ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία στο δημόσιο τομέα | Τετάρτη 16 Μάη

Στην κήρυξη 24ωρης απεργίας, την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018, σε συντονισμό με άλλες συνδικαλιστικές, επαγγελματικές και επιστημονικές ενώσεις, ενάντια στη λιτότητα, στην ανεργία και στην υπερφορολόγηση, αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, το οποίο συνεδρίασε στις 1-2 Απρίλη 2018, στην Αθήνα. Επίσης, αποφάσισε στήριξη των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών. συντονισμό δράση από την ΑΔΕΔΥ για την ελαστική εργασία.

Να σημειωθεί πως η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έχει επιπλέον εξαγγείλει νέα κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος, την Πέμπτη 3 Μάη, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση γνωστοποίησης της απεργίας, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί:

  • Αυξήσεις στους μισθούς. Υπολογισμό της διετίας 16-17, για τη μισθολογική εξέλιξη. Καμία αλλαγή στα βαρέα και ανθυγιεινά. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
  • Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό, που μειώνει τις συντάξεις μέχρι 40%.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Όχι στη φοροληστεία. Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 15%.
  • Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία. «Θα καταργήσουμε στην πράξη την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας», λένε χαρακτηριστικά οι δημόσιοι υπάλληλοι.
  • Κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη (άρθρο 24Α Ν. 4369/2016) για την αξιολόγηση.
  • Μόνιμους διορισμούς σε όλες τις κενές οργανικές θέσεις, μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ και ιδιαίτερα στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ασφαλιστικών Ταμείων, των Περιφερειών κλπ.

Να σημειωθεί πως το ΜΕΤΑ κατέθεσε δική πρόταση για το πρόγραμμα δράσης της ΑΔΕΔΥ την επόμενη αγωνιστική περίοδο (βλ. παρακάτω) και δεν ψήφισε την πρόταση για απεργία στις 16 Μάη. Άσκησε αυστηρή κριτική στο Γενικό Συμβούλιο για τη στάση της πλειοψηφίας, σε ζητήματα όπως:

– Οι παλινδρομήσεις στο θέμα της «αξιολόγησης» και γενικότερα στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών,

– Η άρνηση της πλειοψηφίας να αποσυρθεί από τον προσχηματικό διάλογο για την «αξιολόγηση» με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης

– Η λήψη ουσιαστικών μέτρων και δράσεων για την απόφαση που έχει ήδη παρθεί, και αφορά στη συνέχεια της απεργίας – αποχής από τις διαδικασίες της «αξιολόγησης»

– Η συνυπογραφή του απαράδεκτου κειμένου της «Κοινωνικής Συμμαχίας», μαζί με την ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις, κείμενο που «καθρεπτίζει» τις θέσεις του ΣΕΒ.

– Η έλλειψη βούλησης να οργανώσει τον αγώνα ενάντια και στις επιθέσεις που δέχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι και στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της γ’ και δ’ αξιολόγησης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ