Δ. Φιλαδέλφειας: Παράνομες κάμερες σε εργασιακό χώρο και στοχοποίηση εργαζομένων από τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας

Καταγγελία Σωματείου Εργαζομένων Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας || Τι λέει για τις κάμερες στους εργασιακούς χώρους η Αρχή Προστασίας Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Από το 2016 η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να υλοποιήσει την τοποθέτηση καμερών σε εργασιακούς χώρους, όπως το Δημαρχείο, το Νεκροταφείο και σε Σχολεία.

Ωστόσο μετά από παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων, καθώς και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, αποτρέψαμε αυτή τους την επιμονή.

Η επιθυμία τους όμως επισφραγίστηκε μέσα στο κατακαλόκαιρο και ένα μήνα πριν παραδώσουν τη Διοίκηση, με τον χειρότερο τρόπο, τοποθετώντας κάμερες παρακολούθησης στον εργασιακό χώρο του γκαράζ-αμαξοστάσιο, με τη δικαιολογία των επαναλαμβανόμενων κλοπών.

Την Πέμπτη 25/7/2019, έπειτα από συνάντηση που πραγματοποίησε το Δ.Σ. του Σωματείου με τον Δήμαρχο για το συγκεκριμένο θέμα, ο Δήμαρχος δήλωσε πως δεν γνώριζε (πολύ αμφιβάλλουμε) για την τοποθέτηση καμερών στο αμαξοστάσιο και παρουσία όλων, έδωσε εντολή στο Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού να τις βγάλουν. Όπως κι έγινε, με παρουσία μελών του Δ.Σ. του Σωματείου.

Δύο μέρες μετά ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Ανανιάδης, αφού πρώτα απείλησε το Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού και το Σωματείο, συνέταξε γραπτή αναφορά εις βάρος του μέλους του Σωματείου, Γιώργου Ορταντζόγλου, και του Χρήστου Χατζηκωνσταντή, για την αποξήλωση των καμερών.

Σχετικά με τους ισχυρισμούς του κ. Ανανιάδη στην εν λόγω αναφορά, δηλώνουμε ότι:

  1. Από την αρχή που πραγματοποιήθηκε η μεταφορά των οχημάτων στο νέο αμαξοστάσιο, είχαμε πολλά κρούσματα κλοπών μεγάλης αξίας, οπότε δεν ήταν πρώτη φορά.

  2. Η ιδιωτική φύλαξη που είχε οριστεί στο νέο χώρο του γκαράζ, δεν ήταν παρούσα διότι η σύμβαση με την συγκεκριμένη εταιρία είχε λήξει από την 09/7/2019, με αποτέλεσμα ο χώρος να είναι ξέφραγο αμπέλι.

  3. Κατά καιρούς και όταν δεν υπήρχε σύμβαση με ιδιωτική εταιρία, η υπηρεσία έβαζε εργαζόμενους από την καθαριότητα να εκτελούν χρέη φυλάκων (!?) τις βραδινές ώρες, και ενώ δεν είχε εγκατασταθεί συναγερμός.

  4. Τα περισσότερα οχήματα είναι εκτεθειμένα στον περιβάλλοντα χώρο και προσβάσιμα από οποιονδήποτε διασχίζει την πεζογέφυρα. Οι εν λόγω κάμερες δεν εστίαζαν στα απορριμματοφόρα και ως εκ τούτου οποιαδήποτε καταγραφή δεν αφορά στην προστασία τους. Οπότε μάταια ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, κ. Ανανιάδης προσπαθεί να βρει φτηνές δικαιολογίες και εξιλαστήρια θύματα.

  5. Γιατί δεν ενημέρωσαν τους μηχανικούς αυτοκινήτων και όλο το προσωπικό, εργάτες – οδηγούς για τις κάμερες; Γιατί δεν υπήρχε ταμπέλα, όπως συνηθίζεται, ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται, ακόμη και εν ώρα εργασίας; Γιατί η οθόνη- μόνιτορ είναι στον χώρο που στεγάζονται και εργάζονται οι μηχανικοί;

  6. Γιατί όταν άνοιξαν οι προσλήψεις στα ανταποδοτικά δεν ζήτησε ο δήμος φύλακες για να καλύψει τις ανάγκες αυτές;

Ως Σωματείο καταγγέλλουμε τον Αντιδήμαρχο κ. Ανανιάδη, για την ψευδή, αντεργατική και στοχοποιημένη αναφορά που κατέθεσε και τον γενικότερο εμπαιγμό της Δημοτικής Αρχής για το θέμα των καμερών.

Καλούμε τον Δήμαρχο κ. Βασιλόπουλο, να αποκαταστήσει άμεσα την αλήθεια και ως Διοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Η πραγματική φύλαξη γίνεται μόνο με φυσική παρουσία και όχι με κάμερες. Οι κάμερες καταγράφουν το γεγονός και μόνο, ενώ η φύλαξη ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ τις δολιοφθορές και τις κλοπές!!!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΦΥΛΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΜΕΣΑ


Υπενθύμιση από το ergasianet.gr, για τις κάμερες στους εργασιακούς χώρους, με βάση απόφαση της Αρχής Προστασίας Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Με την υπ’ αριθμ. 20/2017 η Αρχή Προστασίας Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επέβαλε πρόστιμο και απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σε εταιρεία για την απεγκατάσταση των καμερών του συστήματος βιντεοεπιτήρησης που βρίσκονται στους χώρους των γραφείων και στις θέσεις εργασίας των εργαζομένων.

Η υπόθεση έφτασε στην Αρχή έπειτα από καταγγελία πρώην εργαζόμενης της εταιρίας, η οποία ισχυρίστηκε ότι, κατά τη διάρκεια της οκτάωρης εργασίας της, έκανε διάλειμμα για διάστημα λίγων λεπτών, χωρίς να βγει στην αυλή – στην οποία υποχρεούνται να πηγαίνουν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων – και απάντησε σε μηνύματα χρησιμοποιώντας το κινητό της τηλέφωνο. Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, αμέσως μετά, την κάλεσε ο Διευθυντής Προσωπικού, ο οποίος της έδωσε άδεια άνευ αποδοχών για όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, ως «ποινή».

Λίγες μέρες μετά την ενημέρωσε ότι κάνει τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους και το γεγονός ότι ασχολήθηκε δέκα λεπτά με το κινητό της δείχνει ανάρμοστη συμπεριφορά, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δικαιούται δεκαπέντε λεπτά διάλειμμα και ότι είναι τυπική στην εργασία της. Εν συνεχεία η καταγγέλλουσα παραιτήθηκε.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην καταγγελία, η καταγγέλλουσα εργαζόταν στο πρώτο υπόγειο της εταιρείας, στο οποίο εργάζονται περίπου 30 άτομα και περιμετρικά της αίθουσας υπάρχουν εγκατεστημένες κάμερες συστήματος βιντεοεπιτήρησης, για τις οποίες δεν γίνεται αναφορά στην εργασιακή της σύμβαση ούτε σε κάποια αντίστοιχη ειδοποίηση μέσα στην εταιρεία.

Η καταγγέλλουσα καταλήγει ότι υπέβαλε την εν λόγω καταγγελία διότι, ακόμα και αν υπάρχει άδεια για τη λειτουργία του συστήματος βιντεοεπιτήρησης, η χρήση του θα πρέπει να περιορίζεται στην ασφάλεια της εταιρείας και όχι στον εκφοβισμό των εργαζομένων.

Έπειτα από σχετικά ερωτήματα της ΑΠΔΠΧ, η εταιρεία υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι δεν χρησιμοποιούσε κάμερες για τον έλεγχο και την αξιολόγηση των εργαζομένων, αλλά για την προστασία του εξοπλισμού, δεδομένου ότι η έδρα της βρίσκεται σε περιοχή με αρκετά αυξημένης εγκληματικότητας και πολλά περιστατικά κλοπών.

Η απόφαση της Αρχής

Στην απόφασή της η ΑΠΔΠΧ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι με βάση τα στοιχεία της υπόθεσης, η βιντεοεπιτήρηση των γραφείων και των θέσεων εργασίας των εργαζομένων συνιστά υπέρμετρη προσβολή των προσωπικών τους δεδομένων, ενώ αποτελεί απρόσφορο και αναποτελεσματικό μέτρο για την προστασία του εξοπλισμού από κλοπή ή την ασφαλή επεξεργασία των τηρούμενων προσωπικών δεδομένων.

Ειδικότερα, η Αρχή επισημαίνει ότι η τυχόν αποτροπή ενδεχόμενης διάρρηξης, την οποία επικαλείται η εταιρεία λόγω της περιοχής που βρίσκεται το κτίριο της μπορεί να επιτευχθεί με τις εξωτερικές κάμερες και την κάμερα στην είσοδο και όχι με τις κάμερες στα γραφεία και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων.

Η εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος βιντεοεπιτήρησης παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, ενώ η μη προσήκουσα ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με την εισαγωγή και λειτουργία του συστήματος βιντεοεπιτήρησης παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία (άρθρο 11 του ν.2472/1997, το άρθρο 12 της υπ’ αριθμ. 1/2011 Οδηγίας και την υπ’ αριθ. 115/2001 Οδηγία).

Ενόψει της βαρύτητας των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε στην εν λόγω εταιρεία πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.

Παράλληλα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση να προβεί σε μία σειρά διορθωτικών μέτρων, όπως η απεγκατάσταση των καμερών που βρίσκονται στους χώρους των γραφείων και στις θέσεις εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την ενημέρωση των εργαζομένων για την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος βιντεοεπιτήρησης, πρόσφορο και σαφή τρόπο.

Πηγή: lawpost.gr

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση της Αρχής εδώ.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ