ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Με εργαλείο την έλλειψη προσωπικού, ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ

Σχετικά με την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, στο 37ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), όπου μεταξύ των άλλων είπε ότι τις επόμενες μέρες «καταθέτει νομοσχέδιο με το οποίο η ΕΕΤΑΑ θα μπορεί να κάνει συμβάσεις έργου με πολιτικούς μηχανικούς (σχφαίνεται ότι μόνο αυτή την ειδικότητα από μηχανικούς γνωρίζει) τους οποίους θα διαθέτει στους δήμους που τους χρειάζονται μέσα από προγραμματικές συμβάσεις των δήμων με την ΕΕΤΑΑ, προκειμένου να εκτελούν τις αντίστοιχες εργασίες που χρειάζονται στη μελέτη και κατασκευή των τεχνικών έργων, αλλά και στις υπηρεσίες δόμησης, στις πολεοδομίες…» και ότι «…Με αυτόν τον τρόπο λύνουμε ένα πρόβλημα μεγάλο, που αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών...χωρίς να προσλάβουμε δημοσίους υπαλλήλους, άρα χωρίς να επιβαρύνουμε δημοσιονομικά τη χώρα…», ως ΜΕΤΑ-ΟΤΑ θέλουμε να δηλώσουμε τα εξής:1. Η κυβέρνηση ξεκίνησε να υλοποιεί το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» και να εκχωρεί υπηρεσίες του δημοσίου σε ιδιώτες. Η έλλειψη προσωπικού, που επικαλείται ο κ. Θεοδωρικάκος, αποτελεί το πρόσχημα για την υλοποίηση ενός γενικευμένου νεοφιλελεύθερου προγράμματος, όπου το κράτος θα «απαλλαγεί» από υπηρεσίες που τις θεωρεί βαρίδια, και θα τις αναλάβουν ιδιώτες που τις θεωρούν ευκαιρία για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

2. Η «παράκαμψη» των τεχνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών δόμησης των ΟΤΑ στοχεύει στην παράκαμψη και της νομιμότητας στη δόμηση, στο περιβάλλον και στη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, στο όνομα της «επιτάχυνσης» των διαδικασιών αδειοδοτήσεων και των επενδύσεων.

3. Αποτελεί αυθαίρετη διαπίστωση κ. Υπουργέ ότι δεν θα επιβαρυνθούν τα δημοσιονομικά της χώρας, όταν οι ΟΤΑ θα είναι αναγκασμένοι να προχωρούν σε προγραμματικές συμβάσεις με την ΕΕΤΑΑ, για την εκτέλεση αυτών των εργασιών, ενώ είναι σίγουρο ότι όλο αυτό το κόστος θα μετακυλιστεί και θα επιβαρύνει τους πολίτες. Εξάλλου, οι «πολιτικοί μηχανικοί», ιδιώτες, μέλη του ΤΕΕ, θ’ αμείβονται κατ’ αποκοπή, όπως συμβαίνει σήμερα με τους ενεργειακούς επιθεωρητές και με τους ελεγκτές δόμησης.

4. Αξίζει να σημειωθεί ότι:

α. όσον αφορά τις υπηρεσίες δόμησης, η επέλαση της ιδιωτικοποίησής τους έχει ξεκινήσει επί υπουργίας κ. Σταθάκη και με το ν. 4495/17. Ό,τι εξαγγέλλει ο κ. Θεοδωρικάκος είναι ήδη θεσμοθετημένο και παραμένει η υλοποίησή του.

β. όσον αφορά τη μελέτη και επίβλεψη των τεχνικών έργων τα σχετικά μητρώα μελετητών και επιβλεπόντων υπήρχαν στα συρτάρια του πρώην υπουργού κ. Σπίρτζη και αντίστοιχα έχει θεσμοθετηθεί μέρος αυτών.

5. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι κάποιος πρέπει να πληρώνει τις υπηρεσίες των ιδιωτών μηχανικών. Ή το Κράτος ή οι Δήμοι ή οι πολίτες… και όπως καταλαβαίνετε το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τέλος θα τις επιβαρυνθούν οι πολίτες. Αυτό όμως που πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους είναι αν αυτές οι υπηρεσίες περνάνε από δημόσιο έλεγχο και αυτό αποτελεί έναν επιπρόσθετο λόγο για να παραμείνουν στο ΔΗΜΟΣΙΟ. Διότι, ως γνωστόν, μόνο αν υπάρχει δημόσιος έλεγχος εξασφαλίζεται και το δημόσιο συμφέρον. Διαφορετικά οι επιπτώσεις μπορεί να είναι τραγικές και για όλους, όπως δείχνει και η πρόσφατη έρευνα για τις ΣΔΙΤ.

Γνωρίζουμε ότι η ΕΜΔΥΔΑΣ, με πολλαπλές παρεμβάσεις της, έχει αντιδράσει διαχρονικά, για τη μη υλοποίηση της παραχώρησης σε ιδιώτες, για το σύνολο των τεχνικών έργων και των πολεοδομικών εφαρμογών (με πιο πρόσφατο το Δελτίο Τύπου ενάντια στην γενικευμένη ιδιωτικοποίηση των Δημοσίων Έργων). Το ίδιο οφείλουν να κάνουν η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΑΔΕΔΥ, γιατί το θέμα αφορά ΟΛΟΥΣ. Σήμερα είναι οι μηχανικοί, η καθαριότητα και η διαχείριση των απορριμμάτων, αύριο θα είναι το πράσινο και οι κοινωνικές υπηρεσίες και μεθαύριο δεν θα μείνει κανένας για να αντισταθεί.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΕΜΔΥΔΑΣ και η ΑΔΕΔΥ πρέπει να αντιδράσουν γενικότερα για να μην περάσουν αυτά τα σχέδια της κυβέρνησης, η οποία ονειρεύεται ένα κράτος, στο οποίο θα ενισχύονται οι κατασταλτικοί του μηχανισμοί και θα αποδυναμώνονται όλες οι κοινωνικές (Υγεία-Παιδεία-Πρόνοια) και υποστηρικτές λειτουργίες του σε όφελος των ιδιωτών και των κερδών τους.


Η παρέμβαση Θεοδωρικάκου, ΕΔΩ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ