Συνδικαλισμός, έρμαιο της κρίσης ή ελπίδα ανατροπής;

metaota teliko1

Αφορμή για αυτά που γράφονται παρακάτω , είναι μια πρόσφατη, ανακοίνωση του προεδρείου του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Δέλτα η οποία εισάγει ένα τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης της συνδικαλιστικής λειτουργίας αντίθετο ακόμη και στις παραδοσιακές αρχές του συνδικαλιστικού κινήματος.

Στην ανακοίνωση απαξιώνεται η θέση σωματείων, δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΠΟΕ-ΟΤΑ,  ΕΜΔΥΔΑΣ), του ΣΥΡΙΖΑ, που στήριξαν την συνάδελφο μηχανικό Κ. Μακνέα (ταμία της Π.Ο ΕΜΔΥΔΑΣ- Μηχανικοί Δημοσίου) ύστερα από την βαριά πρωτόδικη καταδίκη της σε 27 μήνες φυλάκιση. Ακόμη χειρότερα και σε ύφος εισαγγελέα, γίνεται προσπάθεια να εμφανιστεί η Μακνέα (για μια υπόθεση που είναι στο εφετείο) σώνει και καλά ένοχη για τις κατηγορίες που τις αποδόθηκαν, θαρρείς και από την οριστική καταδίκη της κάποιοι έχουν κάτι να κερδίσουν!!

Μάλιστα με εχθρικό και τελείως αντισυναδελφικό τρόπο, που δεν έχει καμιά σχέση με λειτουργία συνδ. οργάνων, και έξω από κάθε ηθική, προσάπτονται στην Μακνέα και άλλες ψευδής κατηγορίες με στόχο την συκοφάντηση και την απαξίωσή της.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως «η Μακνέα, σαν προϊσταμένη δεν έδινε το ανθυγιεινό επίδομα σε όσους το δικαιούνταν», όταν στην πραγματικότητα, η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα άτομο, στο οποίο και δόθηκε το επίδομα μετά την προσκόμιση των δικαιολογητικών. Για την υπόθεση αυτή η Μακνέα δέχτηκε επίθεση από μέλη του συλλόγου, γεγονός που καταγγέλθηκε

Επίθεση δέχτηκε η συνάδελφος και από τον πρόεδρο του συλλόγου το 2010 (γεγονός που επίσης καταγγέλθηκε), ενώ αργότερα μηνύθηκε από την σύζυγο του προέδρου (εργαζόμενη και αυτή στο Δήμο), με μάρτυρες κατηγορίας τον τότε Δήμαρχο και τον ίδιο τον πρόεδρο. Στην δίκη μάρτυρες υπεράσπισης της Μακνέα κατέθεσαν συνάδελφοί της και σύσσωμοι οι υπάλληλοι της τεχνικής υπηρεσίας την συμπαραστάθηκαν, υπογράφοντας μάλιστα και  επιστολή.

Επίσης το 2010 στελέχη όχι μόνο της ΑΣΚ-ΟΤΑ, εκπροσωπώντας και την Ομοσπονδία, που θέλησαν να βρεθούν για ενημέρωση σε συνέλευση εργαζομένων, δέχτηκαν βίαιη επίθεση και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.

Το 2010 δεν δόθηκαν οι βαθμοί εξέλιξης στο μόνιμο προσωπικό του Δήμου, ενώ δόθηκαν στους αορίστου, (όταν υπεύθυνη τήρησης φακέλων ήταν η σημερινή πρόεδρος και τότε γραμματέας του συλλόγου) μετά δε από παρεμβάσεις του συλλόγου, το 2013, για αλλαγή του Οργανισμού και για τις κρίσεις προϊσταμένων, ξεπεράστηκε και η ημερομηνία του Οκτωβρίου του 2013 όπου ο νόμος έδινε την δυνατότητα για κρίσεις με τον παλιό βαθμό. Έτσι στις νέες κρίσεις, κάποιοι υπάλληλοι αποκτούν πλεονέκτημα έναντι άλλων στους οποίους δεν χορηγήθηκαν οι βαθμοί. Επιπλέον και λόγο όλων αυτών, όλοι οι προϊστάμενοι του Δήμου, ακόμη και αυτοί που έχουν κριθεί από υπηρεσιακό, δεν πληρώνονται από πέρυσι τον Ιούνιο το επίδομα θέσης ευθύνης.

Στην ανακοίνωση, γίνεται προσπάθεια να συκοφαντηθεί και η παράταξη της ΑΣΚ-ΟΤΑ/ΜΕΤΑ, λέγοντας πως όλα αυτά είναι «αποκυήματα ζωηρής φαντασίας, με στόχο να αποκομισθούν συνδικαλιστικά και κομματικά οφέλη». Το μόνο που δεν λέγεται, ακόμη, είναι ότι η Μακνέα σε συνεργασία με την παράταξή της μεθόδευσαν την καταδίκη της, για να το εκμεταλλευτούν, μετά, πολιτικά!!

Να θυμίσουμε καταρχήν, ότι η παράταξή μας βάζει πάνω απ όλα την ανιδιοτελή προσφορά, την υπεράσπιση του δίκαιου, την αξιοπρέπεια και ακόμη ότι η σωματική- ψυχική ταλαιπωρία, η επαγγελματική ανασφάλεια και η οικονομική αφαίμαξη που υφίσταται κάποιος υπάλληλος που άδικα καταδικάζεται σε τόσο βαριά ποινή, δεν ανταλλάσσονται με κανενός είδους στημένα συνδικαλιστικά προνόμια.

Να θυμίσουμε ακόμη πως όταν η πρόεδρος του συλλόγου Δέλτα μηνύθηκε, ήταν στελέχη της ΑΣΚ-ΟΤΑ και του ΣΥΡΙΖΑ αυτοί που συνέβαλαν στην απόσυρση της μήνυσης εναντίον της, γιατί σωστά έκριναν, ότι έτσι έπρεπε να γίνει.

Βέβαια για την μήνυση εναντίον της Μακνέα, το προεδρείο στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει, υποκριτικά, ότι δεν όφειλε να κάνει τίποτα για να αποσυρθεί η μήνυση, γιατί αφορούσε, λέει, μια «προσωπική υπηρεσιακή διαφορά δυο συναδέλφων»!!. Αν είναι έτσι, τότε ας στήσουμε παραρτήματα δικαστηρίων σε κάθε εργασιακό χώρο για να λύνουν «προσωπικές υπηρεσιακές διαφορές». (Και από πότε για μια «προσωπική υπηρεσιακή διαφορά», γίνεται μήνυση και καταθέτουν εναντίον εργαζόμενης Δήμαρχος και πρόεδρος συλλόγου;)

Τα όσα υποστηρίζουμε εδώ δεν αποτελούν κάποιου είδους αντιπαράθεση συνδικαλιστών ή παρατάξεων. Δεν λέγονται επίσης, μόνο, για να υπερασπιστούμε μια συνάδελφο που πιστεύουμε πως άδικα ταλαιπωρείται επειδή ακριβώς με την στάση της σαν προϊσταμένη και σαν συνδικαλίστρια υπερασπίστηκε το δημόσιο συμφέρον και την αλήθεια και έθιξε συμφέροντα και παγιωμένες καταστάσεις.

Λέγονται κυρίως για να φανεί πόσο έξω από τις αρχές και τις αξίες του υγιούς συνδικαλισμού είναι κάποιες πρακτικές και πόσο αρνητικά μπορούν να λειτουργήσουν, ειδικότερα στην σημερινή εποχή κρίσης που όλοι βιώνουμε.

Είναι οι συντεχνιακές λογικές εξυπηρέτησης ημετέρων, και η συνδικαλιστική λειτουργία που με τη στάση της και προκειμένου να αναπαράγει την ύπαρξη και την εξουσία της, διασπά αντί να ενοποιεί. Είναι όλα αυτά που αναπαράγουν την ανυποληψία για το συνδικαλιστικό κίνημα, που σπέρνουν την απογοήτευση και την αποχή του κόσμου από τις συλλογικές διαδικασίες. Είναι ένας συνδικαλισμός που για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του εξαρτάται κάθε φορά από τα κέντρα εξουσίας, είτε αυτά είναι Δήμαρχοι είτε κυβερνήσεις. Είναι τελικά ένας συνδικαλισμός που κάνει ζημιά στο συλλογικό συμφέρον της πλειοψηφίας των εργαζομένων.

Στη σημερινή εποχή κρίσης και διάλυσης θεσμών, αξιών, κεκτημένων, αν ο συνδικαλισμός προωθεί τον ατομισμό, λειτουργεί με σκοπιμότητες, στοχοποιεί – συκοφαντεί συναδέλφους, διασπά τους εργαζομένους σε ομάδες για την ικανοποίηση συμφερόντων της μιας εναντίον της άλλης, και δεν αγωνίζεται για την αποκατάσταση της ενότητας και της συνοχής, μαζί με την προώθηση της αλληλεγγύης, τότε αντικειμενικά παίζει το παιχνίδι της κυρίαρχης τάξης πραγμάτων.

9/10/2014, ΑΣΚ-ΟΤΑ/ΜΕΤΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ