλείσει και έχουν μεταφερθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων από την πρώτη ημέρα και πηγαίνουν στα σπίτια των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, μοιράζουν σισίτια, φάρμακα, βοηθούν τον κόσμο… Κι έρχεται τώρα ο υπουργός να μας εγκαλέσει και να μας πει να δείξουμε περισσότερη κοινωνική ευαισθησία; Για ποια κοινωνική ευαισθησία, μιλάμε;»

Και μέσα σε αυτό το συμφερτό των ΠΝΠ, αναφέρει, «με την τελευταία Πράξη, παίρνουν τους υπαλλήλους της καθαριότητας και τους βάζουν στην καθαριότητα των σχολείων. Ενώ έχει προσωπικό που οφείλει να μονιμοποιήσει, οφείλει να το έχει με πλήρεις εργασιακές σχέσεις και με πλήρεις αμοιβές. Βέβαια, με δόλιους σκοπούς το κάνει αυτό, όταν λέει πως θέλει να στηρίξει τον καθαρισμό των σχολείων, καθώς σκοπός είναι η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας των δήμων. Πριν από μερικές ημέρες, στο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση πέρασε μια διάταξη, σύμφωνα με την οποία ένας εργολάβος καθαριότητας θα μπορεί να παίρνει όλο το μηχανολογικό εξοπλισμό ενός δήμου, τον οποίο έχει αγοράσει ο φορολογούμενος πολίτης, να τον αξιοποιεί κι αυτός, και να μην πληρώνει και τίποτε. Πιο πριν πέρασε άλλη διάταξη, που λέει ότι η εκάστοτε δημοτική Αρχή θα μπορεί με μια απλή απόφαση να δίνει την καθαριότητα της πόλης κτλ.».

Και το αντεργατικό πρόσημο της κυβέρνησης, όσον αφορά και στους ΟΤΑ, τονίζει ο Μ. Κατσουρός έχει και συνέχεια: «Κατάργησε την πενθήμερη εργασία Δευτέρα-Παρασκευή και την έχει κάνει Τετάρτη-Κυριακή, για να μην πληρώνει υπερωρίες στους εργαζομένους και πάει λέγοντας».

Αυτά τα μέτρα, επισημαίνει ο Μ. Κατσουρός, «δεν πρόκειται να τα αφήσουμε να περάσουν έτσι. Απαιτούμε από την κυβέρνηση την ανάκληση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ αλλά και των διατάξεων που πέρασε μέσω διαφόρων νόμων. Διαφορετικά, το αμέσως επόμενο χρονικά διάστημα θα αντιδράσουμε. Δε θα επιτρέψουμε ούτε να ιδιωτικοποιηθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας, ούτε να συνεχιστεί αυτή η διαστροφή με τις επισφαλείς σχέσεις εργασίας».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ