«Αντισταθμιστικό» νέφος αιθαλομίχλης προσφέρει «δωρεάν» η Περιφέρεια Αττικής στους κατοίκους της

liotemaxistis

Παρακολουθώ με  προσοχή τις εισηγήσεις του Προέδρου και τις αποφάσεις της Εκτ. Επιτροπής  για την υλοποίηση γενικά  των έργων του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων.

Μετά και την ομιλία του Προέδρου Γ. Σγουρού στην τελευταία  Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής,  που πιάνει και θέματα που με ενδιαφέρουν προσωπικά, αποφάσισα να ακολουθήσω τον ιδιότυπο τρόπο συζήτησης του Προέδρου μέσω web tv και να πω, μέσα από το blog, δυο  τρία πράγματα που σε νορμάλ συνθήκες θα έπρεπε να είναι αντικείμενο υπηρεσιακής διαδικασίας.

 Γνωρίζω βέβαια, ότι οι αναρτήσεις στο blog της Α.ΕΝ.Κ  δεν  είναι δελτίο τύπου της ΠΟΕ ΟΤΑ για να  τύχουν του ενδιαφέροντος του Προέδρου, αλλά δεν πειράζει …

Το κάνω και για ένα ακόμη λόγο. Γιατί πλέον  διαπιστώνω όλο και περισσότερο ότι δεν υπάρχει υπηρεσιακή διαδικασία συμμετοχής στην εξέλιξη του τεχνικού αντικειμένου του ΕΔΣΝΑ των εργαζόμενων που λόγω ειδικότητας, εμπειρίας  και επιστημονικού ενδιαφέροντος θα μπορούσαν, θα ήθελαν και κυρίως θα έπρεπε να έχουν λόγο.
Προσωπικά αμφισβητώ έντονα εάν και κατά πόσον συμμετέχουν σε όσα υλοποιούνται και σχεδιάζονται ακόμη και αυτοί οι συνάδελφοι που φαίνονται να συμμετέχουν. Θα πει κάποιος, αυτό είναι προσωπική σου εκτίμηση και στο τέλος τέλος γιατί  να έχεις  λόγο τι κάνουν ή τι δεν κάνουν.  Δεν είναι έτσι, αλλά δεν είναι αυτό  το θέμα  σήμερα.

Μας  είπε, λοιπόν μεταξύ  πολλών άλλων, ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ :

1. Αναφερόμενος σε δράσεις- αντισταθμίσματα στους κατοίκους της Φυλής, είπε » εγκαθιστούµε λειοτεµαχιστές, όπως θα ακούσετε στη συνέχεια αφού είναι θέµα της Ηµερήσιας ∆ιάταξης και προωθούµε ένα πρόγραµµα που θα προσφέρει δωρεάν στους κατοίκους καύσιµη ύλη από ξυλεία και υφάσµατα που περιέχονται σε ογκώδη αντικείµενα και έπιπλα.»
Και πράγματι  αυτό ανακοίνωσε  ο κ. Χιωτάκης που είχε το λόγο στη συνεδρίαση, παρόμοια η αναφορά που υπάρχει  στο δελτίο τύπου  για  «καύσιμη ύλη από ξυλεία που περιέχονται σε ογκώδη αντικείμενα και έπιπλα τα οποία θα υφίστανται επεξεργασία στην αυτοτελή Μονάδα Λειοτεμαχισμού του ΧΥΤΑ».

Κάτι δεν πάει καλά εδώ.

Νομίζω, θυμόμαστε όλοι το πρόβλημα με το νέφος της αιθαλομίχλης στην Αθήνα το προηγούμενο μήνα. Τι είπε το ΥΠΕΚΑ   γι αυτό; Ανάμεσα στα άλλα ότι φταίγανε οι φτωχοί που κάψανε στο τζάκι τους όσα βρίσκανε παρατημένα δεξιά και αριστερά από έπιπλα, κουφώματα, στρώματα  κλπ Δηλαδή τα υλικά που περιέχονται στα  δημοτικά ογκώδη. Τα ίδια  ειπώθηκαν πρόσφατα στη βουλή και μόλις πριν λίγες ημέρες σε ημερίδα του ΤΕΕ για την αιθαλομίχλη, όπου κατά σύμπτωση μεταξύ των καλεσμένων στο στρογγυλό τραπέζι ήταν  και ο κ. Χιωτάκης. Και το συμπέρασμα ήταν ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα βγάλει προδιαγραφές για το τι μπορούμε να καίμε στο τζάκι ή στους καυστήρες.

Γνωρίζετε ότι οι βαφές , τα λούστρα οι μεταλλικές επενδύσεις ή ενισχύσεις που έχουν υλικά όπως τα κουφώματα και τα έπιπλα τα καθιστούν επιβαρυμένα απόβλητα και είναι αυτός ο λόγος που γενικά  δεν επιτρέπεται να διατεθούν σε χώρους ταφής αδρανών υλικών; Οι περισσότεροι από εσάς προφανώς δεν το γνωρίζουν. Ο ΕΔΣΝΑ  πρέπει να το γνωρίζει.
Αυτά είναι  τα ογκώδη, που τώρα ο ΕΔΣΝΑ  θέλει να τα λειοτεμαχίζει και να τα προσφέρει ως καύσιμη ύλη;

Ακόμη και αν ξεπεράσουμε το θέμα της επικινδυνότητας που μπορεί να χαρακτηρίζει αυτά τα  υλικά, πραγματικά σκοπεύει ο ΕΔΣΝΑ να κάνει προδιαλογή στα ογκώδη φορτία των δημοτικών απορριμματοφόρων (πώς , πού; μέσα από τη τάφρο με την αρπάγη;;) για να τροφοδοτούν τον λειοτεμαχιστή μόνο με τα  έπιπλα και υφάσματα ;
 

Έχουν ρωτήσει όσους έχουμε εικόνα και πραγματική εμπειρία από το πρόγραμμα λειοτεμαχισμού του ΕΔΣΝΑ  με τους ΟΤΑ για το τι είναι τα ογκώδη των δήμων;

Μήπως έχει γίνει κοσμογονία αλλαγών στον Σύνδεσμο και την Περιφέρεια και δεν την έχουμε αντιληφθεί; Ή μήπως οι άνθρωποι που σκέφτηκαν και εισηγούνται  όλα αυτά δεν ξέρουν τι τους γίνεται;

2.Αναφερόμενος στο παλαιό ΧΑΔΑ Άνω Λιοσίων είπε:  Για τα ζητήµατα που υπάρχουν µε το ΧΑ∆Α θέλω να διευκρινίσω ότι αυτά είναι εκτός της δυνατότητας της σηµερινής διοίκησης αφού η κατάσταση εκεί δηµιουργήθηκε εδώ και πολλά χρόνια.
Εµείς αυτό που θα κάνουµε είναι η καταγραφή και σύνταξη µελέτης για τα προβλήµατα που υπάρχουν είτε αφορούν στις πλευρικές διαρροές και τα στραγγίσµατα είτε αφορούν στις καταστροφές.

Θα υποβληθεί στο ΥΠΕΚΑ μελέτη με όλα τα απαιτούμενα έργα για την πλήρη αποκατάσταση του ΧΔΑ Λιοσίων, για τον οποίο ουδεμία ευθύνη φέρει ο ΕΔΣΝΑ, αφού εκεί έγινε αυθαίρετη απόρριψη απορριμμάτων κατά το παρελθόν και προ της λειτουργίας του ΕΔΣΝΑ και του προκατόχου του ΕΣΔΚΝΑ, ζητώντας να αναλάβει το κόστος της περιβαλλοντικής αποκατάστασης που απαιτείται.

Εδώ, αγγίζει ευαίσθητη χορδή. Πραγματικά δεν ξέρω ούτε τι πληροφόρηση έχουν, ούτε τι έχουν καταλάβει όσοι ανακατεύονται με το θέμα. Όμως ας γνωρίζει ο Πρόεδρος ότι εκτελέστηκαν έργα αποκατάστασης του παλαιού ΧΑΔΑ με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επειδή ήταν με το σύστημα μελέτη-κατασκευή ο ανάδοχος ευθύνεται πλήρως και για τυχόν αστοχίες της μελέτης. Υπάρχουν τμήματα στον ευρύτερο χώρο του ΧΑΔΑ ή και στα όρια του ΧΥΤΑ που δέχτηκαν απορρίμματα, ενώ δεν θα έπρεπε. Αυτό δεν έγινε  πριν 50 χρόνια …αλλά έγινε μετά το 1998 που ο ΧΔΑ έκλεισε.Μη μιλάμε λοιπόν για ΧΑΔΑ που δεν είδαμε και δεν ξέραμε ποιος έκανε τι ..

Και λυπάμαι αν ενοχλώ ή χαλάω την ατμόσφαιρα, αλλά στα έργα αποκατάστασης που είχα την ευθύνη ως επικεφαλής κλιμακίου επίβλεψης και ήταν χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Συνοχής,  δηλώνω ότι απόψεις έφταιγε η  μελέτη της υπηρεσίας  ή  άλλαξαν τα δεδομένα κλπ κλπ δεν ευσταθούν για να δικαιολογηθούν είτε οικονομικές υπερβάσεις είτε να δικαιολογηθούν νέες μελέτες και εργασίες.

3.Αναφερόμενος στις αποκαταστάσεις των ΧΑΔΑ είπε: Όσον αφορά στην αποκατάσταση των υπολοίπων ΧΑ∆Α που προωθεί ο Ε∆ΣΝΑ σε όλη την Αττική, µε πόρους του ΕΣΠΑ, ακούστηκε ο ισχυρισµός ότι κακώς την κάνουµε γιατί δεν ελέγχθηκε προηγουµένως η σύσταση των απορριµµάτων.
Τους παραπέµπω στις µελέτες που συνέταξαν οι ειδικοί επιστήµονες για το θέµα και τους όρους που αυτές προβλέπουν.
Είναι πάντως πρωτοφανές όταν η χώρα απειλείται µε πρόστιµα,  για το θέµα αυτό, κάποιοι να ζητούν τη διαιώνιση µιας άθλιας κατάστασης.

Δύο παρατηρήσεις:

Λέει η εισήγηση «παραπέμπω στις μελέτες που συνέταξαν οι ειδικοί» . Οι μελέτες δεν μιλάνε , για  να λύσουν απορίες. Οι μελετητές μιλάνε. Οι απορίες δεν τίθενται στα τηλεπαράθυρα, τίθενται πρώτα από όλα από τους επιβλέποντες της μελέτης στους μελετητές. Είναι, αν θέλετε, μέρος τη δουλειάς τους. Επίβλεψη σε όλες αυτές τις μελέτες ( πλην μίας ) δεν έγινε , το γνωρίζουμε όλοι , το γνωρίζει και ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης.

Οι Ειδικοί στο αντικείμενο Αποκατάστασης ΧΑΔΑ γνωρίζουν πολύ καλά ό,τι το τι πραγματικά πρέπει να γίνει, το ανακαλύπτεις μόνο αν έχεις μπει ή όταν μπεις μέσα στο χώρο, οπότε και μόνο  μαθαίνεις τι πραγματικά είναι αυτό που έχεις να διαχειριστείς.

Για να μη κάνουμε σεμινάριο, να περιοριστώ στην περίπτωση ΧΑΔΑ Μεγάρων. Εδώ  τα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα μιλάνε για παράνομη κατ΄επάγγελμα (όπως χαρακτηρίστηκε από τους επιθεωρητές) διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων, γεγονός που οδήγησε σε  επιβολή προστίμου 390.000 ευρώ. Την ίδια ώρα οι ειδικοί επιστήμονες, που υπογράφουν ως συντάκτες της μελέτης, αναφέρουν ότι ο ΧΑΔΑ Μεγάρων κατά δήλωση του δήμου  δεχόταν οικιακά. Τώρα, ας αποφασίσει ο ΕΔΣΝΑ τι αποκατάσταση είναι αυτή που θα γίνει;
 

Μπορεί να πετάει  ο Πρόεδρος το μπαλάκι της ευθύνης στη μελέτη (προσέξτε, δεν το πετάει στους μελετητές),  αλλά αυτό δεν λύνει κανένα πρόβλημα, ενδεχομένως ούτε ακόμη και αυτών  των προστίμων.

Να λοιπόν γιατί κινητοποιήθηκε η ΕΜΔΥΔΑΣ  για τους διαγωνισμούς των αποκαταστάσεων των ΧΑΔΑ.
 

Μπορεί στο μυαλό κάποιων τα έργα αυτά να είναι εργολαβίες και απορρόφηση κονδυλίων και μόνο. Για τους μηχανικούς ΔΥ και ειδικά τους μηχανικούς του Συνδέσμου οφείλουν να είναι έργα περιβαλλοντικής προστασίας και αυτό δεν διασφαλίζεται με αβλεπή υπογραφές και fast trak διαδικασίες.

Γεωργία Ασημακοπούλου – µέλος της Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης ΕΣΔΝΑ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ