Ο Δήμος Μίνωα Πεδιάδας αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους της κοινωφελούς επιχείρησης

Καταγγελία του ΠΑΣΕΚΔΑΠ για την συνεχιζόμενη απληρωσιά των εργαζομένων στην κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Μίνωα Πεδιάδας Κρήτης

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των ΟΤΑ καταγγέλλει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την παράνομη, άδικη, εκδικητική, ανήθικη και, σε κάθε περίπτωση, απαράδεκτη πρακτική της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Μίνωα Πεδιάδας Κρήτης τα τελευταία 3,5 χρόνια, η οποία κορυφώθηκε δυστυχώς το τελευταίο διάστημα.

Πάγια και διαχρονική τακτική της Δημοτικής Αρχής αποτελεί η καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας του προσωπικού (30 εργαζόμενοι) των προγραμμάτων των Παιδικών/Βρεφικών Σταθμών (7 εργαζόμενοι) & ΚΔΑΠ (4 εργαζόμενοι) («Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής»), Βοήθεια στο Σπίτι (15 εργαζόμενοι) και ΚΗΦΗ (4 εργαζόμενοι) των Κοινωνικών Δομών του Αρκαλοχωρίου, του Καστελλίου και της Βόννης, η οποία πολλές φορές έφτασε και τους 4 μήνες με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε οικονομική εξαθλίωση οι εργαζόμενοι.

Οι χρηματοδοτήσεις από τα παραπάνω προγράμματα κατατίθεντο σε κοινό ταμείο/λογαριασμό από όπου πληρώνονταν όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως πηγής προέλευσης των χρημάτων. Παράλληλα, προφανώς γινόταν και κακοδιαχείριση η οποία οδηγούσε αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια σε μεγάλες καθυστερήσεις καταβολής της μισθοδοσίας του προσωπικού της Κοινωφελούς Επιχείρησης.

Δεκαπέντε (15) συνάδελφοι από τους παραπάνω (Βρεφικοί/Παιδικοί – ΚΔΑΠ- ΚΗΦΗ), όπως ήταν φυσικό και επόμενο, έκαναν χρήση των νόμιμων δικαιωμάτων τους καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Την 09/04/2019 εκδόθηκε προσωρινή διαταγή προς τη Δημοτική Αρχή να καταβληθεί άμεσα, εντός τριών ημερών, ένας μισθός (Δεκεμβρίου 2018) «για να κάνουν Πάσχα οι εργαζόμενοι» η οποία τελικά  ΔΕΝ εκτελέστηκε. Στις 19/4/2019 έγινε το δικαστήριο που πήρε αναβολή για τις 17/5/2019.  Σε αυτό το δικαστήριο ο Δήμαρχος αναγνώρισε τις οφειλές και  δεσμεύτηκε ότι θα εξοφληθούν μετά το Πάσχα του 2019 και ειδικότερα το πρώτο 10ήμερο του Μάη. Η δέσμευση αυτή του Δημάρχου δεν τηρήθηκε.  Η δικάσιμος για τα ασφαλιστικά μέτρα έλαβε χώρα στις 17/5/2019  στο Ειρηνοδικείου Καστελλίου. Στις 20/5/2019,  επιδόθηκε εξώδικο για την  επίσχεση εργασίας  στην οποία  προέβησαν οι 15 εργαζόμενοι (Βρεφικοί/Παιδικοί – ΚΔΑΠ – ΚΗΦΗ) αφού δεν είχε εκτελεστεί ακόμα ούτε καν η προσωρινή διαταγή καταβολής του ενός μισθού, ο οποίος καταβλήθηκε τελικά λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές. Στις 18/6/2019 εκδόθηκε η απόφαση του Ειρηνοδικείου Καστελλίου, η οποία υποχρεώνει την επιχείρηση να καταβάλει μισθούς τεσσάρων μηνών (Δεκέμβριου έως και Μαρτίου) συνολικού ύψους 76.000€. Ούτε αυτή η απόφαση του δικαστηρίου εκτελέστηκε από την Δημοτική Αρχή γεγονός που οδήγησε τους εργαζόμενους στην κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, όπως ο νόμος δίνει το δικαίωμα σε τέτοιες περιπτώσεις. Λίγες μέρες μετά την κατάσχεση, κατατέθηκαν από την ΕΕΤΑΑ στο λογαριασμό της Κοινωφελούς Επιχείρησης 188.000€ για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Η Δημοτική Αρχή άμεσα ζήτησε και πέτυχε από το Ειρηνοδικείο ανάκληση της κατάσχεσης, μέχρι τη νέα δικάσιμο στις 03/09/2019. Εν τω μεταξύ έλαβε απόφαση να πληρωθούν οι 15 εργαζόμενοι του Βοήθεια στο Σπίτι (οι οποίοι όντας εν αναμονή της μονιμοποίησής τους, επέλεξαν και αποφάσισαν να ΜΗΝ συμμετάσχουν στην επίσχεση εργασίας και στην κατάσχεση των λογαριασμών μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, παρόλο που ήταν και εκείνοι για το ίδιο διάστημα απλήρωτοι) και ο Διευθυντής της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Έτσι, με απόφαση του ΔΣ της Κοινωφελούς Επιχείρησης στις 27/07/2019, οι 15 εργαζόμενοι του ΒΣΣ και ο Διευθυντής πληρώθηκαν μισθούς πέντε (5) μηνών (Ιανουάριος-Μάιος) ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που διεκδίκησαν με τη νομική οδό τα δεδουλευμένα τους παρέμειναν για έβδομο (7ο) μήνα απλήρωτοι.

Το ΔΣ του ΠΑΣΕΚΔΑΠ παρακολουθώντας στενά τα τελευταία χρόνια το θέμα αυτό εκφράζει την αγανάκτηση των συναδέλφων μας στους οποίους συμπαρίσταται με κάθε θεσμικό μέσο διαθέτει.

Καλούμε τον Δήμαρχο και συνολικά τη Δημοτική Αρχή να σταματήσει τις απαράδεκτες και αντιεργατικές τακτικές, να σταματήσει να στρέφει απλήρωτους εργαζόμενους εναντίον απλήρωτων συναδέλφων τους, να σταματήσει τις ντροπιαστικές, εκδικητικές και άδικες κινήσεις διάκρισης μεταξύ εργαζομένων, πληρώνοντας μόνο τα «δικά μας» τα παιδιά και αφήνοντας τους υπόλοιπους που διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους απλήρωτους.

Πέρα από τους νόμους και το δίκαιο υπάρχουν και τα όρια της ηθικής τα οποία σε αυτήν την περίπτωση ξεπεράστηκαν κατά πολύ… Τέλος, καλούμε όλους τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς/υπηρεσίες να λάβουν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη συμμόρφωση της Δημοτικής Αρχής με την εργατική νομοθεσία.

Ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο Δήμο και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια προς υποστήριξη των νόμιμων δικαιωμάτων των συναδέλφων μας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ