«νεόκοποι σωτήρες» και «ισχνές μειοψηφίες», τροχοπέδη στον αγώνα των εργαζομένων

ask poreia apoliseis

Στην παρακάτω ανακοίνωση της η ε/ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ κάνει λόγο για «νεόκοπους σωτήρες» της δημοτικής αστυνομίας που χρίστηκαν αυτόκλητα ως εκπρόσωποι των εργαζομένων και εμφανίζονται τώρα, αλλά πολύ περισσότερο και στο παρελθόν να συνομιλούν και να «διαπραγματεύονται» με τους υπουργούς και τα μνημονιακά κυβερνητικά στελέχη, για την τύχη της ζωής και το μέλλον του συνόλου των εργαζομένων στην δημοτική αστυνομία.

 Πρόκειται για «ισχνές μειοψηφίες» όπως τις είχε χαρακτηρίσει σε έγγραφό της προς τον τότε υπουργό εσωτερικών  η ε/ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ (αρ.πρωτ. 1229/12-10-2012) και όπως είχε έγκαιρα αποδοκιμάσει από τότε με ανακοίνωση της η ΑΣΚ-ΟΤΑ  και πολύ εύστοχα επεσήμαναν τα μέλη της στην τελευταία συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, στις 10 Ιουλίου 2013.

Είναι οι ίδιες «ισχνές μειοψηφίες» που στην προσπάθεια τους να αντικαταστήσουν αυτόβουλα και καταχρηστικά το μεγαλύτερο αντιπροσωπευτικό συνδικαλιστικό όργανο στον κλάδο των εργαζομένων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι η ΠΟΕ-ΟΤΑ και ορμώμενοι προφανώς από την κομματική τους ιδιότητα και ιδιοτελείς σκοπούς, πολύ καιρό πριν ανέγειραν το θέμα της Δημοτική Αστυνομίας προκαλώντας συναντήσεις με υπουργούς, προκειμένου να δοθεί ένας τελείως διαφορετικός ρόλος στη Δημοτική Αστυνομία και στους εργαζόμενους σε αυτήν, εν αγνοία βέβαια του συνόλου των εργαζομένων.

Αυτές οι κινήσεις των «ισχνών μειοψηφιών» είναι που ανταποκρίνονται και αναπαράγουν τον κοινωνικό κανιβαλισμό που θέλει να επιβάλλει η μνημονιακή συγκυβέρνηση της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να δημιουργεί ρήγματα στις γραμμές του συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος και της κοινωνίας για να περνάει τα εξοντωτικά μέτρα «αναίμακτα».

Χρέος των εργαζομένων είναι αυτές τις «ισχνές μειοψηφίες» να τις αποδοκιμάζει και να τις απομονώνει από τον ενιαίο μαζικό αγώνα, που συνεχίζει να δίνεται από τους εργαζόμενους της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία και των υπηρεσιών των δήμων.

Γιατί η λύση στα προβλήματα των εργαζομένων, ακόμα και επιβίωσης, που τους δημιουργεί η μνημονιακή πολιτική και οι πρόθυμοι υπηρέτες της δεν θα έρθει από κυβερνητικά και δημαρχιακά γραφεία ή από «ισχνές μειοψηφίες» που σουλατσάρουν στους διαδρόμους τους και πουλάνε όνειρα και ελπίδες, η λύση θα έρθει μόνο από τον ενιαίο και καλά συντονισμένο αγώνα των εργαζομένων για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής και αυτών που την εφαρμόζουν.

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η  της ε/ε ΠΟΕ-ΟΤΑ
ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ… και οι «νεόκοποι» σωτήρες τους…

Η ψήφιση πρόσφατα από τη Βουλή του Νόμου 4172/2013, «Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4046/2012, του Ν. 4093/2012 και του Ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις» που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Α΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 167/23-7-20123 εκτός των άλλων, στο άρθρο 81 προβλέπει ότι, από τις 23 Σεπτεμβρίου 2013 καταργείται η Δημοτική Αστυνομία και οι οργανικές θέσεις του προσωπικού.

Μετά τις πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις και αφού ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας, είναι αναγκαίο να εκτιμήσουμε τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά την κατάργηση της υπηρεσίας, τις ψεύτικες υποσχέσεις και την εμφάνιση για άλλη μια φορά ως εκπροσώπων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα των Δημοτικών Αστυνομικών προσώπων που μόνο αρνητικά αποτελέσματα είχαν και θα έχουν.

Μετά τη δημοσίευση του Νόμου 4172/2013 και παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες της κυβέρνησης να χρυσώσουν το χάπι ότι οι Δημοτικοί Αστυνομικοί δεν εντάσσονται στο καθεστώς διαθεσιμότητας αλλά της κινητικότητας, το μόνο σίγουρο και δεδομένο είναι πως οι διατάξεις που αναφέρονται στον παραπάνω Νόμο παραπέμπουν στη διαθεσιμότητα (υποπαράγραφος Ζ.2 του Ν.4093/2012).

Ταυτόχρονα,  η δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη του Σχεδίου Νόμου για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας που προβλέπει την κατάργηση 6.700 οργανικών θέσεων, αποδεικνύει ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την απορρόφηση του συνόλου των Δημοτικών Αστυνομικών από την ΕΛ.ΑΣ. είναι υποσχέσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για αυτό, είναι αναγκαίο το επόμενο χρονικό διάστημα να έχουμε ξεκάθαρο το πλαίσιο δράσης μας για να αντιμετωπίσουμε τόσο την επίθεση της κυβέρνησης όσο και των εσωτερικών «εχθρών» μας, που στη δύσκολη αυτή στιγμή το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προσωπική καταξίωση και «αποκατάσταση», αδιαφορώντας για τους χιλιάδες Δημοτικούς Αστυνομικούς που αγωνιούν για το εργασιακό μέλλον τους.

Αναλυτικά οι ενέργειες που πρέπει να προγραμματίσουμε είναι:

1. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΕΧΡΙ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013:
Μέχρι την ημερομηνία που ο Νόμος καταργεί και τυπικά τη Δημοτική Αστυνομία (23-9-2013) όλοι οι εργαζόμενοι κάνουν χρήση των κανονικών αδειών, ενώ τους χορηγείται κάθε ρεπό που τους οφείλετε από υπερεργασία το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Με παρέμβαση των Συλλόγων-Μελών στις Δημοτικές Αρχές ζητείται η απασχόληση του προσωπικού σε εσωτερικές εργασίες της υπηρεσίας, καθώς κανένας πολίτης δεν θα υπολογίζει την υπηρεσία και το προσωπικό στην άσκηση των καθηκόντων στο μεσοδιάστημα. Παρέμβαση μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου υπάρχουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

2. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ:
Παρέμβαση στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων που έχουν Δημοτική Αστυνομία για την αναγκαιότητα της συνέχισης λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας απαιτώντας:
• Να μην εκδοθούν οι διαπιστωτικές πράξεις με τις οποίες θα τίθεντο σε διαθεσιμότητα οι Δημοτικοί Αστυνομικοί, καθώς είναι αντίθετες με το άρθρο 102 του Συντάγματος.
• Να αποφασίσει την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη μη εφαρμογή του Νόμου λόγω αντισυνταγματικότητας.

3. ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ:
Οι Σύλλογοι-Μέλη προετοιμάζουν, μετά την ενημέρωση που θα στείλει η Ομοσπονδία, την αντιμετώπιση νομικά της διαθεσιμότητας-απόλυσης των Δημοτικών Αστυνομικών. Ενημερώνουμε από τώρα τους συναδέλφους ότι δεν θα παραλαμβάνουμε καμιά διαπιστωτική πράξη που μας θέτει σε διαθεσιμότητα. Αναμένουμε και την απάντηση των αρμοδίων Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την εφαρμογή του άρθρου 81 του Ν.4071/2013 και σε τι καθεστώς εντάσσονται οι Δημοτικοί Αστυνομικοί της κινητικότητας ή της διαθεσιμότητας;

4. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ν.4172/2013:
Είναι ξεκάθαρο σε κάθε δύσπιστο εργαζόμενο ότι, η κυβέρνηση για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της στην τρόικα για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων έχει επιλέξει μια πολύπλοκη και γραφειοκρατική διαδικασία, χωρίς βέβαια να δεσμεύεται για κανένα ποσοστό που θα απορροφηθεί στις διάφορες υπηρεσίες (Δήμοι, Ελληνική Αστυνομία και Σωφρονιστικά Καταστήματα). Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. σε καθημερινή συνεργασία με τη Γραμματεία της Δημοτικής Αστυνομίας θα παρεμβαίνει και θα ενημερώνει όλους τους συναδέλφους για τις εξελίξεις που θα υπάρξουν.

5. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ:
Ο αγώνας για την αποτροπή των χιλιάδων διαθεσιμοτήτων-απολύσεων ουσιαστικά τώρα αρχίζει, έχοντας σαν παρακαταθήκη και εμπειρία τον πολυήμερο αγώνα για την αποτροπή της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Οργανώνουμε το επόμενο χρονικό διάστημα τις δράσεις που είναι αναγκαίες τόσο για τη Νομική προστασία των συναδέλφων όσο και την πίεση που θα πρέπει να ασκηθεί στην κυβέρνηση ώστε ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ συνάδελφος να χάσει τη δουλειά του. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται η συστράτευση όλων μας και η απομόνωση όλων αυτών που το προηγούμενο χρονικό διάστημα και ενώ οι παρεμβάσεις μας κλιμακώνονταν προσπαθούσαν να τις υποβαθμίσουν και να αδρανοποιήσουν τη δυναμική που ανέπτυσσε ο κλάδος, δημιουργώντας προσδοκίες ότι θα εξαιρούντο από τη διαθεσιμότητα, όταν ήταν γνωστό σε όλους ποιες ήταν οι δεσμεύσεις-αποφάσεις της κυβέρνησης.

Συνάδελφοι,

Είναι στο χέρι μας, τουλάχιστον αυτή η παρέμβασή μας, να είναι αποτελεσματική αρκεί να το πιστέψουμε και να απομονώσουμε τους διάφορους παραγοντίσκους και «σωτήρες» που εμφανίστηκαν ξαφνικά εκφράζοντας ουσιαστικά μόνο τον εαυτό τους. Η εμπειρία της προηγούμενης πολυήμερης αγωνιστικής κινητοποίησης παίρνοντας τα θετικά (συμμετοχή, αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα) θα αξιοποιηθεί για τις νέες καθημερινές παρεμβάσεις προκειμένου να μην χάσει κανένας συνάδελφος τη δουλειά του είτε είναι Δημοτικός Αστυνομικός είτε Σχολικός Φύλακας. Η λύση δεν έρχεται από τις κρυφές συναντήσεις κομματικών στελεχών και παραγοντίσκων, αλλά από την παρουσία, τη συμμετοχή και την προσπάθεια όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ