Εκτεθειμένος ο Δήμαρχος Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας από τον έλεγχο του ΣΕΠΕ

Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Επαρχίας Λιβαδειάς για τα ευρήματα του ελέγχου από το ΣΕΠΕ στους χώρους εργασίας αλλά και τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν.

Ο Σύλλογος εργαζομένων Ο.Τ.Α. επαρχίας Λιβαδειάς θα ήθελε να ενημερώσει τους πολίτες του Δήμου Διστόμου-Αράχοβας – Αντίκυρας σχετικά με έλεγχο που διενεργήθηκε από  το Σ.Ε.Π.Ε( αρμόδιο τμήμα σε θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία ) την Παρασκευή 27-04-2018 στον Δήμο Διστόμου-Αράχοβας – Αντίκυρας , όπου διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων και παραλείψεων σε θέματα που αφορούν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα διαπιστώθηκε η έλλειψη γιατρού εργασίας  με ότι αυτό συνεπάγεται σχετικά με τη μη εφαρμογή των κανόνων που αφορούν τα θέματα υγείας των εργαζομένων , η έλλειψη ή πλημμελής συντήρηση των απορριμματοφόρων και άλλων οχημάτων του Δήμου , η κακή κατάσταση και η έλλειψη στοιχείων ασφαλείας των απορριμματοφόρων ( κάμερες οπισθοπορείας , αντιολισθητικά σκαλοπάτια , βάσεις στήριξης των εργαζομένων , αμφίπλευρα του οχήματος κουμπιά ασφαλείας  κτλ. ) , η έλλειψη ανεξάρτητου βιβλίου συντήρησης/επισκευής του κάθε οχήματος , η έλλειψη τεχνικού ασφαλείας με ότι αυτό συνεπάγεται σε ελέγχους τεχνικού εξοπλισμού , μέσων ατομικής προστασίας κτλ. ,  η έλλειψη πυρασφάλειας/πυροπροστασίας , οι ελλείψεις σε κτιριακές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , η μη ύπαρξη χώρου και κατάλληλων εγκαταστάσεων για τους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας.

Όλα τα ανωτέρω αλλά ακόμα περισσότερα που έχουν καταγραφεί από το αρμόδιο τμήμα του ΣΕΠΕ , καθώς από το επίσημο έγγραφο δεν μας έχει χορηγηθεί ένα αντίγραφο από το Δήμαρχο Δ.Α.Α παρόλο που εγκαίρως το ζητήσαμε εγγράφως και με τον πλέον επίσημο τρόπο , δικαιώνουν -δυστυχώς-τις παρεμβάσεις , τα έγγραφα , τις τοποθετήσεις , τις καταγγελίες του Συλλόγου μας προς τη δημοτική αρχή σχετικά με τα θέματα υγείας , υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων ( αλλά και των δημοτών ) στο Δήμο Δ.Α.Α..

Από το 2016 έχουμε επισημάνει όλα τα ανωτέρω προβλήματα  , ιδιαίτερα τα θέματα ασφαλείας που αφορούν το στόλο των οχημάτων του Δήμου και ιδιαίτερα των απορριμματοφόρων και ζητούσαμε να επιλυθούν.

Γιατί , μετά από πολλές συζητήσεις με τη δημοτική αρχή και τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο , η δημοτική αρχή κωλυσιεργεί ακόμα; Πότε έχει σκοπό η δημοτική αρχή να προβεί στην εκτέλεση των ενεργειών που απαιτούνται , αν όχι τώρα που οι συνθήκες είναι επικίνδυνες για την υγεία αλλά ακόμη και για την ζωή των συναδέλφων μας; Τι περιμένει , να θρηνήσουμε θύματα όπως έχουμε θρηνήσει πανελλαδικά ( πιο πρόσφατα τους δύο αδικοχαμένους συναδέλφους εργάτες καθαριότητας στην Τήνο ) ;

Γιατί τόσο καιρό η δημοτική αρχή , παρόλο που έχουμε θίξει επανειλημμένα το θέμα δεν έχει φροντίσει να υπάρχει – ως οφείλει εκ του νόμου – γιατρός εργασίας στο Δήμο; Ένα ζήτημα που το έχουμε θίξει κατ’ επανάληψη και εγγράφως ( πιο πρόσφατο έγγραφό μας την 20/02/2018 , αρ.πρωτ:194 ) , αλλά και σε πλείστα δημοτικά συμβούλια του Δήμου. Ένα ζήτημα που μπορεί να αποτελέσει «βόμβα» γενικότερα για την υγεία τόσο των εργαζομένων όσο και των κατοίκων της περιοχής.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε ότι επειδή έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας τόσο απέναντι στους συναδέλφους μας εργαζομένους , όσο και απέναντι στους συμπολίτες μας , πήραμε την πρωτοβουλία ως Σύλλογος να προβούμε το 2016 ( σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας της περιοχής μας ) σε προληπτικές εξετάσεις του προσωπικού της καθαριότητας για τυχόν ασθένειες που μπορεί να προκληθούν λόγω της φύσης και των συνθηκών της εργασίας τους και ,όπου κριθεί αναγκαίο ,τον εμβολιασμό τους.

Αυτό όμως δεν απαλλάσσει τη δημοτική αρχή από τις ευθύνες της.

Κύριοι , εμείς δεν πρόκειται – και δεν το έχουμε κάνει ποτέ μέχρι τώρα – να μείνουμε απαθείς και να σφυρίζουμε αδιάφορα , ούτε πρόκειται να ….. «εκφράσουμε συγκλονισμένοι τα βαθιά μας συλλυπητήρια» σε οποιοδήποτε «δυστύχημα» συμβεί σε συναδέλφους . Υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί και πολιτικά υπεύθυνοι για τους πάνω από 40 νεκρούς εργαζόμενους στους ΟΤΑ τα τελευταία  τρία χρόνια ( 4 ήδη το 2018 ).

Είναι εργοδοτικό έγκλημα. Γιατί αν  , σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού και την εντατικοποίηση της εργασίας , δεν είναι εργοδοτικό έγκλημα η κακή ή πλημμελής ή ανύπαρκτη συντήρηση των οχημάτων και των τεχνικών μέσων που διατίθενται στους εργαζομένους για να κάνουν τη δουλειά τους και η έλλειψη γιατρού εργασίας , τότε ποιο είναι;

Καλούμε τη δημοτική αρχή του Δήμου Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας , να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , έστω και τούτη την ύστατη ώρα , για όλα όσα προβλέπονται για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Δεν πρόκειται να κλείσουμε τα μάτια ή να σιωπήσουμε αν δεν υπάρξει άμεση συμμόρφωση. Να είστε βέβαιοι ότι θα ζητηθούν ευθύνες τόσο  , εάν υπάρχουν , σε υπηρεσιακούς παράγοντες , όσο και στους διοικητικά και πολιτικά υπεύθυνους εργοδότες- Δημάρχους που αδιαφορούν για την ασφάλεια των εργαζομένων.

                                              ΓΙΑ ΤΟ  Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                                 ΚΑΡΑΛΗ ΓΙΟΥΛΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ