«Χαιρέτα καβαλάρης, για να σε χαιρετούν όταν ξεπεζέψεις»

metaota kaisarianis teliko

Ανακοίνωση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Η χώρα μας και οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ο λαός με την ψήφο του στις εκλογές στις 25 του Γενάρη θέλησε να βάλει τέλος στη λιτότητα, την εξάρτηση και αποικιοποίηση της χώρας μας, να καταργήσει τα μνημόνια και να επαναφέρει εργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα, που αφαιρέθηκαν βίαια στη μνημονιακή περίοδο από τις κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

        Σήμερα παρά το λυσσαλέο πόλεμο που διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους δανειστές, ψηφίστηκαν οι νόμοι για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τον διακανονισμό των οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ επαναπροσλήφθηκαν όλοι οι απολυμένοι, άλλαξε το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, καταργήθηκαν οι διατάξεις για την πολιτική επιστράτευση των απεργών και προωθείται το νσχ για την επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ο κατώτατος μισθός στα 751€ από τα 510€ και 586€ που είναι σήμερα, ενώ αίρεται και η διάκριση μεταξύ εργαζομένων κάτω των 25 χρονών.

Είναι φανερό όμως εκείνο που θα κρίνει την πορεία της χώρας μας είναι η αντιμετώπιση των πιέσεων και των εκβιασμών των λεγόμενων «θεσμών». Η μοναδική λύση είναι να μην κάνει καμιά υποχώρηση η κυβέρνηση που θα νοθεύει τη λαϊκή βούληση, να προχωρήσει στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και να προτάξει τη σωτηρία του λαού και όχι των τραπεζών και των αγορών.

Ταυτόχρονα στις επιπτώσεις που έχουμε ως εργαζόμενοι από τη γενικότερη πολιτική κατάσταση, προστίθενται και τα προβλήματα στο δήμο μας. Η δημοτική αρχή βρίσκει  εύκολες δικαιολογίες: Για τα πάντα φταίει η κυβέρνηση και έτσι νομίζει ότι ξεμπερδεύει. Ρωτάμε λοιπόν και εμείς:

1.Τι γίνεται με την εξόφληση των υπερωριών; Υπάρχουν εργαζόμενοι που θα χάσουν τις ώρες που εργάστηκαν το 2014 και όσο και αν προσπαθεί η ΔΑΣ να καλύπτει τη δημοτική αρχή και να ασκείται στη χυδαιότητα και τη συκοφαντία, δεν απαντά στο γεγονός ότι συναίνεσε να μην εγγραφούν όλες οι υπερωρίες στον προϋπολογισμό του 2015, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δοθούν.

Εμείς θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι, που δεν μπορούν να αποπληρωθούν για τις ώρες που εργάστηκαν μέχρι σήμερα, θα πρέπει να σταματήσουν να εργάζονται υπερωριακά, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει ένας γενικότερος προγραμματισμός, έτσι ώστε να τηρείται το πενθήμερο και να μην συσσωρεύονται επιπλέον ημέρες εργασίας που δεν μπορούν είτε να δοθούν τα ρεπό, είτε οι υπερωρίες.

2.Να εφαρμοστούν κατά γράμμα όλα τα προβλεπόμενα σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, που σημαίνει η έγκαιρη και καθημερινή καταβολή φρέσκου γάλακτος, για τους δικαιούχους, τα εμβόλια και η χορήγηση των μέσων ατομικής προστασίας. Κανένας εργαζόμενος δεν θα πρέπει να εκτίθεται σε κίνδυνο, γιατί αυτό που προηγείται είναι η ζωή, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων.

Άρα διεκδικούμε την εξόφληση όλων των οφειλομένων και τη δρομολόγηση της έγκαιρης και καθημερινής καταβολής του γάλακτος κλπ από δω και πέρα, καθώς και τη διενέργεια ελέγχου για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούν στο χώρο των συνεργείων των δήμων.

3.Την καταβολή άμεσα τις εκλογικής αποζημίωσης, όσων εργάστηκαν για τις βουλευτικές εκλογές, καθώς και την καταβολή των δεδουλευμένων στα διάφορα προγράμματα του δήμου (τ.ΛΑΕΚ κλπ), γιατί η καθυστέρηση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα επιβίωσης των εργαζομένων, ενώ αποτελεί πρόκληση αν τα χρήματα αυτών των προγραμμάτων δίνονται για την κάλυψη και άλλων λειτουργικών αναγκών του δήμου.

4.Πολλαπλασιάζονται το τελευταίο διάστημα κρούσματα «εθελοντικής» εργασίας και αυταρχικής συμπεριφοράς της διοίκησης απέναντι σε εργαζόμενους. Τα προβλήματα υποστελέχωσης των υπηρεσιών δεν αντιμετωπίζονται με «εθελοντική» εργασία, που υπονομεύει το δικαίωμα στην εργασία, διευκολύνει το κράτος και το δήμο να απαλλάσσονται των ευθυνών τους και προωθούν τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Όσον αφορά δε την αυταρχική συμπεριφορά κυρίως από μέλη της διοίκησης που στο παρελθόν ήταν και εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων (!!!) τους προειδοποιούμε ότι πρέπει να σταματήσουν.

Εμείς απλά λέμε σ’ αυτούς τους πρώην συναδέλφους/ες αυτό που έλεγε και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης στους συντρόφους του: «Χαιρέτα καβαλάρης, για να σε χαιρετούν όταν ξεπεζέψεις», γιατί η ζωή δεν τελειώνει σε μια δημοτική θητεία.

5.Διεκδικούμε άμεσο χρονοδιάγραμμα για τη σύσταση νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας στο δήμο, με την γνήσια αποτύπωση των πραγματικών αναγκών σε προσωπικό για τη λειτουργία των υπηρεσιών του και την κατάργηση των Νομικών Προσώπων και την ένταξη όλων των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού τους στο δήμο.

Η δημοτική αρχή αναθέτει εργασίες π.χ γραμματειακής υποστήριξης ΝΠ κατά το δοκούν και πολλές φορές αποτελεί το μοναδικό αντικείμενο απασχόλησης, όταν αυτές οι εργασίες πρέπει να γίνονται εκτός του ωραρίου εργασίας ή αναθέτει τη φύλαξη του κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιφρούρηση του ΚΚΕ, με πρόσχημα την έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων στο δημαρχείο. Τέτοια φαινόμενα πρέπει να σταματήσουν και οι όποιες ανάγκες να λύνονται με ό,τι προβλέπεται από τον Κώδικα των υπαλλήλων.

Τέλος χαιρετίζουμε τους συναδέλφους σχολικούς φύλακες που επαναπροσλαμβάνονται στο δήμο και λέμε σε όλους τους εργαζόμενους ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, όσο και αν κάποια στιγμή φαίνεται ότι διεκδικούμε το αδύνατο. Γι’ αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα για την ενίσχυση του λαϊκού και κοινωνικού χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την κατάργηση του «Καλλικράτη», για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των ΚΟΙΝΣΕΠ και για τη σταδιακή αποκατάσταση των μισθολογικών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Καισαριανή, Μάης 2015

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ