Όταν ο εργοδοτικός – διασπαστικός ρόλος της ΠΟΠ-ΟΤΑ έχει και κυβερνητική σφραγίδα…

Από το Γιώργη Χρήστου

Ο πρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ, Μάρκος Δαρμαμάνης

Μετά την απόρριψη της νομοθετικής ρύθμισης της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους συμβασιούχους, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, αφού πρώτα είχε αποκαλέσει «μαϊντανούς» τους συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας -σύμφωνα με τους ίδιους-, επέρριψε την ευθύνη των ιδιωτικοποιήσεων και της απόλυσης των εργαζομένων στους ίδιους τους εργαζομένους και στον αγώνα που έχουν ξεκινήσει, λέγοντας: «Δεν μπορεί αυτή η σημερινή συνδικαλιστική ηγεσία με την στάση της, να αγνοήσει ότι αντικειμενικά θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τις θέσεις των μέχρι τώρα εργαζομένων στον τομέα αυτό, αλλά ταυτόχρονα δίνει το άλλοθι σε αυτούς οι οποίοι έχουν άλλα σχέδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων». Δεν ξέχασε, βέβαια, να σημειώσει και πόσο καλή είναι η νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης για το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων, λησμονώντας επιμελώς να πει πως πρόκειται επί της ουσίας για έναν εργασιακό εμπαιγμό, για συνέχεια της εργασιακής ομηρίας των εργαζομένων, που σε μεσοπρόθεσμο διάστημα θα απολυθούν (εκ νέου).

Με λίγα λόγια, υιοθέτησε όλα όσα είχε πει το πρωί ο πρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ Μάρκος Δαρμαμάνης, μιλώντας το πρωί στον Αθήνα 9,84, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντική τη νομοθετική ρύθμιση Σκουρλέτη, χαρακτήρισε ανεφάρμοστη την πρόταση της Ομοσπονδίας για την μετατροπή 10.000 συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου υπογράμμισε ότι με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων δίνεται αφορμή σε κάποιους δήμους όπως στον δήμο Θεσσαλονίκης να αναθέτει προσωρινά σε ιδιώτες την αποκομιδή, ανοίγοντας παράθυρο για μόνιμη παρουσία των ιδιωτών. «Φοβάμαι ότι κάποιοι είναι λαγοί του Μπουτάρη», είπε χαρακτηριστικά.

Από τα παραπάνω φαίνεται καθαρά ο εργοδοτικός – κυβερνητικός ρόλος της ΠΟΠ-ΟΤΑ, και κυρίως ο διασπαστικός της ρόλος, όπως άλλωστε έχει καταγγείλει ξεκάθαρα η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Είναι τυχαίο, άλλωστε, η αβάντα Σκουρλέτη στον Μ. Δαρμαμάνη, ο οποίος είπε πως θεωρεί «θετική τη στάση της ΠΟΠ-ΟΤΑ, η οποία αναγνώρισε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι σε μία θετική κατεύθυνση και ανέστειλε τις κινητοποιήσεις. Θα είδατε ότι σε κάποιους δήμους και ιδιαίτερα στο δήμο της Αθήνας ήδη έχει αρχίσει η αποκομιδή των απορριμμάτων».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ