ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Με τα πλακάτ, μόνο για πλάκα αντιδρούμε!

Προβληματισμό και ανησυχία μάς δημιουργεί ο τρόπος που συνιστά η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) στο Δήμο Θεσσαλονίκης, για να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι, αποδεχόμενη μοιρολατρικά να εργάζεται το προσωπικό στην καθαριότητα και τις άλλες υπηρεσίες, χωρίς τη χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), πράγμα που εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους, αλλά και όλων των πολιτών που έρχονται σε επαφή λόγω του κοροναϊού!

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι η διοίκηση Ζέρβα (του δημάρχου δηλαδή) προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες που έχει «για την έλλειψη μέσων προστασίας.. και «…ποντάρει στο φιλότιμο και στη συνείδηση των εργαζομένων ...που δεν αντιδρούνούτε αρνούνται εργασία, γιατίο λαός της πόλης αυτή την περίοδο έχει μεγαλύτερη ανάγκη τη δουλειά τους...»

Κανένας δεν παραβλέπει την ανάγκη να είναι οι πόλεις καθαρές. Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και ιδιαίτερα σε τομείς που είναι στην πρώτη γραμμή, στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας του κοροναϊού, όπως είναι η καθαριότητα, οι κοινωνικές υπηρεσίες, τα ΚΕΠ κ.λπ., δείχνουν ένα υψηλό αίσθημα ευθύνης, αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας για να κρατούν τους δημόσιους χώρους και να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πάνε και σαν τα πρόβατα στη σφαγή. Οι εργαζόμενοι δεν θα «αντιδρούν», ούτε θα «αρνούνται εργασία» όταν δεν παίρνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας; Αυτό προτείνει η ΔΑΣ του Δήμου Θεσσαλονίκης; Η αντίδρασή μας αυτήν την περίοδο είναι να σηκώνουμε μόνο τα πλακάτ, όπως καλεί να κάνουν σ’ όλους τους δήμους, και «…να στείλουν φωτογραφίες και βίντεο» για να τα δημοσιοποιούν;

Εμείς λέμε ότι όπου οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο μόλυνσης ή όπου κινδυνεύουν οι ίδιοι να γίνουν υγειονομική βόμβα και φορείς μετάδοσης του ιού, η στοιχειώδης κοινωνική ευθύνη τους επιτάσσει να αντιδράσουν αγωνιστικά μέσα από τα σωματεία τους και να άρνηθούν να εργαστούν. Όλοι είμαστε γνώστες των καταγγελιών του Σωματείου εργαζόμενων Αγίας Βαρβάρας και της ΠΟΕ-ΟΤΑ, όπου αναγκάζονται να κάνουν αποκομιδή των απορριμμάτων από το Νοσοκομείο Λοιμωδών, χωρίς την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Γνωρίζουμε τις εργοδοτικές πιέσεις που δέχονται αυτή την περίοδο (βλ. καταγγελίες ΜΕΤΑ στο Δήμο Αλίμου) και ξέρουμε ότι με πολλά απ’ αυτά που γίνονται και με τα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται, κυβέρνηση και εργοδότες θέλουν να τα παγιώσουν για να ισχύσουν και στην μετά-κοροναϊό εποχή, γιατί θα επιχειρήσουν νέες περικοπές μισθών και δικαιωμάτων.

Όμως, δεν κατανοούμε το συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί πρέπει να αυτοχειριάζεται και να αποδέχεται μια κατάσταση, στο όνομα των εκτάκτων αναγκών.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και η ΠΟΕ-ΟΤΑ πρέπει άμεσα να αποδοκιμάσουν τέτοιες συμβιβαστικές αντιλήψεις που μεταθέτουν τις πολιτικές ευθύνες των εργοδοτών και της κυβέρνησης σε ατομική ευθύνη του εργαζόμενου, να στηρίξουν τους εργαζόμενους και να αγωνιστούν τώρα για προσλήψεις προσωπικού, τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.

Αυτά δεν γίνονται μόνο με την ανάρτηση πλακάτ ή χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια, αλλά με την αποφασιστική και αγωνιστική στάση και όχι την υποταγή των εργαζομένων.

Μάρτιος 2020
Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ


ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μήνυμα διαμαρτυρίας εργαζομένων σε εργοτάξιο καθαριότητας (ΦΩΤΟ)

Πηγή: 902.gr

Μήνυμα διαμαρτυρίας στέλνουν εργαζόμενες και εργαζόμενοι, από το εργοτάξιο καθαριότητας Ευαγγελίστριας του δήμου Θεσσαλονίκης, προς τη διοίκηση Ζέρβα και την κυβέρνηση για την έλλειψη μέσων προστασίας από την επιδημία. Τα αδιάβροχα που φορούν τα αγόρασαν οι ίδιοι, δεν τους τα χορήγησε καμιά υπηρεσία.

Η ΔΑΣ αναφέρει:

«Η διοίκηση Ζέρβα με επικοινωνιακά παιχνίδια και παραμύθια προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες που έχει για την έλλειψη μέσων προστασίας. Ποντάρει αυτή την περίοδο και στο φιλότιμο και τη συνείδηση των εργαζομένων. Που δεν αντιδρούν με πιο δυναμικό τρόπο, ούτε αρνούνται εργασία όπως έχουν το δικαίωμα να κάνουν όταν δεν τους χορηγούνται μέσα προστασίας, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι, ο λαός της πόλης ειδικά αυτή την περίοδο έχει μεγαλύτερη ανάγκη τη δουλειά τους.

Καλούμε τους συναδέλφους στα εργοτάξια και στους χώρους δουλειάς να πραγματοποιήσουν ανάλογες διαμαρτυρίες. Να στείλουν φωτογραφίες και βίντεο στο email sofr-a@otenet.gr ή στη σελίδα fb της ΔΑΣ δ. Θεσ/νίκης.

Όπως και για καταγγελίες, προτάσεις κ.α. να καλούν τα τηλέφωνα: 6978594724 – 6983274135.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ και ΟΧΙ ΣΙΩΠΗΛΟΙ.

Αγώνας για να μη μπουν η ζωή και τα δικαιώματα μας σε καραντίνα.»


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ-ΟΤΑ
Δ. Αγίας Βαρβάρας: «Ξέχειλοι» κάδοι απορριμμάτων με νοσοκομειακά απόβλητα. Κίνδυνος για υγεία εργαζομένων

Ένα έγκλημα κατά της Δημόσιας Υγείας και με σοβαρότατο κίνδυνο για τις ζωές των εργαζομένων στην Καθαριότητα φαίνεται πώς συντελείται στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας, αφού εργαζόμενοι αναγκάζονται να συλλέγουν επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα τα οποία αναμιγνύονται με οργανικά απορρίμματα και καταλήγουν στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Ο Δήμαρχος της Αγίας Βαρβάρας, η Διοίκηση του Νοσοκομείου «Η Αγία Βαρβάρα» και οι αρμόδιοι φορείς της Περιφέρειας και της κυβέρνησης θα πρέπει άμεσα να μεριμνήσουν προκειμένου αυτό το έγκλημα κατά της Δημόσιας Υγείας να σταματήσει εδώ και τώρα, πριν είναι αργά. Θα έπρεπε δε, να υπάρξει και παρέμβαση Εισαγγελέα, καθώς η ασυδοσία και η ανευθυνότητα ορισμένων μπορεί να οδηγήσει σε θύματα και μόλυνση πολύ περισσότερων σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με συνέπεια ανταποκρίνονται στις σημερινές δύσκολες συνθήκες λόγω της Πανδημίας του κορωνοϊού, διατηρώντας τις πόλεις καθαρές και υγιείς. Δεν είναι διατεθειμένοι όμως οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα να εκτεθούν σε επιπλέον κινδύνους που ελλοχεύουν από την εγκληματική αδιαφορία ή ακόμη και σκοπιμότητα κάποιων υπευθύνων-ανεύθυνων που δεν τηρούν την αυστηρή προβλεπόμενη Νομοθεσία για τα Επικίνδυνα Ιατρικά Απόβλητα (ΕΙΑ). Η ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι αποφασισμένη να τους προστατεύσει.

Σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Εργατών και Υπαλλήλων Δήμου Αγίας Βαρβάρας, οι εργάτες καθαριότητας του Δήμου Αγίας Βαρβάρας καλούνται καθημερινά να συλλέξουν «ξέχειλους» κάδους απορριμμάτων με ιατρικά απόβλητα (σύριγγες, καθετήρες, γάζες και άλλα μολυσματικά είδη) εντός του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» και συγκεκριμένα στον περιβάλλοντα χώρο του «Κέντρου Κοινωνικής Αποκατάστασης Χανσενικών».

Σύμφωνα με καταγγελίες, που μένει οι αρμόδιοι να διερευνήσουν και να μας ενημερώσουν άμεσα, τα Επικίνδυνα Ιατρικά Απόβλητα (ΕΙΑ) μετά την συλλογή τους αναμιγνύονται με οργανικά απορρίμματα σε «παράνομους-αυτοσχέδιους Σταθμούς Μεταφόρτωσης» πριν τελικά καταλήξουν στον ΧΥΤΑ της Φυλής.

Αντιλαμβανόμαστε την υπερπροσπάθεια που καταβάλλεται αυτές τις ώρες στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας. Αυτό δεν αποτελεί όμως δικαιολογία ώστε στοιχειώδεις κανόνες διαχείρισης των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) να μην τηρούνται, με άμεσο κίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων αλλά και κατ΄ επέκταση των πολιτών τόσο του Δήμου Αγίας Βαρβάρας όσο και των πολιτών ολόκληρου του Λεκανοπεδίου.

Τα όσα καταγγέλλονται, όπως πληροφορούμαστε, δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία» στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας. Αντί λύσης μάλιστα, με Δελτίο Τύπου ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αγίας Βαρβάρας Γιάννης Πουλάκης μας ενημερώνει πως… ουδέν πρόβλημα υπάρχει αφού στους «μπλέ κάδους» της Ανακύκλωσης στον χώρο του Νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα πετιούνται μόνο πάνες αφόδευσης!!!

Ακόμη και εάν παραβλέπαμε την πρόθεσή του να «εξαφανίσει» μάσκες, καθετήρες και σύριγγες (για τα οποία υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία), η άγνοιά του είναι σχεδόν επικίνδυνη. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να γνωρίζει πως απαγορεύεται αυστηρά, ειδικά στο χώρο ενός Νοσοκομείου που έχει οριστεί ως Νοσοκομείο υποδοχής αποκλειστικά ασθενών του Κοροναϊού, να πετιούνται έστω και πάνες στον κάδο ανακύκλωσης!!! Την ώρα που σωρεία Δήμων μετά την εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερώνουν τους πολίτες πως γάντια, μάσκες, μαντηλάκια μιας χρήσεως και άλλα μολυσμένα απόβλητα, ΔΕΝ τα πετάμε στον «μπλε κάδο» ανακύκλωσης, ο ίδιος μας ενημερώνει πως σε γνώση του, πάνες ασθενών πετιούνται στην ανακύκλωση σε χώρο Νοσοκομείου υποδοχής ασθενών Κοροναϊού!!!

Καλούμε τον Δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας, αφού «μαζέψει» τον αδιάβαστο Αντιδήμαρχό του, να μας ενημερώσει για τις άμεσες ενέργειές του, ενημερώνοντας ταυτόχρονα όλους τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η Δημόσια Υγεία όσο και υγεία των εργαζομένων Καθαριότητας του Δήμου Αγίας Βαρβάρας που όπως ο Σύλλογος καταγγέλλει δεν έχουν καλυφθεί με τα ενδεδειγμένα μέτρα προφύλαξης της υγείας τους κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες εργασίας.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ επειδή το περιστατικό είναι παρά πολύ σοβαρό και συμβαίνει σε χώρο του Νοσοκομείο της Δυτικής Αθήνας χαρακτηρισμένο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Καλεί τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας (Εισαγγελέας Περιβάλλοντος, Περιφερειάρχης Αττικής, Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και την Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ) για τις άμεσες δικές τους ενέργειες προκειμένου να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο και να προστατεύσουν την υγεία και την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων και των κατοίκων του Δήμου Αγίας Βαρβάρας όσο και των πολιτών όλου του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ