Σωματείο Εργαζομένων Δ Νικαίας Ρέντη: ΟΧΙ στην διαθεσιμότητα, τις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις!

nikaia rentis

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ενάντια στη διαθεσιμότητα – απολύσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην νεοφιλελεύθερη πολιτική της συγκυβέρνησης που φτωχοποιεί και εξαθλιώνει τους εργαζομένους και το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, το επικοινωνιακό παιχνίδι της Κυβέρνησης με τους 2000 περίπου υπαλλήλους  που βρίσκονται σήμερα σε διαθεσιμότητα συνεχίζεται. Επιμένει μέχρι σήμερα ότι η διαθεσιμότητα δεν οδηγεί σε ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ αλλά απλά σε κινητικότητα, την ώρα που όλοι γνωρίζουμε ότι με τα μνημόνια έχουν δεσμευτεί για 150.000 απολύσεις μέχρι το 2015 και ότι  η τρόικα απαιτεί επιτακτικά, προκειμένου να δοθεί η δόση του Μαρτίου, 25.000 ονοματεπώνυμα με την δέσμευση ότι θα απολυθούν μέσα στο 2013.

Επέλεξαν την αξιολόγηση υπηρεσιών και του προσωπικού ως νέο μέτρο για να φτάσουν στις απολύσεις, μέσω του πλεονάζοντος προσωπικού, ενώ δημόσια μιλούν για αναδιάρθρωση  των Υπηρεσιών και περικοπή δαπανών.

Δηλώνουν ότι το Οικονομικό Παρατηρητήριο αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για τη διαβούλευση όσον αφορά την κατάρτιση και υλοποίηση ρεαλιστικών προϋπολογισμών και θα λειτουργεί ως μηχανισμός στήριξης της αυτοτέλειας των δήμων. Αποκρύπτουν όμως, ότι βασικά είναι ένα εργαλείο μείωσης προσωπικού και παραχώρησης ακίνητης περιουσίας στους ιδιώτες.

Κοινωνικές Δομές – Καθαριότητα: «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη!»

Παράλληλα, Υπηρεσίες όπως ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, οι Παιδικοί Σταθμοί, η Φροντίδα στην Γ’ ηλικία (Κ.Α.Π.Η.) αλλά και οι Προνοιακές Δομές (Βοήθεια στο Σπίτι, Κ.Δ.Α.Π., Κ.Δ.Α.Π.-ΑμΕΑ, Κ.Η.Φ.Η. κ.λπ.) εκχωρούνται στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Με τα ψευτοδιλήμματα, που χρησιμοποιούν οι εκφραστές της μνημονιακής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής,  «Πως θα λειτουργήσουν οι Παιδικοί Σταθμοί»; το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»; τα Δημοτικά Ωδεία; τα Προγράμματα «Μαζικού Αθλητισμού»; και πολλές άλλες δραστηριότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οδηγούν την επίσπευση της ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιαίτερα ελκυστικών αλλά παραπλανητικών «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων», προκειμένου να αντικαταστήσουν τις υπηρεσίες των Δήμων που προσφέρουν σε μεγάλες ομάδες πολιτών.

Και αντί η Τοπική Αυτοδιοίκηση (αιρετοί), μαζί με τους εργαζόμενους και την κοινωνία να αγωνιστούν για την συνέχιση αυτών των δραστηριοτήτων, εμφανίζουν ως σωτήρια λύση της εφαρμογή του Ν.4019/2011.

Η προσπάθεια τους είναι ξεκάθαρη. Επιδιώκουν τη διάλυση με κάθε τρόπο του κοινωνικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη μετατροπή τους σε «Κερδοσκοπικές και Εμπορικές Επιχειρήσεις», κάτι που ξεκαθάρισε και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με την επιβολή Φ.Π.Α. 23% στις δραστηριότητες των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

Θύματα όμως αυτής της πολιτικής δεν θα είναι μόνο οι πολίτες αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που θα λειτουργούν υπό συνθήκες ενός σύγχρονου δουλεμπορίου, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με επισφαλή και περιορισμένο χρόνο εργασίας, καθώς μπροστά στον τρόμο της ανεργίας θα συνεχίσουν να δέχονται τον έναν εκβιασμό μετά τον άλλο.

Ταυτόχρονα, η επέκταση της ενοικιαζόμενης εργασίας μέσω ΜΚΟ δίνει την χαριστική βολή στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και στην έννοια «εργασία». Οι εργαζόμενοι αφού μετατράπηκαν πρώτα σε «αποσχολήσιμους», τώρα γίνονται «ωφελούμενοι»! Αμφισβητώντας πλέον και την ιδιότητα του εργαζόμενου ως τέτοιου! Όσο για τους πραγματικά ωφελούμενους, τα αφεντικά των Μ.Κ.Ο., που χρηματοδοτούνται μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ με ποσοστό αμοιβής 10% επί του συνόλου της χρηματοδότησης. Πρόκειται για ακόμα μια προσπάθεια παραχώρησης δημόσιων υπηρεσιών σε ιδιώτες στην οποία πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων και δημοτικοί σύμβουλοι!

Το σκηνικό της γενικευμένης επίθεσης ολοκληρώνεται με την εκχώρηση της διαχείρισης των αποβλήτων σε ιδιώτες – διαχρονικά «κολλητούς» της εκάστοτε κυβέρνησης. Μόνο στην Αττική τα εργοστάσια αναμένεται να επεξεργάζονται 1,5 εκατομμύριο τόνους στερεών αποβλήτων, με το κόστος ανά τόνο να υπερδιπλασιάζεται. Αυτό σημαίνει τεράστια κέρδη για τους εργολάβους και αβάσταχτη επιβάρυνση μέσω των δημοτικών τελών για τους πολίτες. Μια τέτοια εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις σε όλες τις υπηρεσίες καθαριότητας, από τη συγκομιδή ως την επεξεργασία.

Ο Αγώνας του Ενός είναι Αγώνας Όλων!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, η επίθεση κυβέρνησης – αφεντικών είναι συνολική, ενάντια σε όλους μας! Ο όποιος διαχωρισμός των εργαζομένων σε μόνιμους, αορίστου, συμβασιούχους, κλπ, εξυπηρετεί μόνο τον κοινό μας εχθρό. Οι ανακοινώσεις συμπαράστασης είναι άνευ ουσίας αν δεν συνοδεύονται από δράση. Δεν πρέπει να μείνει κανένας πλέον μόνος στον αγώνα. Να προχωρήσουμε όλοι μαζί με συντονισμό και κοινή δράση σε κάθε εργασιακό χώρο με στόχο την ανατροπή της αντεργατικής κυβέρνησης και κάθε αντεργατικής πολιτικής που υπηρετεί μια χούφτα παράσιτα.
 
         ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΟΛΩΝ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΩΡΑ!
 
                                                               ΤΟ Δ. Σ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ