4o μνημόνιο: «Αιματηρά» πλεονάσματα

Το «μάρμαρο» των 4,6 δισ. ευρώ, αντίμετρα με… τη σύμφωνη γνώμη ΟΛΩΝ των δανειστών

Κατατέθηκε το βράδυ της 13ης Μάη στη Βουλή το 4ο μνημόνιο, δείγμα της μνημονιακής προσήλωσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το οποίο θα έχει ψηφιστεί μέχρι τις 18 Μάη, μία ημέρα αργότερα δηλαδή από τη γενική πανεργατική απεργία ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ, στις 17 Μάη.

Να σημειωθεί πως τα αιματηρά πρωτογενή πλεονάσματα, στα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση, θα προέλθουν από τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, από τη νέα φοροεπιδρομή και εισφοροεπιδρομή εις βάρος του κόσμου της εργασίας και του λαού, πράγμα που σημαίνει πως ουδεμία ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων δε θα είναι εφικτή, και μοιραία θα οδηγήσει σε νέα ύφεση.

Τα αιματηρά πλεονάσματα αποτελούν τον πυρήνα της επίθεσης του νεοφιλελευθερισμού κατά των εργαζομένων, των συνταξιούχων, του λαού, στα οικονομικά του κράτους και έχει να κάνει με τη διάρθρωσή τους, δηλαδή πού πάει τι, σε ποιους «δίνει έργα» και επιδοτεί, ποιους φορολογεί κτλ. Και στην περίπτωση του 4ου μνημονίου, όπως άλλωστε και στα προηγούμενα, τα πλεονάσματα βγαίνουν με συνεπή ταξική μεροληψία, κατά των εργαζομένων και του λαού, την ώρα που μένει στο απυρόβλητο το κεφάλαιο.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι πρωτογενή πλεονάσματα που προέρχονται από υπερφολόγηση και υπέρογκες εισφορές δεν είναι βιώσιμα, και άρα δεν μπορεί να στηριχθεί καμία ανάπτυξη.

Τα νέα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις» και 941 σελίδες, περιλαμβάνουν πρωτογενή πλεονάσματα – μαμούθ, σε νέες περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, ασφαλιστικές εισφορές, μισθούς, φάρμακα αλλά και σε διαρθρωτικά μέτρα τα οποία είναι έτοιμα να εφαρμοστούν αμέσως μετά την ψήφισή τους στη Βουλή. Υπάρχουν, όμως, και μέτρα που θα πλήξουν συγκεκριμένες ομάδες εντός και εκτός του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, για τη διετία 2019-2020 θα έρθουν μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ. Από την περικοπή συντάξεων το 2019 αναμένεται να εξοικονομηθούν δαπάνες 2,26 δισ. ευρώ. Από τη μείωση αφορολόγητου κατά 650 ευρώ σε μισθωτούς συνταξιούχους και αγρότες το 2020 αναμένεται αύξηση φόρων 1,92 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα μέτρα αυτά, ύψους 4,6 δισ. ευρώ, έρχονται ένα χρόνο μετά τα μέτρα, ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Με λίγα λόγια, τη διετία 2016-2017, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, ο λαός πληρώνει συνολικά 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να γεμίσει η μαύρη τρύπα του χρέους και οι τσέπες των δανειστών.

Στα αντίμετρα, όπως περιγράφεται, για κάθε 1 ευρώ μέτρα, θα παίρνονται 1,5 ευρώ παροχές. Και εδώ είναι τα «ψιλά γράμματα» του 4ου μνημονίου: τα αντίμετρα θα λαμβάνονται, ακόμα και άμα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, υπό την αναίρεση και έγκριση ΟΛΩΝ των δανειστών.

Εργασιακά

Όσον αφορά στα εργασιακά, δε θα αποκατασταθούν τόσο η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουν, όσο και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, η οποία προβλέπει ότι η κλαδική σύμβαση υπερισχύει της επιχειρησιακής αν έχει καλύτερους όρους για τον εργαζόμενο. Στις ομαδικές απολύσεις δεν θα αυξηθεί με το όριο των απολύσεων, αλλά το υπουργικό βέτο μεταφέρεται στο Ανώτατο Συμβούλιο εργασίας για διαβούλευση τριών μηνών. Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη για μείωση των συνδικαλιστικών αδειών και αύξηση του ποσοστού απαρτίας στο 50% σε επίπεδο πρωτοβάθμιου σωματείου για την κήρυξη απεργίας.

Επίσης, περιλαμβάνεται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές για την τουριστική περίοδο που επιμηκύνεται κατά ένα μήνα και φτάνει τους πέντε, αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια με επανυπολογισμό των βασικών μισθών, ενσωμάτωσης των επιδομάτων που θα φέρουν μειώσεις έως και 20% για τους νεοεισερχόμενους και μειώσεις από 5% έως και 7% για τους υπηρετούντες, λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών (αναλυτικότερα για τα εργασιακά εδώ).

Τέλος, μεταξύ των αντιλαϊκών μέτρων, είναι και η κατάργηση – περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, αλλά και το «τσεκούρι» στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) των ΟΤΑ, των δήμων και των περιφερειών δηλαδή (αναλυτικότερα εδώ).


ΜΕΤΑ: Στις 17 Μάη είμαστε όλοι απεργοί

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Μαΐου ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ έχουν προκηρύξει 24ωρη πανεργατική γενική απεργία κατά του 4ου μνημονίου. Στο σχετικό του κάλεσμα το ΜΕΤΑ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Απεργούμε και διαδηλώνουμε σ’ όλη τη χώρα για την αξιοπρέπεια, τη ζωή και το μέλλον μας. Η χώρα πωλείται, οι κερδοφόροι τομείς ιδιωτικοποιούνται, τα κοινωνικά αγαθά εμπορευματοποιούνται, ο λαός της περιθωριοποιείται και οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι νέοι απαξιώνονται για αυξήσει τα κέρδη του το μεγάλο κεφάλαιο».

Το ΜΕΤΑ καλεί όλους του εργαζόμενους και τα σωματεία τους να πάρουν στα χέρια τους την επιτυχία της απεργίας και της ανατροπής αυτών των πολιτικών και να συγκροτήσουν σε κάθε πόλη και δήμο της χώρας μας μέτωπο με όλα τα πληττόμενα από τα μνημόνια στρώματα, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, της εργασίας και της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας από τα αρπακτικά των τραπεζών και του πολυεθνικού κεφαλαίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ