ΜΕΤΑ: Το νέο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ στη γραμμή της συναίνεσης στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική

Οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚ1), σαν έτοιμες από καιρό, συγκρότησαν με συνοπτικές διαδικασίες το νέο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, μετά το 37ο Συνέδριό της. Ένα Συνέδριο που τελείωσε, χωρίς να πάρει αποφάσεις, αφού έληξαν αυτές οι παρατάξεις τις εργασίες του με πραξικοπηματικό τρόπο, για να αποτρέψουν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, που θα τους έθετε εμπόδια στο να υλοποιήσουν τη γραμμή της υποταγής και συναίνεσης με την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

Η πλειοψηφία που διαμορφώθηκε από το πρόσφατο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, αλλά και η σύνθεση του νέου προεδρείου, προδικάζουν για την πορεία που θα ακολουθήσει η Συνομοσπονδία την επόμενη περίοδο. Μια πορεία συμβιβασμού με την παρατεταμένη σκληρή λιτότητα, με την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και άλλων τομέων του Δημοσίου, με την «αξιολόγηση» – διάλυση του Δημοσίου, με τη διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μια πορεία συναίνεσης στην επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη» και στην κρατική καταστολή και αποξένωσης από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και κυρίως από τους δεκάδες χιλιάδες ελαστικά εργαζόμενους και χαμηλά αμειβόμενους.

Οι δυνάμεις της ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΣΥΝΑΝ (πρώην ΠΑΣΚ2) που διευκόλυναν, με την αποχή τους, στη συγκρότηση προεδρείου μειοψηφίας της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, είναι αυτές που στήριξαν όλο το προηγούμενο διάστημα τη συμβιβαστική στάση της ΑΔΕΔΥ και τη συμμετοχή της στη λεγόμενη Κοινωνική Συμμαχία και την ταξική συνεργασία με τους εργοδότες και την κυβέρνηση. Επιπλέον, δείχνουν να βρίσκονται εν αναμονή προκειμένου να «καταλάβουν» τις κενές θέσεις του προεδρείου στο αμέσως επόμενο διάστημα, συνεχίζοντας την πολιτική της συναίνεσης και του κοινωνικού εταιρισμού, σε μια χώρα που θα κινείται στο πλαίσιο της πολιτικής της λιτότητας και της επιτροπείας.

Το ΜΕΤΑ εκτιμά ότι απέναντι στην πρακτική των παλαιών και νέων κυβερνητικών παρατάξεων είναι επιτακτικά αναγκαίο να αντιπαρατεθεί ένα μέτωπο σωματείων, συνδικαλιστών και αγωνιστικών – ταξικών κινήσεων, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με στόχο την ανατροπή των αντεργατικών, νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς και την αλλαγή ρότας του συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να τεθούν πλέον στην πρώτη γραμμή οι ανάγκες, οι αγωνίες και τα δικαιώματα των εργαζομένων.


Δεκέμβρης 2019
Από το ΜΕΤΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ