Κατασχέσεις κινητών και ακινήτων χωρίς δικαστική απόφαση

dokano

Κατεπείγον φορολογικό νομοσχέδιο: στις τράπεζες η είσπραξη των φόρων!

Ως κατεπείγον κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών το φορολογικό νομοσχέδιο, πράγμα που σημαίνει ότι την Τετάρτη (24/7) θα περάσει άρον-αρον από την αρμοδία Επιτροπή της Βουλής και θα ψηφιστεί στο θερινό τμήμα με διαδικασίες εξπρές την Πέμπτη (25/7).

To γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη, ο οποίος κατήγγειλε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, υπενθυμίζοντας ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκε ο Φορολογικός Κώδικας και κάλεσε το προεδρείο της Βουλής να προβεί σε διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση για τις διαδικασίες που επιλέγει.

«Θα τρελαθούμε. Ευτελίζονται όλοι οι θεσμοί. Δεν υπάρχει Βουλή», τόνισε ο Π. Λαφαζάνης, αντιδρώντας στον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος. «Δυστυχώς δεν είναι δημοκρατικό το πολίτευμα αυτό που χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους», είπε ο Π. Λαφαζάνης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι καταγράφει τις αντιδράσεις, αλλά επεσήμανε ότι τηρείται ο Κανονισμός της Βουλής, καθώς η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα εγκρίνει ή δεν θα εγκρίνει τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος. Ακόμη ζήτησε «να μην υποτιμούμε τα τμήματα» ενώ σημείωσε ότι η Βουλή και η κυβέρνηση «δεν είναι ευτυχείς» που κατατίθενται τα νομοσχέδια ως κατεπείγοντα.

Στη συνέχεια, ο Π. Λαφαζάνης κατήγγειλε ότι, με το κατεπείγον φορολογικό νομοσχέδιο-τερατούργημα, τις εισπράξεις των φόρων δεν θα κάνουν οι φορολογικές υπηρεσίες αλλά οι τράπεζες και οι εισπρακτικές εταιρίες τους, ενώ το δημόσιο θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε κατασχέσεις κινητών και ακινήτων χωρίς δικαστικές αποφάσεις.

Έρχονται κατασχέσεις ακινήτων (αναδημοσίευση από Real.gr)

Μέτρα-σοκ με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων που δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς τους στην εφορία εντός 30 ημερών φέρνει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Το νέο ποινολόγιο της εφορίας προβλέπει μεταξύ άλλων, ότι όσοι πολίτες καθυστερούν άνω των 30 ημερών να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία τότε οι αρχές θα προχωρούν σε κατασχέσεις ακινήτων, τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων χωρίς δικαστική απόφαση.

Επιπλέον επιβάλλεται σημαντική μείωση των προστίμων για τυπικές και ουσιαστικές φορολογικές παραβάσεις και προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος κατ’ εκτίμηση από τις φορολογικές αρχές.

«Ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών εκτείνεται σε όλο το πεδίο της φορολογικής διαδικασίας, της είσπραξης των φόρων καθώς και διοικητικών κυρώσεων και προστίμων. Δεν περιλαμβάνει ποινικές διατάξεις οι οποίες θα αξιολογηθούν και θα ενταχθούν σε ειδική ποινική νομοθεσία» ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Αναλυτικά το νέο ποινολόγιο:

• Σε περίπτωση μη καταβολής εντός 30 ημερών, από την παραλαβή της ατομικής ειδοποίησης της εφορίας, του φόρου, οι φορολογικές αρχές μπορούν προχωρήσουν στη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του φορολογούμενου. Πρόκειται για μέτρα, όπως κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων κ.ά.

• Σε περιπτώσεις που υπάρχουν πληροφορίες ή υπόνοιες, ότι ο φορολογούμενος θα προβεί σε μεταβίβαση περιουσιακών του στοιχείων ή προβαίνει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για να εγκαταλείψει τη χώρα, ή σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την είσπραξη του φόρου, η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να λαμβάνει επίσης μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, ακόμη και πριν τη νόμιμη ημερομηνία καταβολής της οφειλής.

• Αν ο φορολογούμενος μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία του για να αποφύγει τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, οι φορολογικές αρχές μπορούν να ασκούν αγωγή καταδολίευσης για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

• Τα πρόσωπα που είναι διευθυντές, διαχειριστές, διευθύνοντες σύμβουλοι, εντεταλμένοι στη διοίκηση και εκκαθαριστές των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων κατά το χρόνο της διάλυσης ή συγχώνευσής τους, ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα για την πληρωμή του φόρου, που οφείλεται από αυτά τα νομικά πρόσωπα, καθώς και του φόρου που παρακρατείται, ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσής τους.

• Αν κατά τον χρόνο διάλυσης νομικού προσώπου δεν έχουν εξοφληθεί όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις του, περιλαμβανομένων των παρακρατούμενων και επιρριπτομένων φόρων, οι μέτοχοι ή εταίροι, με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 5%, ευθύνονται για την καταβολή του οφειλόμενου φόρου, μέχρι του ποσού των αναληφθέντων κερδών ή απολήψεων σε μετρητά ή σε είδος, λόγω της ιδιότητας του μετόχου ή εταίρου κατά τα τρία τελευταία έτη.

• Το δημόσιο υποχρεούται να επιστρέψει φόρους που αχρεωστήτως καταβλήθηκαν από τον φορολογούμενο εντός 90 ημερών.

• Ο φορολογούμενος μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη με προϋπόθεση την καταβολή του 50% της βεβαιωμένης οφειλής.

• Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων δικαιούται να ζητά πληροφορίες ή έγγραφα από λοιπά τρίτα πρόσωπα, όπως ιδίως από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων, τα επιμελητήρια, τους συμβολαιογράφους τους υποθηκοφύλακες, τους προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων, τους οικονομικούς ή κοινωνικούς ή επαγγελματικούς φορείς ή οργανώσεις, για τον καθορισμό της φορολογικής υποχρέωσης των φορολογούμενων και να λαμβάνει απάντηση εντός 10 ημερών.

Τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις

• 100 ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής

• ισόποσο ποσό με το φόρο εισοδήματος, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης

• 1.000 ευρώ για κάθε άλλη παράβαση, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα και

• 2.500 ευρώ για κάθε άλλη παράβαση, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

πηγή : iskra

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ