ΜΕΤΑ: Ενίσχυση του ΕΣΥ, μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους και το λαό μας

Με βάση την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, τα μέτρα που έχουν ληφθεί, τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού και το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία, σχετικά με την επιδημία του κοροναϊού, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Η επιδημία αυτή ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρα μας. Οι μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια και αφορούν όχι μόνον στη μείωση μισθών και συντάξεων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και στην επίθεση στα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, οδήγησαν το δημόσιο σύστημα υγείας σε συρρίκνωση, περαιτέρω εμπορευματοποίηση και στη δραματική υποβάθμισή του.

Ανεξάρτητα των τονωτικών κυβερνητικών ενέσεων που κατά βάση έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα, η κατάσταση ήταν – και παραμένει ακόμα και τώρα μπροστά στην πανδημία του κοροναϊού – δραματική. Η χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία συνεχώς μειώνεται, το προσωπικό είναι ελάχιστο, γερασμένο και εξαντλημένο, οι υλικοτεχνικές υποδομές λειψές και υποβαθμισμένες, οι κλίνες και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) περιορισμένες, υποστελεχωμένες και οι περισσότερες κλειστές.

Επιπλέον, η διαχείριση του ΕΟΔΥ σε πλείστα περιστατικά (Ρίο, Κοζάνη, Βάρη), αναδεικνύει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας την κατάσταση, αλλά και την εφαρμογή από μεριάς τους της λιτότητας, ακόμη και στη χρήση των ειδικών τεστ. Η κατάσταση μπορεί να χειροτερεύσει τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις για τους εργαζομένους και το λαό μας να είναι απρόβλεπτες.

Παρ’ όλα αυτά, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, με αίσθημα ευθύνης, καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στις ανάγκες, συχνά χωρίς να διαθέτουν τα στοιχειώδη μέσα προστασίας. Παράλληλα αποδεικνύεται ότι, στις μεγάλες κρίσεις για την υγεία του λαού, τα μόνα προσιτά και ασφαλή καταφύγιά του είναι οι δημόσιες, και όχι οι ιδιωτικές, δομές Υγείας και τα Νοσοκομεία.

Με αφορμή τα παραπάνω, το ΜΕΤΑ θεωρεί ότι είναι αναγκαίο, όσο ποτέ, να ληφθούν «εδώ και τώρα» τα εξής μέτρα:

α) Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με γρήγορες διαδικασίες, μέσα από τις λίστες των επικουρικών και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις στα Νοσοκομεία από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, η δε κάλυψη της μισθοδοσίας τους να γίνει από τον κρατικό προϋπολογισμό.

β) Να ανοίξουν τώρα όλες οι κλειστές ΜΕΘ και οι Μονάδες Λοιμώξεων και να τεθούν σε πλήρη λειτουργία.

γ) Να επιταχθούν ιδιωτικές μονάδες υγείας και διαγνωστικά κέντρα, ιδιαίτερα οι ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και για την προστασία της υγείας του λαού μας, ώστε να μπορούν να αυξηθούν άμεσα οι κλίνες του ΕΣΥ.

δ) Να αυξηθούν ο προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η προμήθεια όλων των απαιτούμενων υλικών που είναι απαραίτητα για την λειτουργία των Νοσοκομείων και την προφύλαξη των υγειονομικών και των ασθενών. Επίταξη των ειδών αυτών από εταιρείες και αποθήκες και επιβολή αυστηρών ποινών σ’ αυτούς που κερδοσκοπούν σε βάρος της υγείας του λαού μας.

ε) Να υπάρξει συντονισμός και συνεργασία μεταξύ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Νοσοκομείων της χώρας, για να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ανάγκες του λαού.

στ) Να δημοσιοποιηθούν άμεσα τα εθνικά σχέδια δράσης, να ενημερωθεί το προσωπικό των Νοσοκομείων και να προετοιμαστούν κατάλληλα οι υποδομές του ΕΣΥ, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στην περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει όπως στην γειτονική Ιταλία.

2. Δραματική επίσης είναι η κατάσταση από άποψη καθαριότητας και υγιεινής στους δημόσιους χώρους και τις δημόσιες υπηρεσίες για τους εργαζόμενους, τους επισκέπτες και τους συναλλασσόμενους. Η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και η εκχώρησή της σε εργολάβους οδήγησε στη γενική υποβάθμιση της υγιεινής στους δημόσιους χώρους και στην ευκολότερη έκθεση εργαζομένων και πολιτών σε ενδημικούς κινδύνους. Αποκαλύπτονται για άλλη μια φορά τα αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που συρρικνώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες και εμπορευματοποιούν τα κοινωνικά αγαθά. Είναι επιτακτική ανάγκη η επαναφορά τους στο Δημόσιο και η πλήρης στελέχωσή τους.

Για μας, απέναντι στην αποπληρωμή του χρέους και στην πειθάρχηση στους δανειστές, προέχει το δημόσιο συμφέρον και η υγεία του λαού μας.

3. Ταυτόχρονα, πρέπει να γίνει καθαρό ότι τις επιπτώσεις από τη λήψη των προληπτικών μέτρων από την προσωρινή αναστολή εργασιών σε επιχειρήσεις που εμφανίζονται κρούσματα κορονάϊού ή που υπάρχουν κίνδυνοι διασποράς, καθώς και από το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών, για τους ίδιους λόγους, δεν θα τις επωμιστούν οι εργαζόμενοι.

Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε:

α) Να απαγορευτούν οι απολύσεις ή η μετατροπή συμβάσεων από πλήρους σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία με το αιτιολογικό των επιπτώσεων στις δραστηριότητες των επιχειρήσεων λόγω τη επιδημίας του κοροναϊού. Η τηλε-εργασία, όπου χρησιμοποιηθεί, να μην σημαίνει και αλλαγή στους όρους των ΣΣΕ του κλάδου, στο ωράριο, στο διάλειμμα ή στην εργασιακή σχέση, να έχει περιορισμένο χαρακτήρα και να μην χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για την παγίωσή της.

β) Στους εργαζόμενους που θα νοσήσουν ή θα αναγκαστούν να μην εργαστούν λόγω προσωρινής διακοπής της λειτουργίας κάποιας δραστηριότητας της επιχείρησης, να χορηγείται ειδική άδεια με αποδοχές, και όχι, όπως παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών.

γ) Να υπάρξει και ειδική άδεια, με αποδοχές, για όσους εργαζόμενους έχουν παιδιά μέχρι 15 ετών ή άτομα με ειδικές ανάγκες και δεν έχουν άλλο τρόπο φύλαξής τους μετά το κλείσιμο των παιδικών σταθμών, των σχολείων και των γυμνασίων όλης της χώρας.

δ) Όλα τα παραπάνω μέτρα να ισχύσουν όχι μόνον για όσους και όσες έχουν σχέση μισθωτής εργασίας, αλλά και για τους επισφαλώς εργαζομένους (μπλοκάκηδες, ωρομίσθιους, αναπληρωτές, ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, δανειζόμενους κτλ).

ε) Να υπάρξει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας σε όλους τους εργασιακούς χώρους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, γιατρός εργασίας σε κάθε βάρδια καθώς και ατομικά μέτρα προστασίας – υγιεινής (σαπούνια, αντισηπτικά, γάντια, μάσκες κτλ), το κόστος των οποίων θα επωμίζεται ο εργοδότης, και όχι ο εργαζόμενος από την τσέπη του.

στ) Το προσωπικό των υπηρεσιών του δημοσίου που κλείνουν να βρίσκεται και αυτό σε ειδική άδεια με αποδοχές, εκτός των περιπτώσεων που αιτιολογημένα, λόγω της ειδικότητας και της θέσης τους (νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, προσωπικό καθαριότητας κλπ), κρίνεται αναγκαίο να μετακινηθεί σε άλλο χώρο ή θέση της ίδιας υπηρεσίας.

ζ) Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρξει για το προσωπικό που υπηρετεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία και για το οποίο πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα προστασίας, για να μην νοσήσει και βγει εκτός εργασίας, αλλά και για να αντιμετωπιστούν οι οικογενειακές τους υποχρεώσεις από το κλείσιμο των δομών της εκπαίδευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα εκατό πρώτα βεβαιωμένα κρούσματα είχαμε και αντίστοιχο αριθμό υγειονομικών που τέθηκαν σε καραντίνα ή σε κατ’ οίκον περιορισμό. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, το σύστημα θα καταρρεύσει. Κλείσιμο όλων των τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων, ώστε να γίνει εξοικονόμηση νοσηλευτικού, ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, αλλά και να περιοριστεί η συνάθροιση πολιτών σε κλειστούς χώρους.

Τέλος η άμεση ένταξη όλων των εργαζόμενων στα Νοσοκομείο στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας που πρέπει να κάνει, αυτή τη στιγμή, γι’ αυτούς τους εργαζόμενους που θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τον εαυτό τους!

Το ΜΕΤΑ καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να είναι σε αγωνιστική επαγρύπνηση, για να μην χρησιμοποιηθεί αυτή η επιδημία ως άλλοθι για τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους και για να μην πληρώσουν στο τέλος το «μάρμαρο» πάλι οι ίδιοι. Τέλος καλεί τους εργαζόμενους στην Υγεία να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για την περίθαλψη των ασθενών και για τη σωτηρία του λαού μας!


12 Μαρτίου 2020
Από το ΜΕΤΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ