ΜΕΤΑ: Τα Συνδικάτα να βγουν από την καραντίνα και την αδράνεια

Τούτες τις μέρες που δοκιμάζεται ο λαός μας και οι εργαζόμενοι από την εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού και την ώρα που τους ζητούν να φορέσουν τη μάσκα και να καθίσουν στο σπίτι, κυβέρνηση και εργοδοσία έβγαλαν τις μάσκες τους και εξαπέλυσαν τον …ιό της αυθαιρεσίας και της καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων, εκμεταλλευόμενες τις δυσκολίες της περιόδου, την απουσία συνδικαλιστικής δράσης και την απαγόρευση των συναθροίσεων.

Η αυθαιρεσία και η καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων εκδηλώνεται με τις απολύσεις, τη βλαπτική μεταβολή ή την αναστολή συμβάσεων και την εντατικοποίηση της εργασίας, τις αναγκαστικές άδειες, τη μη τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό, με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, αλλά και μη παροχή μέσων ατομικής προστασίας, τις εκβιαστικές πρακτικές εργοδοτών που απαιτούν από τους εργαζομένους να τους δοθεί μέρος του επιδόματος των 800 ευρώ, για να τους δηλώσουν στο «Εργάνη» και που θυμίζουν ανάλογες περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί με την καταβολή των Δώρων.

Όλα τα παραπάνω αντεργατικά μέτρα, καθώς και η αναστολή της απαγόρευσης της πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια της απεργίας, μαζί και με όσα σχεδιάζονται, όπως η περικοπή και η μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, καταδεικνύουν ότι κυβέρνηση και εργοδοσία αξιοποιούν αυτήν την κατάσταση και τη διαφαινόμενη νέα ύφεση της οικονομίας, για να διασφαλίσουν τα προνόμια του κεφαλαίου, των επιχειρήσεων και των τραπεζών, με συνέπεια να την πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι, όπως γίνεται εξάλλου μέχρι σήμερα.

Την ώρα όμως που συμβαίνουν όλα αυτά, οι περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, με ευθύνη των πλειοψηφιών τους, κατέβασαν τα ρολά. Είναι αποκαλυπτικό του ρόλου του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού το ότι η ΓΣΕΕ, στηρίζοντας την κυβερνητική πολιτική, δηλώνει ότι «το κόστος της πανδημίας πρέπει να το αναλάβουμε όλοι» και …εν προκειμένω εμείς!!! Από αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν υπήρξε καμία αντίδραση, δεν πάρθηκε καμία πρωτοβουλία για να διασφαλιστεί η ελεύθερη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και η απρόσκοπτη δυνατότητα επικοινωνίας με τα μέλη τους που είναι οι εργαζόμενοι, τηρώντας βεβαίως τα μέτρα προφύλαξης για την αποφυγή της έκθεσης ή μετάδοσης του κοροναϊού.

Επιπλέον, είναι απαραίτητη η συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων, στη λήψη των αποφάσεων που παίρνονται στους χώρους δουλειάς, σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και την παροχή των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε τα μέλη του ΜΕΤΑ που είναι εκλεγμένα στη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, αλλά και άλλα που είναι σε διοικήσεις μεγάλων δευτεροβάθμιων οργανώσεων, να ζητήσουν την ανάληψη πρωτοβουλιών και τη λήψη μέτρων για τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, θέτοντας μάλιστα στη διαθεσιμότητά τους τα μέλη τους σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του ΜΕΤΑ, που είναι εκλεγμένα στο διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, σε σχετική τους επιστολή προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, προτείνουν:

«… να προβεί σε παρέμβαση προς τους αρμόδιους υπουργούς, ώστε να επιτραπεί η λειτουργία των γραφείων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, με εκ περιτροπής παρουσία εκπροσώπων τους σε αυτά. Να επιτραπεί, επίσης, η επίσκεψη εκπροσώπων των συνδικαλιστικών Οργανώσεων σε εργασιακούς χώρους με “Δελτία Κίνησης”, που θα εκδίδονται από τις ίδιες τις Οργανώσεις».

Τα Συνδικάτα, σημειώνει το ΜΕΤΑ:

«και ιδιαίτερα αυτά που καλύπτουν ευρύτερους κλάδους που σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή, πρέπει να βγουν από την καραντίνα. Αν δε συμβεί αυτό, ας μην αναρωτιόμαστε μετά γιατί οι εργαζόμενοι θα μας γυρίσουν την πλάτη, αφού σε μια δύσκολη για όλους συγκυρία δεν παρεμβαίνουμε, για να τους προστατεύουμε».

Τα Συνδικάτα οφείλουν να υπερασπίσουν τους εργαζομένους και να στηρίξουν τις οικογένειές τους, ορθώνοντας το ανάστημά τους απέναντι σε κάθε κυβερνητική και εργοδοτική αυθαιρεσία.


29 Μάρτη 2020
Από το ΜΕΤΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ