4 Νοέμβρη, Συμβολικές Καταλήψεις από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου

katalipsi

Κινητοποιήσεις εργαζομένων ΟΤΑ την 4η & 12η Νοεμβρίου.

Συνάδελφοι

Τα πέντε χρόνια της κρίσης ψάχνουμε κάθε φορά, να δούμε ποια επαγγελματική ομάδα είναι «ομάδα στόχος» για αφαίμαξη εισοδήματος και υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εργαζόμενοί της, επανειλημμένες φορές έχουν μπει στο στόχαστρο των εφαρμοζόμενων απορρυθμίσεων:

 

  • έχει χάσει μεγάλο ποσοστό των πόρων της
  • έχουν χάσει μεγάλο μέρος των μισθών τους
  • έχει εσκεμμένα αποστελεχωθεί με σκοπό δημοτικές υπηρεσίες – φιλέτα να πωληθούν προς όφελος εταιρικών συμφερόντων και σε βάρος των πολιτών,
  • έχουν επιφορτισθεί λόγω έλλειψης προσωπικού, με πολλαπλά καθήκοντα,
  • έχει δεχτεί και δέχεται ακόμη, το βάρος της αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης.
  • έρχονται αντιμέτωποι με τα εμπόδια που συναντά ο πολίτης στη δραστηριότητά του σε μια κατεστραμμένη δημόσια διοίκηση.

Δεν περιμένουμε τίποτα άλλο.

Δεν διεκδικούμε τίποτα νέο.

Το σύστημα διοίκησης που είχε δομηθεί τόσα χρόνια στήριζε κυρίως το πελατειακό σύστημα εξουσίας, και το μακρύ και πολυδαίδαλο ταξίδι των «κεφαλαίων».

Δεν καταρρέει αυτό.

Δεν μεταρρυθμίζεται αυτό.

Καταρρέουν οι δομές παιδείας, υγείας, πρόνοιας. Απορρυθμίζονται τα όρια συνταξιοδότησης. Κινδυνεύουν τα ΒΑΕ. Δεν προβλέπεται δικαιότερο το νέο μισθολόγιο, όταν οι μισθοί είναι μισθοί φτώχειας, ούτε προβλέπεται αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης, όταν εισάγονται φίλτρα εξουσίας που θα αξιολογούν. Δημιουργούνται συνθήκες διάλυσης των ΟΤΑ. Υποστελεχώνονται βασικές δημοτικές υπηρεσίες για να εκχωρηθούν κρίσιμοι τομείς, διαχείρισης νερού, αποβλήτων σε Ιδιώτες. Όμως στις Ευρωπαϊκές πόλεις, συμβαίνει η αντίθετη πορεία. Οι μυστικές διατλαντικές συμφωνίες που καθορίζουν τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ προβλέπουν ακόμα περισσότερη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα και ευρύτερες ιδιωτικοποιήσεις. Προβλέπουν δυσβάσταχτα βάρη σε περίπτωση που οι εταιρείες υποστούν ζημιές στην κερδοφορία τους. Αναιρούν το δικαίωμα δικαστικής προστασίας των πολιτών έναντι εμπορικών συμφωνιών δημοσίου –Ιδιωτών.

Τι άλλο θέλουμε για να ορθώσουμε το ανάστημά και να πούμε «Είμαστε ακόμα ζωντανοί» και παλεύουμε για τις ζωές μας και για τις ζωές των παιδιών μας. Κανένας δεν μπορεί πλέον να εργάζεται εφησυχασμένος, πιστεύοντας ότι κοιτώντας τη δουλειά του δεν θα τον πειράξουν.

Απόσπασμα από την τελευταία διάλεξη του Συνταγματολόγου Αριστόβουλου Μάνεση, πριν συλληφθεί το 1968 από το δικτατορικό καθεστώς που είναι εκπληκτικό πόσο επίκαιρο είναι:

«Μην επιτρέψετε να σας εξανδραποδίσουν. Διατηρήστε, μέσα στους ζοφερούς και άρρωστους καιρούς, άγρυπνη και ανυπόταχτη τη σκέψη σας, περιφρουρήστε την άγια υγεία και ρωμαλεότητα της ψυχής σας, κρατήστε στητό και αγέρωχο το ωραίο ανάστημά σας. Και αν η Εξουσία, που την συμφέρει να έχει παθητικούς και πολιτικά αδιάφορους υπηκόους, σας πει ότι, έτσι κάνοντας, δεν είστε φρόνιμοι και νομοταγείς πολίτες, αποδείξτε της ότι καλός πολίτης είναι μόνον ο ελεύθερος πολίτης, ο συνειδητός, ενεργός και υπεύθυνος πολίτης. Και θυμίστε της ότι ο Περικλής είχε πει στον «Επιτάφιο»: όποιος αδιαφορεί για τα πολιτικά πράγματα του τόπου του είναι, όχι Φιλήσυχος, αλλ’ άχρηστος, «αχρείος» πολίτης. Και μη ξεχνάτε, στις σημερινές δύσκολες για την Πατρίδα μας και το Λαό μας περιστάσεις, τα λόγια του ποιητή – και θέλω μ’ αυτά να σας αποχαιρετήσω:

«Όσοι το χάλκεον χέρι // βαρύ του φόβου αισθάνονται, // ζυγόν δουλείας ας έχωσι //

Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία»

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΤΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ

4ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΟ 10:00 Π.Μ. ΕΩΣ 1:00Μ.Μ. ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΣΥΜΒΟΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΩΝ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΑΥΤΕΣ.

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ Η ΑΔΕΔΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 12η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Γιαλιαδάκης Κων/νος

Τζεδάκης     Κων/νος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ