ΑΣΚ-ΟΤΑ: όχι στον εκφασισμό και εκφυλισμό του ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας.

dimotiki astynomia

Η παρέμβαση της συναδέλφισσας Κρυσταλλίας Μακατού από την δημοτική αστυνομία του δήμου Λαρισαίων και μέλους της ΑΣΚ-ΟΤΑ στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΟΕ – ΟΤΑ για την λειτουργία της δημοτικής αστυνομίας με θέμα «Δημοτική Αστυνομία: Στην υπηρεσία των πολιτών για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής ή μηχανισμός καταστολής;».

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

τα τελευταία τρία χρόνια, ως εργαζόμενοι και πολίτες, ζούμε στο πετσί μας με τον πιο βάναυσο τρόπο τα αποτελέσματα της πολιτικής του σοκ χώρα μας. Η τρικομματική κυβέρνηση με μαφιόζικο τρόπο διαλύει το δημόσιο με στόχο τη διάλυση του κοινωνικού ιστού και τη φτωχοποίηση της κοινωνίας. Η «επιχείρηση» αυτή αφορά την αρπαγή κεκτημένων δικαιωμάτων και αγαθών που κερδήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια με τους αγώνες των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Βασικά εργαλεία της επιχειρούμενης διάλυσης είναι η οικονομική εξαθλίωση των υπαλλήλων μέσω των συνεχών μειώσεων μισθών, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις φορέων και υπηρεσιών που θα συνεπιφέρουν δραστική μείωση του αριθμού των κρατικών λειτουργών, η δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας και φόβου μέσω των δήθεν αξιολογήσεων, του νέου πειθαρχικού και της «βιομηχανίας παραγωγής» επιόρκων, η κατάργηση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων και οι περικοπές στη χρηματοδότηση τους (ένα πρόσφατο παράδειγμα, οι συνάδελφοί μας στον Δήμο Τήλου έχουν 4 μήνες απλήρωτοι..), η επίθεση στα συνδικάτα και η ποινικοποίηση των αγώνων (πριν λίγες μέρες με χουντικής έμπνευσης σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δίνεται το δικαίωμα στην ΕΛ.ΑΣ. να διαλύει διαδηλώσεις!).
Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, εν τω μέσω της μεγαλειώδους κινητοποίησης των εργαζομένων στους Δήμους, είδαμε να απολύουν τους πρώτους από μας. Τώρα, τις τελευταίες βδομάδες, υπάρχει έντονο κλίμα αβεβαιότητας στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ για το νέο κύμα απολύσεων, αφού η μεγάλη δεξαμενή θα είναι τα Υπουργεία Εσωτερικών & Παιδείας. Είδαμε χθες μόλις τη στυγνή δολοφονία της ΕΡΤ!

Στα καθ’ υμάς, η καρατόμηση ξεκινά με κατάργηση Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ, κατάργηση βιβλιοθηκών, κατάργηση παιδικών σταθμών, κατάργηση κοινωνικών προγραμμάτων (όπως π.χ. Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ κτλ), κλείσιμο Νομικών Προσώπων σε σχέση με τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό. Η εκτίμηση είναι πως μεσοπρόθεσμα θα ακολουθήσουν οι τεχνικές υπηρεσίες και η υπηρεσίες καθαριότητας.

Τι γίνεται με τη Δημοτική Αστυνομία;

Προς το παρόν η Δημοτική Αστυνομία έχει ενταχθεί σε ένα διαφοροποιημένο πλαίσιο συζήτησης, εξίσου ανησυχητικό εντούτοις, για την υπηρεσιακή κατάσταση των δημοτικών αστυνόμων και τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας προς το κοινωνικό σύνολο. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται η μεθοδευμένη προσπάθεια των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών μέχρι σήμερα, να ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο σώμα αστυνόμευσης και καταστολής στα πρότυπα των δημοτικών αστυνομιών της Ευρώπης με την εκχώρηση περαιτέρω αστυνομικών αρμοδιοτήτων. Η καταστολή είναι αναγκαία- άλλωστε- για να μπορούν να περάσουν νέα μέτρα και να είναι σε θέση να πνίγουν την αντίδραση της κοινωνίας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τεχνηέντως τόσα χρόνια, το Υπουργείο σε αγαστή συνεργασία με την ΚΕΔΕ, κρατούν θολό ή υβριδικό το καθεστώς λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων σε αυτή. Σοβαρότατα τέτοια θέματα αφορούν τις αρμοδιότητες και τον τρόπο άσκησής τους, την ειδική ιεραρχία, την πρόβλεψη ξεχωριστού πειθαρχικού συμβουλίου, τον τρόπο πάταξης του παρεμπορίου, την υποχρεωτική 8αετία, τον τρόπο πρόσληψης και εκπαίδευσης στις σχολές, τις μετατάξεις κ.ά.

Δεν θέλω να επεκταθώ σε ειδικότερα θέματα, αλλά να κάνω κάποιες γενικές παρατηρήσεις:

1ον) Για μας ως παράταξη (ΑΣΚ-ΟΤΑ) ο τίτλος της σημερινής ημερίδας («υπηρεσία για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών ή Μηχανισμός Καταστολής;») δεν θα έπρεπε να έχει αυτό το διαζευκτικό «ή». Δεν το συζητάμε, δεν το κουβεντιάζουμε, δεν το διαπραγματευόμαστε. Πάγια θέση της παράταξής μας, από την πρώτη στιγμή, ήταν και είναι πως θέλουμε μια Δημοτική Αστυνομία κοντά στον πολίτη. Δεν θέλουμε άλλο έναν μηχανισμό καταστολής. Αυτή είναι η θέση της κοινωνίας, η θέση των εργαζομένων, αυτή είναι η θέση του συνδικαλιστικού κινήματος και δεν κάνουμε πίσω ούτε σπιθαμή.

2ον) Επειδή η Δημοτική Αστυνομία είναι απ’ έξω- προς το παρόν- της συζήτησης των απολύσεων ή ιδιωτικοποιήσεων, δεν σημαίνει ότι η κουβέντα δεν γίνεται σε λάθος βάση. Μετά από διαρροές μεμονωμένων κύκλων, συχνά σε συναντήσεις μας με δημοτικούς αστυνόμους ή στα πηγαδάκια αυτής της ημερίδας διαπιστώνουμε να κυκλοφορεί ένα εξαιρετικά ανησυχητικό, ενοχλητικό μουρμουρητό: «να γίνουμε Αστυνομία να σιγουρέψουμε τη θέση μας στο δημόσιο». Χρειάζεται να καταλάβουμε ότι με την αυταπάτη ότι «φτάνει να έχουμε δουλειά», η άθλια για τον λαό συγκυβέρνηση μπορεί «αναίμακτα» να συνεχίζει το βάρβαρο έργο της. Αυτά τα σενάρια δεν τα κουβεντιάζουμε, γιατί δεν τα σκεφτόμαστε, δεν τα αναγνωρίζουμε. Στις πολιτικές της λιτότητας και των απολύσεων απαντάμε προασπιζόμενοι μέχρι τελευταίας ρανίδος τη μονιμότητα και σταθερότητα της εργασίας μας, μέσα από την υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα του κλάδου.

3ον) Η βιομηχανία των επιόρκων δεν τους βγαίνει. Για αυτό πρέπει να εφεύρουν επίορκους. Σε αυτή τη λογική, είμαστε όλοι εν δυνάμει απολυμένοι. Αν έχετε υπόψη ποιοι θεωρούνται επίορκοι προς το παρόν, θα βρείτε και μια κατηγορία ιδιαίτερα ευρεία και, για αυτό, προβληματική. Πρόκειται για την «αναξιοπρεπή συμπεριφορά προς την Υπηρεσία» του εκάστοτε δημόσιου υπάλληλου. Για αυτούς που μας κυβερνάνε, αναξιοπρεπής θεωρείται η συμμετοχή στη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου πέρυσι (που ο κόσμος βγήκε στις παρελάσεις και βροντοφώναζε ενάντια στα μέτρα) και οδήγησε τον εκπαιδευτικό Στέφανο Γκουλιώνη από τη Λάρισα, διευθυντή του Ειδικού Σχολείου, να τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία.

Αναξιοπρεπής για την υπηρεσία θεωρείται περίπτωση νηπιαγωγού από τη Μυτιλήνη, η οποία σε αντιδικία της με εργολάβο (για υπόθεση άσχετη με την εργασία της) βγήκε σε αργία μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας. Αναξιοπρεπής θεωρείται η περίπτωση καθηγητή από την Ηλεία που τέθηκε σε αργία για υπόθεση που αφορά σε οικονομική αντιδικία με ιδιώτη και η οποία δεν έχει εκδικαστεί ούτε καν σε πρώτο βαθμό. Να προσθέσω ότι όποιος δημόσιος υπάλληλος, ενδεχομένως κάποιος από μας, βρεθεί επίορκος και απολυμένος, χάνει την κεκτημένη προϋπηρεσία του και τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα, ως εάν να μην εργάστηκε ποτέ στη συγκεκριμένη θέση. Σε αυτό το κλίμα κατατρομοκράτησης και εκφοβισμού, οι δημοτικοί αστυνόμοι που έχουν να κάνουν κατεξοχήν με την εφαρμογή των νόμων και η εργασία τους είναι εξωτερική, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Αυτό που θέλουν, τελικά, από μας είναι στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα και αγέλαστα.

4ον) Αλλά δεν θα τους περάσει. Και έρχομαι στο τελευταίο σημείο. Δεν θα τους περάσει, συνάδελφοι, γιατί δεν θα το αφήσουμε. Από τους πρωτοβάθμιους συλλόγους μέχρι την Ομοσπονδία, παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε στην κατεύθυνση των αιτημάτων του εργατικού κινήματος. Υπερασπιζόμενοι τα σωματεία, ως τον μοναδικό και αναντικατάστατο ταξικό θεσμό υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, υπερασπιζόμενοι τα δημοκρατικά φρονήματα ενάντια στο φίδι του φασισμού που το αυγό του δυστυχώς επωάζεται και μέσα σε σωματεία, εμπλεκόμενοι στις συλλογικές διαδικασίες των συνελεύσεων και των κινητοποιήσεων, κάνουμε το κίνημα πιο μαζικό. Δρούμε, ενωνόμαστε στη δράση, δυναμώνουμε τη φωνή μας και δημιουργούμε καλύτερες προϋποθέσεις υπεράσπισης των συμφερόντων μας.

Ως ΑΣΚ-ΟΤΑ είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιοδήποτε σχέδιο μετατροπής της Δημοτικής Αστυνομίας σε κατασταλτικό μηχανισμό και ενάντια σε απολύσεις. Σε οποιοδήποτε τέτοιο κυβερνητικό βήμα θα έρθουν αντιμέτωποι με τους εργαζόμενους. Διεκδικούμε μια Δημοτική Αστυνομία με κοινωνικό χαρακτήρα, διεκδικούμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο εργασίας των υπαλλήλων που θα απαντά σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής, καθώς και σε θέματα ενιαίας μεταχείρισης και δικαιωμάτων όπως σε όλους τους κλάδους των ΟΤΑ.

Καλούμε τους συναδέλφους δημοτικούς αστυνόμους να αντισταθούν σε οποιαδήποτε κίνηση εκφασισμού και εκφυλισμού του ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας μέσα από την ενεργό δράση και συμμετοχή στις μάχες του εργατικού κινήματος. Η πραγματοποίηση μιας κλαδικής ημερίδας μπορεί να συμβάλει στη συζήτηση, ωστόσο αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Οι εργαζόμενοι έχουμε μπροστά μας τον δρόμο του αγώνα και της ανατροπής.

Αύριο όλοι και όλες στην απεργία για την ΕΡΤ!

Σας ευχαριστώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ