ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

Οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ και στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των ΟΤΑ βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε κινητοποιήσεις για το αυτονόητο που είναι η μόνιμη και σταθερή εργασία τους. Οι συνάδελφοι αυτοί εργάζονται σε έναν κρίσιμο τομέα, εξυπηρετούν καθημερινά χιλιάδες οικογένειες, εργαζόμενους και άνεργους γονείς, αναλαμβάνοντας την φύλαξη των παιδιών τους, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της καθημερινής τους ζωής.

Οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εργάζονται με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), που ανανεώνονται κάθε χρόνο, ενώ βρίσκονται σ’ αυτήν την κατάσταση, ανασφάλειας και ομηρίας, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει και πάνω από δεκαπέντε χρόνια.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ θεωρεί ότι το μόνο δίκαιο και σωστό αίτημα είναι η μετατροπή όλων των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Όσοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει συνταγματική απαγόρευση, για τη μετατροπή των συμβάσεών τους, το κάνουν σκόπιμα για να κρύψουν ότι θέλουν να συνεχιστεί η ανασφάλεια και η ομηρία των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, καθώς και όλων των συμβασιούχων στο Δημόσιο. Όπως σκόπιμα κρύβουν και το γεγονός ότι από το Σύνταγμα απαγορεύεται η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών του δημοσίου.

Αντισυνταγματικό είναι η διαιώνιση αυτής της κατάστασης από την πλευρά του κράτους και όχι η «διόρθωση» της παρανομίας και της αδικίας. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι πολλά δικαστήρια το αναγνωρίζουν αυτό και αποφασίζουν την μετατροπή τέτοιων συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και υποχρεώνουν τους ΟΤΑ να συμμορφωθούν.

Καλούμε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο, να αφήσουν τις δικαιολογίες και να προχωρήσουν στην μονιμοποίηση των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ, καθώς και όλων των εργαζομένων στους ΟΤΑ που εργάζονται στα ΚΗΦΗ, στους Παιδικούς Σταθμούς και στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, με παρόμοιες συμβάσεις εργασίας, καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αυτές οι υπηρεσίες, που και απαραίτητες είναι και θα πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία.

Τέλος, καλούμε και την ΠΟΕ-ΟΤΑ να σταθεί πραγματικά στο πλευρό τους και να συντονίσει τις διεκδικήσεις όλων αυτών των κατηγοριών των εργαζομένων, για μόνιμη και σταθερή εργασία.


10 Φλεβάρη 2020
Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ