Προσπάθεια καπήλευσης των αγώνων του ΜΕΤΑ στον Δ.Αλίμου από την σημερινή εργοδοτική ηγεσία του Συλλόγου

Ενημερωτικό Δελτίο από το ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο. 48ο θέμα τέθηκε «η αποτίμηση σε χρήμα της μη αποδοθείσας παροχής φρέσκου γάλακτος των ετών 2012-2016 και χορήγησή του στους δικαιούχους σύμφωνα με το άρθρο 97 παρ.1 του Ν.4483/2017». Μετά την ψήφιση του Ν.4483/2017 τον περασμένο Αύγουστο το ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου, ως προεδρείο του Συλλόγου, κατέθεσε έγγραφο προς τον ΔΕ Διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Γεωργακόπουλο Δημήτρη, με το οποίο τον καλούσαμε να προβεί στην υλοποίηση της διαδικασίας που όφειλε να διενεργήσει, ως υπηρεσιακός παράγοντας, ώστε να ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι να λάβουν χρήματα για τις οφειλές Μ.Α.Π. της περιόδου 2012-2016.

Ως επικεφαλής παράταξης έλαμψε διά της απουσίας του από το Δ.Σ. του Συλλόγου που θέμα είχε τις ενέργειες για την υλοποίηση του αιτήματος αλλά και ως υπηρεσιακός παράγοντας δεν απάντησε ούτε στο έγγραφο ούτε στο αίτημά μας. Δεν μείναμε όμως σε αυτό, αλλά προχωρήσαμε και σε έγγραφη αναφορά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στο ΥΠΕΣ, το οποίο μας απάντησε πως οι ημερομηνίες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι ενδεικτικές και πως ο Δήμος Αλίμου οφείλει να εφαρμόσει τον νόμο για την καταβολή χρημάτων από οφειλές Μ.Α.Π. Όμως, για τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζόμενων και την νόμιμη καταβολή των οφειλών σε αυτούς χρειάστηκε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος. Και αυτό γιατί για άλλη μια φορά ο συνδικαλιστής και πρόεδρος του Συλλόγου Γεωργακόπουλος Δημήτρης έβαλε πάνω από όλα την προσωπική του προβολή και το προσωπικό του συμφέρον. Μετά από αλλεπάλληλα έγγραφά μας και παρεμβάσεις μας στη Διοίκηση του Δήμου προχώρησε με ρυθμούς χελώνας (σε αντίθεση με τις περικοπές που υλοποιεί με ιλιγγιώδη ταχύτητα) στην υλοποίηση της απόφασης του Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Παρά το γεγονός ότι το μόνο που προφανώς έχει να επιδείξει ως «αγώνα» είναι η μετά από ένα χρόνο καθυστέρησης, νόμιμη καταβολή των χρημάτων, δήλωσε και ευθαρσώς στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο προηγούμενος Σύλλογος δεν είχε προβεί σε καμιά ενέργεια! Μάλλον θα εννοούσε τον ίδιο και την παράταξή του οι οποίοι ήταν και είναι απόντες από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Παράλληλα, ο ΔΕ Διευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Γεωργακόπουλος Δημήτρης, δεν παρέλειπε να υπογράφει σωρηδόν τις περικοπές ημερομισθίων για τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες των συναδέλφων μας για αξιοπρέπεια και για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, τις οποίες παρέα με τη Διοίκηση βάφτισε απεργίες. Επίσης, ο ίδιος, ως ΔΕ Διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών έδειξε ιδιαίτερο ζήλο στο να εφαρμοστούν από την Διοίκηση του Δήμου Αλίμου, εκ των υστέρων κρατήσεις, που αφορούσαν στο φόρο και στις ασφαλιστικές εισφορές για το επίδομα των 176 ευρώ. Προσπαθώντας, δε, να καλύψει την προσωπική του ευθύνη στην ταλαιπωρία και την οικονομική αφαίμαξη των εργαζομένων, συνέβαλε στη στοχοποίηση και συκοφαντία συναδέλφων του που παλεύουν για την διαφάνεια,όπως, η πρώην Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δήμητρα Δημητρίου που είχε το θάρρος να καταγγείλει την αδικία αυτή και να κυνηγηθεί τελικά και από τη Διοίκηση του Δήμου.

Στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στο οποίο ζητήσαμε να πάρει θέση για τις περικοπές και να συζητήσουμε ώστε να βρεθεί μια λύση αποφάνθηκε ο ίδιος και ως πρόεδρος του Συλλόγου πλέον και επικεφαλής της πλειοψηφικής παράταξης ΣΥΝ.ΑΝ. Αλίμου ό,τι δεν έχει τίποτα να κάνει και πώς τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους.

Θέση μας ως ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου είναι ό,τι ο Σύλλογος Εργαζομένων οφείλει να παλεύει με διεκδικήσεις για το κοινό συμφέρον και τα εργασιακά δικαιώματα που μόνο αποτέλεσμα θα έχουν την καλύτερη και ασφαλέστερη απόδοση των εργαζόμενων και κατ’ επέκταση την υψηλότερη ποιότητα παροχής υπηρεσιών προς τον Δημότη.Σε αντίθεση με την ΣΥΝ.ΑΝ Αλίμου και τον επικεφαλής της  Γεωργακόπουλο Δημήτρη, στηρίξαμε, ως παράταξη στο Δ.Σ. του Συλλόγου και στηρίζουμε όλες τις διεκδικήσεις που έχουν να κάνουν με δικαιώματα και ασφάλεια των εργαζόμενων ενεργά με παρουσία και παρεμβάσεις.

Ο συνάδελφος όμως συνδικαλιστής(;) Γεωργακόπουλος Δημήτρης πλέον δεν μας ενημερώνει καν για την εξέλιξη των αποφάσεων του Δ.Σ. του Συλλόγου και δρα μονομερώς με την παράταξή του, έχοντας την πλειοψηφία και πάντα με γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον και όχι των συναδέλφων. Η στάση του «παρουσιάζουμε ως κερδισμένη συνδικαλιστική διεκδίκηση ό,τι έχει διάθεση να παραχωρήσει η Δημοτική Αρχή» είναι παλαιόθεν γνωστή και αυτό επαναδιατυπώνουν ως παράταξη από την ημέρα της εκλογής τους στο προεδρείο του Συλλόγου μας.

Ούτε λόγος για τις περικοπές των ημερομισθίων που βάφτισαν παρέα με τη Διοίκηση απεργίες τον Ιούνιο του 2017. Κι ενώ σε κάθε Δ.Σ. από τότε επαναφέρουμε το θέμα ζητώντας να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία, να κοινοποιηθούν στους ενδιαφερόμενους οι αποδείξεις των περικοπών και να προχωρήσουμε σε ένσταση στο Υπηρεσιακό συμβούλιο όπως υπαγορεύει ο νόμος, ο συνάδελφος πρόεδρος του Συλλόγου και Διευθυντής ΔΕ Γεωργακόπουλος Δημήτρης και η παράταξή του κωφεύουν.

Η θέση τους με την ίδια λογική ως παράταξη ταυτίζεται πάμπολλες φορές με τις απόψεις της Διοίκησης ακόμα και αντίθετα με το συμφέρον των εργαζόμενων. Ξεχνούν σκόπιμα πως ο ρόλος του Συλλόγου είναι να αγωνίζεται και να διεκδικεί και όχι να συναινεί στα πάντα.

Την ίδια στάση ακολουθούν για όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους στους Παιδικούς Σταθμούς.

Ενώ το ΜΕΤΑ Εργαζομένων με έγγραφα που έχει καταθέσει στο Ν.Π.Δ.Δ. ζήτησε και πέτυχε την πρόσληψη Τεχνικού Ασφαλείας και εισηγήθηκε την χορήγηση Μ.Α.Π. στους εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών, παρά τον νόμο και την απόφαση του ΕΛ.ΣΥΝ. για τον Δήμου Ιλίου που καταθέσαμε εδώ και ένα χρόνο, υπάρχει σημαντική κωλυσιεργία. Φαίνεται, η ασφάλεια των εργαζόμενων, των παιδικών σταθμών δεν είναι το πρώτο τους μέλημα. Συγκεκριμένα, για τη χορήγηση γάλακτος η ΣΥΝ.ΑΝ. Αλίμου, επικαλείται έγγραφο της Δ/ντριας στο ΥΠΕΣ κας Διαμαντοπούλου με το οποίο ισχυρίζεται ότι οι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται Μ.Α.Π για την προστασία της υγείας τους γιατί προβλέπεται η σίτισή τους από το φαγητό των παιδιών!Στο έγγραφο αυτό δεν αναφέρεται κανένας νόμος αλλά εκφράζεται η προσωπική άποψη της διευθύντριας, γεγονός, το οποίο καταγγέλλει και η ΠΟΕ ΟΤΑ. Η ΣΥΝ.ΑΝ. Αλίμου  όμως υιοθετεί τη θέση αυτή,ταυτιζόμενη με τις επιθυμίες της Διοίκησης και όχι με την θέση του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων.

Σε διοικητικό συμβούλιο «πυροτέχνημα» που κάλεσαν, με θέματα όπως η μεταφορά των γραφείων του διοικητικού προσωπικού των Παιδικών Σταθμών του Δήμου, που έχουν στεγασθεί από την παρούσα διοίκηση σε υπόγειο χώρο, το μόνο που είχαν να προτείνουν ήταν να αναζητήσουμε χώρους που ενοικιάζονται στον Δήμο (!) ως το πρόβλημα να ήταν αυτό, ενώ η συνάντηση που αποφασίστηκε από το Δ.Σ. με τον πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. ώστε να βρεθεί πραγματικά άμεση λύση εξακολουθεί να εκκρεμεί. Παρόμοια, για το ωράριο των εργατών καθαριότητας εσωτερικών χώρων που προκύπτει από τη Σ.Σ.Ε. η θέση τους στο Δ.Σ. είναι να περιμένουμε διευκρινιστική εγκύκλιο από το Υπουργείο.

Ταυτόχρονα, κι ενώ στο Ν.Π.Δ.Δ. των Δ.Π.Σ.Α. υπάρχει σωρεία εργασιακών θεμάτων που απαιτούν λύση, η παράταξη της ΣΥΝ.ΑΝ. ασχολείται αποκλειστικά με την καταγγελία της κας Δανοχρήστου, μέλους του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. μιλώντας γενικά και αόριστα για τη συμπεριφορά της παραβλέποντας ότι ο σύλλογος των εργαζομένων δε μπορεί να χρησιμοποιείται από κανέναν για δημιουργία και μόνον εντυπώσεων. Ενώ επανειλημμένα έχουμε ζητήσει να μας διευκρινίσουν ποιο ακριβώς είναι το θέμα που προκύπτει ώστε να προχωρήσουμε σε καταγγελία, οι απαντήσεις που λαμβάνουμε είναι γενικές και αόριστες ενώ παράλληλα δεν έχουμε καμία παρόμοια πληροφόρηση για το θέμα αυτό η οποία προέρχεται από τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι δεν εξαπατώνται και το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Παρά τις εξαγγελίες είναι οι πράξεις που δείχνουν τις πραγματικές προθέσεις όλων μας και την πλευρά την οποία στηρίζουμε. Την ώρα που ο συνάδελφος(;) Γεωργακόπουλος Δημήτρης έχει αναλάβει ως Διευθυντής δύο καίριες και κομβικές Διευθύνσεις στον Δήμο Αλίμου από την προηγούμενη Διοίκηση και συντηρείται από την τωρινή, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για υπάλληλο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο ίδιος έκανε τα πάντα για την ψήφιση του Ο.Ε.Υ. του Δήμου παρά την αρνητική γνωμοδότηση με σελίδες παρατηρήσεων από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, για τη σωρεία παρατυπιών και τον αναξιοκρατικό του χαρακτήρα. Έφτασε μάλιστα να στηρίξει το εκβιαστικό δίλημμα ή ως έχει ο Ο.Ε.Υ. ή δεν θα συμμετέχει ο Δήμος στην προκήρυξη μονίμων θέσεων στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου η οποία πάσχει. Βέβαια με τη σύμπραξή του αφού είπε σε όλα ναι ως Διευθυντής και εισηγητής του Δήμου για τον Ο.Ε.Υ που πέρασε ως έχει και με το βλέμμα στραμμένο στις ιδιωτικοποιήσεις, που οι εργαζόμενοι με αγώνες απέτρεψαν τον Ιούλιο του 2017, μεθόδευσε το να μην μπορέσει ο Δήμος να συμπεριληφθεί στην προκήρυξη μονίμων θέσεων στην Καθαριότητα για τον Δήμο Αλίμου. Ταυτόχρονα, οι πτυχιούχοι υπάλληλοι, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν, νόμιμα, τις θέσεις ευθύνης, αποκλείστηκαν από τμήματα και διευθύνσεις, μέσω της τροποποίησης του Ο.Ε.Υ και στη συνέχεια στοχοποιήθηκαν με κατασκευασμένα πειθαρχικά παραπτώματα, με αποτέλεσμα αφενός την οικονομική τους εξάντληση με πειθαρχικές ποινές από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Αλίμου και αφετέρου τον έμμεσο αποκλεισμό τους από τις θέσεις αυτές όταν προκηρυχθούν από τον Δήμο, με καθυστέρηση δέκα και πλέον ετών.

Το ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου δηλώνει πως κανένας εργαζόμενος δε θα μείνει μόνος του στις δίκαιες διεκδικήσεις του και απέναντι στις βλέψεις του τυχοδιωκτισμού των καιροσκόπων. Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους συναδέλφους και την τοπική κοινωνία καθώς και να είμαστε παρόντες σε όλους τους αγώνες των εργαζόμενων για αξιοκρατία, διαφάνεια και αξιοπρέπεια.

ΜΕΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΜΟΥ                                            2/07/2018

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ