πάμφθηνος – ευέλικτος και ανασφαλής ο εργαζόμενος του νέου μνημονίου

granazi

Σύσσωμη η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα, ζητάει από τον Γ. Βρούτση το σύνολο της νέας συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα (Μνημόνιο 2014), όπως το αποκάλυψε η «Εφημερίδα των Συντακτών». Όπως αναφέρεται στη σχετική αίτηση κατάθεσης εγγράφου, «το συγκεκριμένο δημοσίευμα παρουσιάζει το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο ρυθμίσεων, οι οποίες αποτελούν ταφόπλακα στα δικαιώματα των εργαζομένων και στραγγαλίζουν την αξιοπρέπεια των πολιτών. Από την αποκάλυψη του εγγράφου στα αγγλικά προκύπτει ότι η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου κειμένου, το οποίο έχει συνταχτεί κατά το πρότυπο των δύο προηγούμενων Μνημονίων».

 Αλ. Μητρόπουλος: «Πλεόνασμα» με ρήτρα εργασιακής ειλωτείας για τον Homo Mnimonious

«Το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των συντακτών» είναι άκρως αποκαλυπτικό. Το 17% του αιματοβαμμένου «πρωτογενούς πλεονάσματος» θα διανεμηθεί με όρους γενικευμένης κοινωνικής καταστροφής, με ρήτρα ολοκληρωτικής κατεδάφισης των τελευταίων αρχών του εργασιακού πολιτισμού» σχολιάζει ο Αλ. Μητρόπουλος, βουλευτή Αττικής και υπεύθυνου Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η δήλωση του

Με το νέο Μνημόνιο της ολοκληρωτικής καταστροφής και τα προσαρτώμενα κείμενά του δημιουργείται ένας νέος τύπος εργαζομένου: ο μνημονιάνθρωπος (Homo Mnimonious), που θα έχει τα παρακάτω τρία ειδοποιά χαρακτηριστικά:

1ον) Ο Homo Mnimonious θα είναι πάμφθηνος.

Ο νέος κατώτατος μισθός, η μαζική στροφή σε ατομικές συμβάσεις με γενικευμένη «ευελιξία» («flexicurity») είναι το ιδανικό οικονομικό-κοινωνικό-νομικό πρότυπο για τους νέους εργαζόμενους. Η αμοιβή-«χαρτζιλίκι» που θα παίρνουν, θα επαρκεί για τη μετακίνηση μόνο σε άλλο τόπο και εργοδότη για αναζήτηση «ευέλικτης εργασίας».

2ον) Ο Homo Mnimonious θα είναι ευέλικτος.

Το σύστημα της σταθερής και ασφαλισμένης απασχόλησης με ορατή την έξοδο στη σύνταξη καταργείται. Ο οικογενειακός βίος καθίσταται αδύνατος. Ο συλλογικός βίος καταστρέφεται. Οι πολίτες (όσοι ευτυχήσουν να εργαστούν), ακόμη και στα πλαίσια της ανεργιογόνας και μισθοκτόνας ανάπτυξης, θα απασχολούνται με ποικιλώνυμες μορφές ευέλικτης ή άτυπης εργασίας. Ήδη οι μισές από τις νέες θέσεις είναι ευέλικτες. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», για το οποίο περηφανεύεται η μνημονιακή συγκυβέρνηση!

3ον) Ο Homo Mnimonious θα είναι ανασφαλής.

Το βομβαρδισμένο κοινωνικό τοπίο, οι ευέλικτοι και φθηνοί εργαζόμενοι θα περιφέρονται πλάνητες… Θα είναι εργαζόμενοι-«χταπόδια», ανασφαλείς, μόνοι, απορφανισμένοι από τη συνδικαλιστική προστασία (area without union). Η μόνιμη ανασφάλεια για τη διατήρηση της κακοπληρωμένης θέσης θα δημιουργεί άγχος, σύγχυση, απόγνωση. Η κοινωνική συνοχή θα διαρραγεί παντελώς.

Αυτή η αγορά εργασίας του νέου Μνημονίου είναι για δούλους, για είλωτες… Δεν είναι για ελεύθερους ανθρώπους του ιστορικού και περήφανου ελληνικού λαού. Η κοινωνία των φτωχών και προσοντούχων νέων εργαζομένων δεν οδηγεί πουθενά.

Το Μνημόνιο πρέπει να καταγγελθεί για να αρχίσει η νέα πορεία ανόρθωσης της χώρας. Οι προσεχείς εκλογές είναι η μοναδική ευκαιρία του ελληνικού λαού να βάλει τέλος στην καθολική καταστροφή του. Ο Μάιος της ανατροπής και της ελπίδας πλησιάζει.

πηγή: left.gr

διαβάστε ακόμα : Τα αντεργατικά «μυστικά» που κρύβει η κυβέρνηση λόγω εκλογών 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ