Χαρίσης: ΠΑΜΕ σαν άλλοθι για τους συμβασιούχους, όταν την κρίσιμη στιγμή ανέκρουσε πρύμναν…

Στα τέλη του Απρίλη 2018, διεξάγεται το 46ο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Με αφορμή το Συνέδριο αλλά και τις εκλογές που γίνονται από την 1η Δεκέμβρη 2017 μέχρι 7 Απρίλη 2018 στα Πρωτοβάθμια Σωματεία των δήμων για την ανάδειξη αντιπροσώπων, το ΠΑΜΕ και σωματεία που πρόσκενται σε αυτό απέστειλαν επιστολή στην Ομοσπονδία των εργαζομένων στους δήμους, μέσω της οποίας ζητεί να ψηφίσουν και οι συμβασιούχοι.

Πώς σχολιάζει αυτό, όμως, ο γραμματέας του ΜΕΤΑ και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γιώργος Χαρίσης; Μιλώντας στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα» που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen, χαρακτηρίζει την επιστολή ΠΑΜΕ και σωματείων «ως αίτημα εκ του ασφαλούς και σαν άλλοθι» που θα χρησιμοποιηθεί προς τους εργαζομένους για να πει το ΠΑΜΕ ότι «εμείς το είπαμε, αλλά δεν έγινε τίποτα». Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι το ΠΑΜΕ και τα σωματεία έστειλαν την επιστολή όταν άρχισαν οι αρχαιρεσίες και τώρα έχουν ένα άλλοθι οι άλλες παρατάξεις να την απορρίψουν, «λέγοντας πως “ήδη άρχισαν οι εκλογές και κάποια σωματεία τις έχουν ολοκληρώσει, οπότε πώς θα γίνει σε άλλα σωματεία να ψηφίσουν, θα υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά;».

Υπενθυμίζει, δε, την προηγούμενη στάση του ΠΑΜΕ και το τι είχε γίνει στο περυσινό ενδιάμεσο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, όπου -παρά την προσπάθεια που έγινε για να συμπληρωθεί (όπερ και εγένετο) ο απαραίτητος αριθμός των συνέδρων που χρειαζόταν, ώστε να εγγραφούν εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας στα Σωματεία- η ΔΑΣ-ΟΤΑ (ΠΑΜΕ) τορπίλισε την κρίσιμη στιγμή την όλη προσπάθεια στις μικρολεπτομέρειες, με αποτέλεσμα περίπου 20.000 εργαζόμενοι στους δήμους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (Καθαριότητα, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ, παιδικοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΕΣΠΑ κτλ.) να μείνουν εκτός Συνδικάτων.

Η θέση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ για συμβασιούχους

Και ποια η στάση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ απέναντι σε αυτούς τους εργαζομένους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, που είναι όμηροι των δημάρχων και κεντρικής εξουσίας; Όπως σημειώνει ο Γ. Χαρίσης, «εμείς ως ΜΕΤΑ-ΟΤΑ είμαστε υπέρ της ισότιμης συμμετοχής όλων των εργαζομένων στα Συνδικάτα, ανεξαρτήτως σχέσεως εργασίας· και επιπλέον, το θέλουμε αυτό διότι η Ομοσπονδία θα πρέπει να διαπραγματεύεται τους όρους αμοιβής και εργασίας όλων των εργαζομένων στους δήμους, κι όχι μόνον των μονίμων ή του αορίστου χρόνου. Κι αυτό, το θέλουμε παντού, σε όλα τα σωματεία, ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα».

46ο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Αναφερόμενος, τέλος, στο 46ο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ το χαρακτηρίζει ως κρίσιμο και επισημαίνει πως θα πρέπει να αποτιμηθεί η δράση της Ομοσπονδίας το προηγούμενο διάστημα, σε μια περίοδο μάλιστα που με βάση τις πολιτικές εξελίξεις έχουν αλλάξει τα πράγματα στους δήμους, τόσο όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις όσο και στην ίδια τη σύνθεση του προσωπικού.

Από βήματος εκπομπής, καλεί όλους τους εργαζομένους στους δήμους να συμμετάσχουν ενεργά, μαζικά και μαχητικά στις αρχαιρεσίες. «Καλώ ιδιαίτερα τους συναδέλφους εκείνους που έχουν μια διαφορετική αντίληψη ως προς την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει το συνδικαλιστικό κίνημα και η Ομοσπονδία και στέκονται κριτικά απέναντι στην ηγεσία της να οργανωθούν και να κατέβουν στις αρχαιρεσίες. Κι αυτό, διότι η αλλαγή στην πορεία της Ομοσπονδίας μπορεί να γίνει μόνον με την ενεργή συμμετοχή όλων».

Παρακολουθείστε στο οπτικοποιημένο απόσπασμα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα» τι είπε αναλυτικά για το θέμα ο γραμματέας του ΜΕΤΑ Γιώργος Χαρίσης. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 09-12-2017.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ