Εκ του Μ.Ε.Σ.Α., ο συνδικαλισμός στο δρόμο της επιστροφής

trahanatzis stathis

Όροι και προϋποθέσεις για την επιστροφή του συνδικαλισμού – Οικοδόμηση μιας νέας ηγεμονίας των δυνάμεων της εργασίας επί των δυνάμεων του κεφαλαίου.

Του Στάθη Τραχανατζή*

Νέο συνδικαλιστικό υποκείμενο δημιουργείται στις 15 & 16 Μαρτίου στον Κεραμικό. Η συνδιάσκεψη διεξάγεται σε μια εποχή που το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει υποστεί στρατηγική ήττα. Σε μια εποχή που η ατζέντα των συνδικάτων, όλων των βαθμίδων σήμερα έχει αλλάξει ολοκληρωτικά .Έχει αλλάξει μετά τις πολύχρονες εφαρμοσθείσες πολιτικές που ασκήθηκαν όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Κύρια όμως από τις δυσμενείς βίαιες εργασιακές και ασφαλιστικές αλλαγές που έγιναν για να υπηρετηθεί δογματικά η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού που απαιτεί να μειωθεί το μέγεθος του κράτους και να διευρυνθεί ο ρόλος της αγοράς. Απαιτεί να απορυθμιστούν οι εργασιακές σχέσεις, να συρρικνωθούν ή να υπονομευτούν οι θεμελιακοί θεσμοί του Εργατικού Δικαίου. Απαιτεί να περιθωριοποιηθεί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Στη συνδιάσκεψη του Κεραμικού ανταμώνουν παλιοί και νέοι γνώριμοι , συνδικαλιστές ,συνταξιούχοι ,νέοι επισφαλείς και ενταγμένοι σε δίκτυα και θεματικά κινήματα. Ενα πείραμα διαβούλευσης που μέσα από μια ανοιχτή, ελπίζουμε, συζήτηση επί των επιδίκων, φιλοδοξεί να ιδρύσει μια νέα συμπαράταξη του κόσμου της εργασίας. Μια νέα πολύχρωμη εργατική πλατφόρμα αγωνιστών που στοχεύουν να αλλάξουν τα συνδικάτα και να τα οδηγήσουν ξανά στο δρόμο της νίκης. Συζητάμε τα γιατί αλλά πολύ περισσότερο τα πρέπει. Για την οικοδόμηση μιας νέας ηγεμονίας των δυνάμεων της εργασίας επί των δυνάμεων του κεφαλαίου. Γεμίζουμε την «εργαλειοθήκη» των συνδικάτων με όλα τα νέα εργαλεία σκέψης ιδεών και δράσεων. Χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ:

 • Να μιλήσουμε πρώτα από όλα για την ανιδιοτέλεια των συνδικάτων και των συνδικαλιστών που πρέπει να εμπνεύσουν ξανά τους εργαζόμενους. Θέλουμε συνδικάτα γειωμένα να δίνουν λύσεις στα νέα σύνθετα αιτήματα και αγωνίες των εργαζομένων και συνδικαλιστές, εργατικούς ηγέτες χωρίς κανένα προνόμιο, που θα ζουν τα προβλήματα και δεν θα τα περιγράφουν.
 • Να συζητήσουμε τους νέους στόχους των συνδικάτων ,για την επαναλειτουργία των συλλογικών συμβάσεων, των λύσεων που προτείνουμε στο ασφαλιστικό, για την επανάκτηση των κοινωνικών αγαθών που χάθηκαν, για το πρόβλημα δημοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι πολίτες σε κάθε βήμα τους ,σε κάθε αίτημα τους. Στόχοι, που υποχρεωτικά πλέον σήμερα καταλαβαίνουν, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι , χρειάζεται να δένουν το τοπικό και ειδικό αγώνα με το γενικό πολιτικό αγώνα για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών.
 • Να βοηθήσουμε την όλο και μεγαλύτερη όσμωση και κοινή δράση των συνδικάτων και των νέων θεματικών κινημάτων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Να συμβάλουμε στο να γίνουν τα συνδικάτα πιο αλληλέγγυα και οι οργανώσεις αλληλεγγύης πιο κινηματικές μέσα από ενιαίες δράσεις.
 • Να ανιχνεύσουμε την νέα ενότητα των εργαζομένων, των νέων, των γυναικών, των μεταναστών. Ολων αυτών που η βιαιότητα της επίθεσης των δυνάμεων του κεφαλαίου δημιούργησε ενιαίους «αναγκαστικούς» δρόμους αγωνιστικής συμπόρευσης αλλά και νέες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους εργαζόμενους, τους μερικώς εργαζόμενους, τους απλήρωτους εργαζόμενους, και τις άλλες «νέες» μορφές εργασίας που εκτίναξαν οι μνημονιακές πολιτικές.

Αποτελεσματικότητα

 • Να συζητήσουμε για την αποτελεσματικότητα των αγώνων με την χρήση όλων των μορφών πάλης , πλέον της απεργίας ,που χρησιμοποιήθηκε ως το μοναδικό δραστικό φάρμακο και όπλο αντίστασης και τελικά έχασε την δραστική της ουσία .
 • Να μιλήσουμε για την αντιπροσωπευτικότητα και την μαζικότητα των συνδικάτων, την ικανότητα να μπούν ξανά στην τροχιά της νίκης μέσα από ένα συγκροτημένο σχέδιο για το γκρέμισμα συμβιβασμένων ηγεσιών των μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.
 • Να συζητήσουμε για τον εκδημοκρατισμό των συνδικάτων και την δημοκρατία μέσα σε αυτά που έχει αφυδατωθεί από την αδιαφανή και σε ένα στενό κύκλο λήψης των σημαντικών αποφάσεων από ολιγομελή εξωθεσμικά κέντρα αποφάσεων μακριά από τα διοικητικά συμβούλια και τις γενικές συνελεύσεις των συνδικάτων.
 • Να επαναθεμελιώσουμε την αυτονομία των συνδικάτων με νέες αιχμές απέναντi:
  – στον κυβερνητικό συνδικαλισμό κάθε μορφής και έμπνευσης
  – στον εργοδοτικό συνδικαλισμό παλαιάς και νέας κοπής
  – στον αναθετικό συνδικαλισμό που πολλοί μέσα στα συνδικάτα έχουν υπηρετήσει
  και στον πολιτικάντικο συνδικαλισμό που διασπά τις δυνάμεις τις εργασίας στους αγώνες, γιατί θέλει να χρησιμοποιήσει τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές ομήρους των μικροσυνιστωσών, και της δήθεν γιαλαντζί ταξικής καθαρότητας.
 • Να επανιδρύσουμε τα συνδικάτα χρησιμοποιώντας στην σημερινή εποχή της καταστροφής τοποθετώντας   υψηλά στην καθημερινή αντζέντα των συνδικάτων την ιδέα της αλληλεγγύης, της εργατικής αλληλεγγύης που είναι στο DNA των συνδικάτων εδώ και ένα αιώνα.

Νέο τετράδιο κοινωνικής αντίστασης

Μας εμπνέουν οι αγώνες των ευρωπαϊκών συνδικάτων , που ας μην ξεχνούμε ότι σε αυτούς οφείλετε η αρχιτεκτονική του κοινωνικού κράτους της Ευρώπης, που σήμερα όμως έχει καταρρεύσει. Να συμβάλουμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη στην επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους που κατάργησαν οι πολιτικές της χριστιανοδημοκρατίας και της μεταλλαγμένης σοσιαλδημοκρατίας την τελευταία 20 ετία.

Φιλοδοξούμε σε αυτήν την διήμερη συνάντηση του Κεραμικού να ανοίξουμε ένα νέο τετράδιο κοινωνικής αντίστασης για να γράψουμε μαζί τις νέες σελίδες των κοινωνικών αγώνων.

Θέλουμε να συμβάλουμε σε αυτήν την χρονική στιγμή, σε μια νέα αφετηρία για να επιστρέψει ο συνδικαλισμός. Να επανασυνδέσουμε τους εργαζόμενους με τα συνδικάτα και τα συνδικάτα με την κοινωνία. Να ξαναδώσουμε στην συλλογικότητα την χαμένη της αξία. Γιατί όταν η συλλογικότητα υποχωρεί ,αυξάνεται ο ατομισμός. Και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η οποιαδήποτε κοινωνική αναμέτρηση να έχει στοιχεία του εφήμερου ,του ευκαιριακού του σπασμωδικού.

Αφυπνίζουμε και ενεργοποιούμε με πράξεις, την συλλογικότητα που είναι κρυμμένη μέσα στο μυαλό και την καρδιά κάθε εργαζόμενου κάθε νέου κάθε πολίτη. Έτσι μπορούν τα συνδικάτα και οι αγώνες των εργαζομένων να αποτελέσουν, τον ρυθμιστικό παράγοντα στην κοινωνική και πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Θέλουμε οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα να στηρίξουν ριζοσπαστικές αλλαγές στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Ο δρόμος της Αριστεράς»

* Ο Στάθης Τραχανατζής είναι Γενικός Γραμματέας του ΕΚΑ και μέλος της γραμματείας της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ