«Γιατί η υπεράσπιση της υγείας και ασφάλειας είναι μόνο δική μας υπόθεση!!!»

Ανακοίνωση του ΜΕΤΑ ΟΤΑ σχετικά με την ημερίδα της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων

Με αφορμή την ημερίδα για την υγιεινή και ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 17 Ιανουαρίου 2019 από την ΠΟΕ ΟΤΑ, συνεδρίασε χθες (Πέμπτη 10/1/2019) η Εκτελεστική Επιτροπή, προκειμένου να καθοριστεί το πρόγραμμα διεξαγωγής της ημερίδας.

Από το πρόγραμμα διεξαγωγής των εργασιών της ημερίδας που παρουσίασε ως σχέδιο η παράταξη της ΣΥΝ.ΑΝ. και συμφώνησε και η ΔΑΚΕ ΟΤΑ, δινόταν πολύ περιορισμένος χρόνος στους εκπροσώπους των εργαζομένων, ενώ αντίθετα ο περισσότερος χρόνος των ομιλιών δινόταν στους εκπροσώπους της κυβέρνησης (2), των Δημάρχων (2) και των επιστημονικών φορέων  (6, τρεις Τεχνικοί Ασφαλείας και τρεις Γιατροί Εργασίας).

Σαφώς και δεν είμαστε εναντίον στο να μιλήσουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των Δημάρχων πόσο μάλλον οι επιστημονικοί φορείς.

Ωστόσο με δεδομένο ότι η ημερίδα έχει προκληθεί από τις εκατοντάδες των νεκρών και των τραυματισμένων συναδέλφων που συμπληρώνουν την μακρά λίστα των ατυχημάτων – δυστυχημάτων την ώρα της εργασίας τους, θεωρούμε αυτονόητο ότι θα έπρεπε να δοθεί πολύ περισσότερος χρόνος στους εργαζόμενους ώστε να αποτυπώσουν τις αγωνίες, τις εμπειρίες και τις προτάσεις τους όπως και την κριτική τους απέναντι στην ανευθυνότητα της πολιτείας και της πλειοψηφίας των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η άνευ λόγου και αιτίας επίθεσης που δεχθήκαμε από την ΣΥΝ.ΑΝ. συνεπικουρούμενη από την ΔΑΚΕ, επειδή καταθέσαμε το αυτονόητο, να μας κατηγορήσουν για δήθεν μετατροπή της ημερίδας σε συνδιάσκεψη και πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων, φανερώνει ξεκάθαρα ότι η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ (ΣΥΝ.ΑΝ + ΔΑΚΕ ΟΤΑ) έχει επιλέξει η ημερίδα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων να περιοριστεί στα ευχολόγια, στην υποσχεσιολογία και παροχολογία των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφήνοντας στο απυρόβλητο την συνεχιζόμενη πολιτική που εφαρμόζουν συμπιέζοντας το κόστος εργασίας και αντιμετωπίζοντας τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους.

Το ΜΕΤΑ ΟΤΑ ευελπιστεί και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί, στην ημερίδα να ακουστεί η φωνή των άμεσα ενδιαφερόμενων που είναι οι εργαζόμενοι και που καθημερινά δίνουν πραγματικές μάχες κάτω από αντίξοες συνθήκες, τις περισσότερες φορές χωρίς μέτρα προστασίας και χωρίς να εφαρμόζονται οι υποτυπώδεις όροι υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Όλα αυτά στο πλαίσιο μια εποικοδομητικής συζήτησης προκειμένου να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα ώστε να σταματήσουμε επιτέλους να θρηνούμε θύματα και όχι μιας στείρας και ανούσιας συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης.

Όπως λέει και η αφίσα της ημερίδας «ΓΙΑΤΙ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΘΕΣΗ!!!».

ΜΕΤΑ ΟΤΑ / Ιανουάριος 2019

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ