ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Η κυβέρνηση νομοθετεί και καταργεί με εγκυκλίους δικαιώματα των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς ΟΤΑ

Σήμερα, παραμονή της ημέρας που θα έπρεπε οι εργαζόμενοι των Παιδικών Σταθμών να πάρουν την άδεια, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας τους, με εγκύκλιο της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΣ, αναστάλθηκε αυτό το δικαίωμα, γιατί «…τις κρίσιμες αυτές στιγμές που διανύουμε η λειτουργία όλων των υπηρεσιών εκφεύγει της “κανονικότητας” και έχει προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις της πραγματικότητας…»!

Τόσο εύκολα και με μια εγκύκλιο ανατρέπονται δικαιώματα που ισχύουν για δεκαετίες. Δεν πρέπει να το αποδεχτούμε αυτό, αλλά ούτε να αποδεχόμαστε και τον ασαφή τρόπο της ανάθεσης των λεγόμενων «…συναφών καθηκόντων άλλου κλάδου…», για τα οποία αποφασίζει ο κάθε Δήμαρχος αυθαίρετα.

Όλες οι ανατροπές των δικαιωμάτων μας έγιναν γιατί πάντα οι κυβερνήσεις επικαλούνταν την κρισιμότητα των στιγμών. Μόνο που και η ζωή μας έδειξε ότι τίποτα δεν είναι μονιμότερον του προσωρινού, πολύ περισσότερο αν αυτό είναι και διακαής πόθος των Δημάρχων.

Την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις, περιορίστηκαν ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα, για να σωθούν οι τράπεζες και να μην χρεοκοπήσει η χώρα, όπως ισχυρίζονταν

Σήμερα, στο όνομα της πανδημίας, καταργούνται πάλι δικαιώματά μας. Δόθηκε το δικαίωμα με απόφαση του Δημάρχου, για τις υπηρεσίες του δήμου ή «…με απόφαση του αρμόδιου οργάνου διοίκησης του δημοτικού νομικού προσώπου…» να επεκτείνεται από 5νθήμερο σε 7ήμερο η λειτουργία υπηρεσιών και προσωπικού, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Κώδικα των Υπαλλήλων.

Στην μετακοροναϊό περίοδο, ετοιμάζουν το κλίμα για νέες περικοπές στους μισθούς μας. Και πάλι θα μας πουν ότι οι καταστάσεις θα είναι κρίσιμες.

Όσο λοιπόν αποδεχόμαστε αυτήν την κατάσταση και δεν αντιδράμε, εμείς θα μετράμε μόνο ζημιές και απώλειες. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ πρέπει να αντιδράσει και να υπερασπιστεί τα διακαιώματα των εργαζομένων. Όσο δεν το κάνει η πλειοψηφία της θα είναι εκτεθειμένη απέναντί τους.

15 Απρίλη 2020
Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ


Διαβάστε επίσης:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ