Εκδήλωση για τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων στη Θεσσαλονίκη

xita filis

Η εκδήλωση θα γίνει στην ΕΔΟΘ, Προξένου Κορομηλά 51, Τρίτη 1/10 στις 8μμ, με ομιλητές:

-Γιάννης Γλαράκης, Μηχανικός, εργαζόμενος ΦΟΔΣΑ

-Γιάννης Γρηγοριάδης, Μηχανικός, εργαζόμενος στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης

-Μηνάς Μοναστηρίδης, μελος του Γ.Σ. της ΠΟΕ -ΟΤΑ, εργαζόμενος στο Δήμο Νεάπολης -Συκεών.

 Ο νέος Περιφερειακός σχεδιασμός θα πάει για ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρ. Μακεδονίας την Πέμπτη 3/10, στα γρήγορα δίχως να δοθεί χρόνος για διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς. 

Τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι αν ο ΠΕΣΔΑ προωθεί την αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων (πρόληψη- διαλογή στην πηγή – ανακύκλωση -ανάκτηση) ή αν ακολουθεί το φιλοεργολαβικό μοντέλο με τους τεράστιους σταθμούς μεταφόρτωσης με κατάληξη την καύση. Επίσης αν ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός λαμβάνει υπ όψιν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης που κατατέθηκαν από τους Δήμους.

Η εφαρμογή των συγκεντρωτικών μοντέλων (τεράστιοι ΣΜΑ – καύση), έχει αποδειχθεί οτι επιβαρύνει το περιβάλλον, αυξάνει το κόστος για τους Δήμους που τελικά επωμίζονται οι πολίτες και προωθεί την ιδιωτικοποίηση όχι μόνο στην διαχείριση αλλά και στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Στη Θεσσαλονίκη είναι γνωστοί οι αγώνες που έδωσαν οι κάτοικοι της περιοχής Νεας Ευκαρπίας (και όχι μόνο) για την αποτροπή της κατασκευής του τεράστιου ΣΜΑ στην περιοχή και της μεθόδευσης για καύση στο γειτονικό εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ. 

Αυτή ακριβώς την προοπτική που σχεδιάζουν  μεγαλοεργολάβοι και κυβερνήσεις εις βάρος της κοινωνίας οφείλουμε συνεχίζοντας τον αγώνα  να την αποτρέψουμε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ