ΤΡΙΑ σε ΕΝΑ για να φύγουν

Koskinas

Του Θανάση Κοσκινά*

Μετά την καταστροφή σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, τον αργό θάνατο της οικονομίας, μετά  «το σοκ και δέος» που δημιούργησε ηττοπάθεια και εσωστρέφεια, ήρθε η ώρα να δείξουμε το ανάστημα μας και να πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Η πιο αποτελεσματική αντίδραση μιας πολύπαθης κοινωνίας είναι η ενεργή συμμετοχή στους αγώνες, με αποκορύφωμα τις εκλογές  και τη ψήφο.
 

Δημοτικές, Περιφερειακές και Ευρωεκλογές, το δόλιο σύστημα επέλεξε να τις κάνει τρία σε ένα, αποδιοργανώνοντας και αποδυναμώνοντας εκείνα τα όργανα, που εντός των κομμάτων θα εργάζονταν σε μια διαδικασία κάθε φορά και όχι σε τρεις ταυτόχρονα. Έχει κάτι θετικό όλο αυτό όμως .Θα τελειώνουμε μια και καλή με αυτούς. Σε λίγο καιρό ψηφίζουμε και φεύγουν.

 Είναι εύκολο  να καταλάβουμε ότι αποσκοπούν σ’ ένα θολό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, για να το διασκευάσουν στη συνέχεια, και την εβδομάδα που μεσολαβεί να κάνουν την προπαγάνδα τους επηρεάζοντας τους ψηφοφόρους. Εμφανίζουν καινούρια «κομματάκια» (προϊόντα),όπως ελιές, γέφυρες, ποταμάκια κλπ. Χρησιμοποιούν μια τακτική διάσπασης προσοχής, παρουσιάζοντας  υποψηφίους της ίδιας πολιτικής ιδεολογίας διασπασμένους η ανεξαρτητοποιημένους.

Όλα αυτά τα χρόνια κυβέρνησαν τον τόπο τα δυο κόμματα που αποδείχτηκε ότι ήταν και είναι ένα, ενώ κατ’ ουσία υπάρχει μόνο προσχηματική διαφοροποίηση των δύο. Ουσιαστικά είναι και τα δύο κόμματα νεοφιλελεύθερα. Παίζουν  δηλαδή το ίδιο θέατρο, όπως  τώρα σε μικρή κλίμακα, με τους υποψηφίους δημάρχους, δήθεν διασπασμένους και εκτός κομματικής γραμμής. Βλέπουμε να δηλώνουν δήθεν ανεξάρτητοι όλοι οι πρώην  “πασοκονεοδημοκράτες” μνημονιακοί δήμαρχοι, που εφάρμοσαν τα μνημόνια με ζήλο στους δήμους και τις περιφέρειες. Καθώς και συμμαχίες μη δηλωμένες αλλά ορατές στην κοινωνία από πολιτικά μορφώματα που συνεργάζονται με μνημονιακούς δημάρχους, προκειμένου να μην υπάρξει προβληματισμός, ένωση, ενεργοποίηση  και ισχυρή αντίδραση των δημοτών…. 

Συμπολίτες, αυτά που καθημερινά αντιμετωπίζουμε από το κράτος αυτό, δε ξεχνιούνται όσο και να προσπαθούν. Όσα πλεονάσματα και να μας παρουσιάζουν, όσα  προεκλογικά ψίχουλα και αν δώσουν, τα προβλήματα  παραμένουν και είναι βέβαιο ότι προσπαθούν για άλλη μια φορά να υποκλέψουν τη ψήφο του λαού, με τεχνάσματα και ψέματα, όπως έκαναν και στις προηγούμενες εκλογές, που έταξαν και δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Αντιθέτως διέλυσαν την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και την επιχειρηματικότητα.

Ξεπούλησαν τη χώρα και κατέστρεψαν τις υποδομές της. Εκτίναξαν το έλλειμμα σε δυσθεώρητο ύψος, αύξησαν την ανεργία, κατάργησαν όλα τα εργασιακά δικαιώματα, μείωσαν δραματικά μισθούς και συντάξεις. Άστεγοι, φτώχια, αυτοκτονίες. Μια λυσσαλέα επίθεση στη κοινωνία από τους εντολοδόχους των ξένων δυνάμεων και συμφερόντων. Σκοπός τους να κάνουν τη χώρα εξαρτημένη αποικία με σκλάβους και στόχος τους οι ενεργειακοί και οικονομικοί  πόροι. 

Αυτές οι εκλογές είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Κάθε οικογένεια έχει άνεργους, συνταξιούχους, χαμηλόμισθους, αυτοαπασχολούμενους που έβαλαν “λουκέτο”. Κάθε επιχείρηση βλέπει ότι δε βγαίνει και σε λίγο θα πάρει το δρόμο των άλλων άδειων ξενοίκιαστων καταστημάτων. Κάθε εργαζόμενος βλέπει ότι θα φτάσει να παίρνει 490 ευρώ μισθό. Τελικά, ένας φαύλος κύκλος που ακολουθείται πιστά, ξεκινώντας από το ότι πρέπει να καλύψουμε τις δόσεις του δανείου. 

Ο δήμος διεκδικεί από την περιφέρεια και αυτή από το κράτος. Στο δήμο μας, ο επικεφαλής της δημοτικής αρχής, καθεστωτικός και μνημονιακός, λέει αβίαστα “NAI” σε όλα. Ο εν λόγω δήμαρχος όχι μόνο δεν ενεργοποίησε τους πολίτες, αλλά με κακοδιαχείριση, άφησε αναξιοποίητες δομές αλληλεγγύης που θα μπορούσαν να προσφέρουν στους δημότες. Την ανεπάρκεια και την παντελή απουσία της δημοτικής αρχής ήρθαν να καλύψουν οι πρωτοβουλίες ανεξάρτητων συμπολιτών μας, επιχειρηματιών και εθελοντών, στα πλαίσια των δικών μας δομών αλληλεγγύης. 

Η νομαρχία είναι καταργημένη βαθμίδα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης (1833-2010). Κακοδιαχείριση, αδράνεια, απουσία έργων υποδομής και συντήρησης τους, αποτέλεσαν εφαλτήριο ώστε να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες την ανυπαρξία της διοίκησης της. Με κάθε βροχή υπάρχουν συνάνθρωποι μας που χάνουν τις περιουσίες τους, εξαιτίας της αδιαφορίας των εκάστοτε νομαρχών αλλά και της λανθασμένης διαχείρισης των κονδυλίων. 

Το μόνο χειροπιαστό έργο του απερχόμενου Περιφερειάρχη είναι η λειτουργία της Περιφέρειας μέσα στην αδιαφάνεια και το σκοτάδι, μακριά από τον έλεγχο των πολιτών. Έμεινε απαθής στο ξεπούλημα του Ελληνικού, μεθόδευσε το ξεπούλημα του Αστέρα, έμεινε άπραγος ώστε να διευκολύνει το ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά εξυπηρετώντας τα εργολαβικά συμφέροντα για τη διαχείριση των απορριμμάτων.  Άφησε νηστικούς τους απόρους μαθητές στα σχολεία. Δεν έδωσε 350 χιλιάδες ευρώ στο Πέραμα για κοινωνικές παρεμβάσεις. Βόλεψε με έργα βιτρίνας τους φιλικούς του δημάρχους. Δεν προχώρησε σε έργα υποδομής, όπως το αποχετευτικό και αντιπλημμυρικό σύστημα. Κατάφερε να αντιστοιχούν 0.74 βρεφονηπιακοί σταθμοί ανά δήμο της Αττικής… Τρέχει τώρα να κάνει εγκαίνια δήθεν έργων στα χαρτιά. 

Συμπολίτες, ήρθε η ώρα – και εκεί – να αλλάξουμε τα δεδομένα, με τη ψήφο μας. Αν ψηφίσουμε τους ίδιους μνημονικούς περιφερειάρχες, τα «καλά παιδιά» των μνημονιακών κυβερνήσεων, μην περιμένουμε τίποτα, παρά τα ίδια και χειρότερα. Αδιαφορία, διαπλοκή και διάλυση των δομών και των έργων που είναι τόσο ουσιαστικά για τις ζωές μας. Δυστυχώς όμως, λίγοι καταλαβαίνουν την αξία του ποιος διοικεί την όποια περιφέρεια. 

Οι ευρωεκλογές έχουν δυο ισχυρά μηνύματα να δώσουν και για αυτό επιλέχτηκε από το φαύλο σύστημα της διαπλοκής να είναι τη δεύτερη Κυριακή, με κύρια δικαιολογία πως ήταν τεχνικά δύσκολο να γίνουν την πρώτη. Πραγματικά υποβιβάζουν τη νοημοσύνη του λαού με αυτά τα τερτίπια. 

Το πρώτο μήνυμα είναι στο εξωτερικό της χώρας ότι αντιστεκόμαστε και θέλουμε το ξεχασμένο ιδεώδες της  ένωσης των λαών της Ευρώπης και όχι του κεφαλαίου και της κερδοσκοπίας, πίνοντας το αίμα και ακυρώνοντας τον άνθρωπο. Ζητάμε τα δικαιώματα μας μέσα σε αυτήν την ένωση λαών και δεν λέμε σε όλα ΝΑΙ. Η σκληρή διαπραγμάτευση και η αντίσταση δεν μπορεί ποτέ να γίνει από κάποιον δικό τους, όπως ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, αλλά από κάποιον που είναι σαν και εμάς. 

Το δεύτερο μήνυμα είναι στο εσωτερικό της χώρας και στην κυβέρνηση, που έχει χάσει πια κάθε ίχνος αξιοπιστίας και δημοκρατικότητας, όταν κυβερνά ένα λαό με δεκανίκι το διαπλοκοπασοκ και όποιον άλλο βρει, αρκεί να κυβερνά και να υπερασπίζει τα ξένα συμφέροντα. Μήνυμα στην κυβέρνηση που με σκοτεινές δυνάμεις Μπαλτάκου (δεξί χέρι του Σαμαρά) συναλλάσσεται με τη μαύρη χούντα και τους νοσταλγούς του Χίτλερ. 

Ένα είναι το διακύβευμα  αυτών των εκλογών και μια η επιλογή σε τρεις κάλπες: EΛΕΥΘΕΡΙΑ 

Ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης, ο ευρωβουλευτής, πρέπει να είναι σαν εμάς. Ένας από εμάς, βιοπαλαιστής, γονιός, τίμιος, αγωνιστικός και αλληλέγγυος.

*Ο Θανάσης Κοσκινάς  είναι Γεν. Γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ