«Επανέλεγχος»: «έφαγαν πόρτα» οι ελεγκτές – επιθεωρητές από την δήμαρχο Ζωγράφου.

dimarxoi-siriza-attiki

Με την δυναμική τους παρέμβαση οι εργαζομένοι του Δήμου Ζωγράφου και μέλη από την Ε.Ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις αρχές του περασμένου Ιουλίου έδειξαν την πόρτα εξόδου στους ελεγκτές – επιθεωρητές που είχε στείλει ο Υπ. Δ.Μ.Η.Δ. για τον προσχηματικό επανέλεγχο της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου και έργου σε αορίστου χρόνου, προκειμένου μέσα από αυτή την διαδικασία να προκύψουν οι 6.500 απολύσεις εργαζομένων που έχει υποσχεθεί η υπόδουλη συγκυβέρνηση Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ στην τρόικα, μέχρι το τέλος του έτους

Χθες (19/9/2014) η Δήμαρχος Ζωγράφου κ. Τίνα Καφατσάκη που συμμετέχει στο «Μέτωπο» των 19 δημάρχων που αντιδρούν και αντιστέκονται στην συγκριτική «αξιολόγηση» με ποσόστωση και στον προσχηματικό επανέλεγχο της μετατροπής των συμβάσεων με επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων μετατροπής τους, έδειξε την πόρτα εξόδου στους ελεγκτές – επιθεωρητές που για δεύτερη φορά επιχείρησαν να εγκατασταθούν στο δημαρχείο για να ξεκινήσουν τον «επανέλεγχο»

Συνέντευξη τύπου των 10 δημάρχων της Αριστεράς στην Αττική

«Δεν υπάρχει περιθώριο να απολυθεί κανένας εργαζόμενος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» τόνισαν οι 10 δήμαρχοι της Αττικής που υποστηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη προχθεσινή 18/9/2014 συνέντευξη Τύπου, ενώ έκαναν ξεκάθαρο και σαφές πως δεν αντιδρούν στην εξέταση πλαστών πτυχίων αλλά στον προσχηματικό επανέλεγχο μετατροπής των συμβάσεων θέτοντας διαφορετικά κριτήρια από αυτά που ίσχυαν πριν 20 χρόνια.

Κατήγγειλαν ως «προσχηματικό»τον επανέλεγχο της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με βάση το Π.Δ. Παυλόπουλου του 2004 (απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη), γιατί -όπως εξήγησαν- αποσκοπεί στη δημιουργία δεξαμενής απολύσεων, την ίδια στιγμή που οι δήμοι υπολειτουργούν λόγω σημαντικής έλλειψης προσωπικού.

«Θεωρούμε ότι ο επανέλεγχος των συμβάσεων χρησιμοποιείται, για να συμπληρωθούν οι αριθμοί των υπαλλήλων που, όπως έχει δηλώσει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, “πρέπει να απολυθούν”. Δεν μπορούμε να χάσουμε και άλλους υπαλλήλους, γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι δήμοι», τόνισε ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης.

Ειδικά για τον έλεγχο για τα πλαστά πτυχία και άλλα πιστοποιητικά με τα οποία προσελήφθησαν υπάλληλοι στους ΟΤΑ, ανέφεραν ότι δε διαφωνούν, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν πρόκειται για πολλές περιπτώσεις» και ότι θα μπορούσε να δοθεί σχετική εντολή στους δήμους να ελέγξουν οι ίδιοι τους υπαλλήλους τους. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισαν, το υπουργείο θα μπορούσε να βρει τα στοιχεία μέσω του ΑΣΕΠ.

Όσον αφορά στην «αξιολόγηση», οι δήμαρχοι της Αριστεράς εξέφρασαν την αντίθεσή της με την «Προκρούστεια», όπως την χαρακτήρισαν, ποσόστωση του 15% των υπαλλήλων με χαμηλή βαθμολογία. «Η κυβέρνηση δηλώνει ότι χαμηλή αξιολόγηση δεν συνεπάγεται και απόλυση. Γιατί, λοιπόν, πρέπει να ξεκινάμε με το 15%;», αναρωτήθηκε ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος.

Επιπλέον, οι δήμαρχοι της Αττικής στηλίτευσαν τον πόλεμο λάσπης που τους φέρει να υπερασπίζονται τους επίορκους, και εξήγησαν ότι η διαδικασία ελέγχου των πλαστών πτυχίων είναι ανεξάρτητη από τον επανέλεγχο των συμβάσεων. «Η κίνησή μας δεν αφορά την πλαστότητα των πτυχίων. Αντιτιθέμεθα στον έλεγχο των φακέλων των υπαλλήλων, των οποίων άλλαξε η σύμβαση με το διάταγμα Παυλόπουλου», υπογράμμισαν.

«Οι φάκελοι είχαν κατατεθεί το 2004 και οι προσλήψεις έγιναν το 2006, συνολικά 35.000 άτομα από τα οποία οι 11.500 στους δήμους. Επί ενάμιση χρόνο, το ΑΣΕΠ εξέταζε τους φακέλους με κάθε λεπτομέρεια. Γιατί δέκα χρόνια μετά χρειάζεται επανέλεγχος; Εκτός αν αλλάξεις τις προδιαγραφές, όπως επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση», τόνισε στην «Καθημερινή» ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας. Στο δήμο του, εξήγησε, οι υπηρεσίες πραγματοποιούν έλεγχο των πτυχίων και άλλων πιστοποιητικών, «αλλά το υπουργείο ζητάει τους φακέλους για να βρει μία κοιτίδα απολύσεων».

Στο «Μέτωπο» των 19 δημάρχων της Αριστεράς προστίθεται και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, σύμφωνα με την επιστολή της προς τους εργαζόμενους, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως «η Περιφέρεια της Αττικής ξεκινά μια νέα πορεία. Σε αυτή την πορεία, από την οποία κανείς δεν περισσεύει, συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες είσαστε εσείς, οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας. (…) Μακριά από στείρες λογικές δήθεν αξιολογήσεων, που στοχεύουν στις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στο πλαίσιο της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, απαξιώνοντας έτσι τη λειτουργία του δημόσιου τομέα γενικά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ειδικότερα, η νέα Περιφερειακή Αρχή πιστεύει και εμπιστεύεται τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Αττικής».

 

Ενώ την αντίθεσή τους και ΟΧΙ έχουν πει και οι παρατάξεις της «Ανοιχτής Πόλης», σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, των Γαβριήλ Σακελλαρίδη και Τριαντάφυλλου Μουταφίδη αντίστοιχα. Μάλιστα, ο κ. Σακελλαρίδης κατήγγειλε το δήμαρχο Αθηναίων, ότι ακολουθεί τη μνημονιακή κυβερνητική γραμμή στο θέμα των σχολικών φυλάκων και θέλει να τους απολύσει.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ