Ν. Φιλαδέλφεια: Χριστουγεννιάτικες απολύσεις – πλήγμα από το Βούρο στη στέγαση μεταναστών και προσφύγων

Το ΜΕΤΑ στηρίζει τους εργαζόμενους του δήμου Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας και διεκδικεί την άμεση παράταση όλων των συμβάσεων του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» με προοπτική τη μετατροπή τους σε συμβάσεις Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) μιας και οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Να μην ανανεώσει τις συμβάσεις 20 εργαζόμενων του προγράμματος «Εστία» αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας. Το πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου συνεργάζεται ο δήμος με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, και η απόφαση του δημάρχου Γιάννη Βούρου έχει ήδη ξεσηκώσει αντιδράσεις, με την αντιπολίτευση να τονίζει πως «θέτει σε κίνδυνο την ίδια την υλοποίηση του προγράμματος και τους ίδιους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι ενταγμένοι σε αυτό».

Με τη σημείωση πως από τις απολύσεις εξαιρούνται οι διερμηνείς του προγράμματος, το διοικητικό το διοικητικό συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας αποφάσισε, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση, την μη ανανέωση των συμβάσεων είκοσι εργαζόμενων του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», οι οποίες λήγουν την τελευταία ημέρα του τρέχοντος έτους.

Το πρόγραμμα του δήμου Ν. Φιλαδέλφειας -Ν. Χαλκηδόνας σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θεωρείται πρότυπο, τόσο για την παραμονή όσο και για την ένταξη προσφύγων και μεταναστών. Όπως αναφέρει το τοπικό politisfx.gr, «μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών φοιτά στο σχολείο, είτε σε τάξεις υποδοχής είτε στις «κανονικές» τάξεις, ενώ όλα αυτά τα χρόνια καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες ώστε οι μετανάστες/πρόσφυγες να ενταχθούν στον πολιτισμό της χώρας και της πόλης μας με πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων που έφερναν τους ανθρώπους κοντά, σπάζοντας προκαταλήψεις και φόβους (Δείτε ενδεικτικά εδώ και εδώ και εδώ)».

Αξίζει να σημειωθεί, κατά τις ίδιες πληροφορίες, πως ο δήμαρχος Βούρος είχε δεσμευθεί σε συνάντησή του με τους εργαζόμενους την περασμένη εβδομάδα πως δεν θα γίνουν απολύσεις. Σημειώνεται δε πως κατά της συγκεκριμένης απόφασης ψήφισαν ο πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης Γιώργος Καραβίας, ο εκπρόσωπος της Δύναμης Πολιτών Κώστας Ντάτσης, καθώς και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της Κοινωφελούς επιχείρησης στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής

Το ΜΕΤΑ στηρίζει τους εργαζόμενους του δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας και διεκδικεί την άμεση παράταση όλων των συμβάσεων του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» με προοπτική τη μετατροπή τους σε συμβάσεις Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) μιας και οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Το επιχείρημα ότι η μετατροπή των συμβάσεων είναι αντισυνταγματική και δεν μπορεί να γίνει, έχει καταρρεύσει από τις δεκάδες αποφάσεις δικαστηρίων, που μετέτρεψαν συμβάσεις ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ, αλλά και από την ίδια την ερμηνεία της σχετικής διάταξης του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει την πρόσληψη εκτάκτων για τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημοσίου. Αντισυνταγματική είναι η πολιτική των προσλήψεων εκτάκτων και όχι ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή εργασία.

Ο συντονισμός όλων των κατηγοριών των συμβασιούχων των ΟΤΑ (στα κοινωνικά προγράμματα, στα προγράμματα ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ κλπ) και η κοινή δράση με τους συμβασιούχους των Νοσοκομείων και των Υπουργείων, καθώς και με τους αναπληρωτές καθηγητές και δασκάλους, αποτελεί όσο ποτέ αναγκαία προϋπόθεση, για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Οι ηγεσίες των μεγάλων ομοσπονδιών του δημοσίου και η ΑΔΕΔΥ έχουν μεγάλες ευθύνες που περιορίζονται στην καλύτερη περίπτωση σε ψηφίσματα συμπαράστασης, αντί να μπουν μπροστά και να συντονίσουν τον αγώνα.

Τονίζουμε ακόμη μια φορά ως ΜΕΤΑ, για όσους σφυρίζουν αδιάφορα ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, ότι ο αγώνας των δημοσίων υπαλλήλων, των υπαλλήλων των ΟΤΑ και των Νοσοκομείων, των δασκάλων και των καθηγητών είναι κοινός με τους συμβασιούχους συναδέλφους τους. Όσο διευρύνεται η ελαστική εργασία στο δημόσιο, τόσο οι μισθοί τους θα είναι καθηλωμένοι και θα μειώνονται, τα εργασιακά τους δικαιώματα θα περιορίζονται και οι ιδιωτικοποιήσεις θα διευρύνονται.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ