Η Κύπρος μπροστά στο ναυάγιο της Ευρωζώνης!

koniaris

Αντίσταση στην τρόικα, χωρίς αμφισβήτηση της ευρωζώνης, καταλήγει σε ναυάγιο!

του Χρήστου Κόνιαρη

Το δίλημμα τούτες τις ώρες για την Κύπρο είναι αμείλικτο: ή θα αποδεχθεί τους όρους της τρόικας ή οδηγείται σε έξοδο από την ευρωζώνη!

Το τραγικό αυτό δίλημμα το έκανε σαφές και κάτι παραπάνω από σαφές και ο γνωστός και μη εξαιρετέος, Β. Σόϊμπλε, ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας!

Ο τρίτος δρόμος της υποτιθέμενης «σκληρής» και «γενναίας» διαπραγμάτευσης επί της ουσίας δεν υπάρχει. Κι αυτό όχι μόνο γιατί μια διαπραγμάτευση και η πλέον σκληρή, θα οδηγούσε στην καλύτερη περίπτωση σε απαράδεκτο μνημόνιο και σε απαράδεκτους μνημονιακούς όρους, αφού, ως γνωστόν, δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» μνημόνια, μιας και το πιο «βελτιωμένο» μνημόνιο και οι πλέον «βελτιωμένοι» τροϊκανοί όροι που θα το συνοδεύουν, θα είναι επονείδιστοι. Αλλά διότι, ακόμα και για να μπορέσει μια χώρα να διαπραγματευτεί στοιχειωδώς τους όρους που θα την οδηγήσουν στο μνημονιακό κρέμασμα, πρέπει να διαθέτει και να το εννοεί, εναλλακτική λύση έξω από την τρόικα. Με δύο λόγια να είναι αποφασισμένη να βγει εκτός ευρωζώνης!

Η Κυπριακή Βουλή, κάτω από την πίεση του λαϊκού παράγοντα, είπε στην αρχή και πολύ σωστά «ΟΧΙ» στις κατάπτυστες αποφάσεις του Eurogroup.

Αυτό, όμως, το «ΟΧΙ» για την Κυπριακή πολιτική ηγεσία, πρώτα απ΄όλα για την παράταξη του ανεκδιήγητου μνημονιακού – Ανανιστή Ν. Αναστασιάδη, που επέλεξε τη σχιζοφρενική «αποχή», δεν ήταν προϊόν μιας πολιτικής απόφασης που διέθετε βάθος και εναλλακτικό σχέδιο για κάθε περίπτωση και προοπτική.

Αντίθετα, το «όχι» της Κυπριακής ηγεσίας έμοιαζε με «σαπουνόφουσκα», ως απονενοημένη αναζήτηση άλλοθι ή εκτόνωσης της λαϊκής οργής ή ως τακτικός ελιγμός μιας ηγεσίας που τελεί σε σύγχυση και πανικό!

Η κυβέρνηση της Κύπρου αλλά και γενικότερα και με διαφορετικές ταχύτητες, το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου, δεν διέθετε εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που, μετά το Κυπριακό «όχι», δεν έκανε πίσω, πράγμα πιθανότατο, το Eurogroup και η ευρωζώνη.

Έτσι, όταν η ευρωζώνη και οι διάφοροι Σόϊμπλε και άθλιοι Μοσκοβισί (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας) είπαν το δικό τους «ΟΧΙ» στο ΟΧΙ της Κύπρου και έστελναν βροχή τα τελεσίγραφα, η Κυπριακή ηγεσία έντρομη κατέρρευσε και άτακτα αναδιπλώθηκε.

Τώρα η Κυπριακή ηγεσία σπεύδει, ταπεινωμένη και εξευτελισμένη, στο Eurogroup, έτοιμη να αποδεχθεί πολύ πιο εξευτελιστικούς και καταστροφικούς όρους από την πρώτη απόφαση του Eurogroup.

Αυτήν την ώρα οι διαβουλεύσεις στο Eurogroup της Κυριακής (24/3/13) βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με την τρόικα να ζητάει τη «μάννα της και τον πατέρα της» και αναμένουμε!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ : Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΝΟΧΟΣ !

Ο μεγάλος ένοχος, όμως, των τραγικών εξελίξεων είναι η παραδομένη και γονυκλινής κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου- Κουβέλη.

Η κυβέρνηση αυτή όχι μόνο συμφώνησε με την πρώτη απόφαση του Eurogroup, που έστειλε την Κύπρο στο γκρεμό, αλλά και τώρα συντάσσεται με το Γερμανικό μπλόκ, αποστέλλοντας τελεσίγραφα ωρών στην Κύπρο, όπως έκανε από τη Βουλή δουλοπρεπέστατα ο Γ. Στουρνάρας.

Αυτήν την ώρα η Κύπρος δεν έχει καμιά άλλη επιλογή από το να θέσει ευθέως και αποφασιστικά ως εναλλακτική προοπτική την έξοδο από την ευρωζώνη.

Χωρίς να θέσει ευθέως αυτό το θέμα και με αξιόπιστους όρους, η Κύπρος θα υποστεί πολτοποίηση και πέταγμα στη χωματερή, ζώντας ένα βασανιστικό οικονομικό και εθνικό θάνατο.

Κι΄αυτός ο Κυπριακός όλεθρος θα συμπαρασύρει μαζί του την Ελλάδα και τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Η Αριστερά στην Ελλάδα καλείται να συμπαραταχθεί και να δράσει ενωμένη!

Η Αριστερά οφείλει να αντιληφθεί ότι δύο καρπούζια είναι δύσκολο να κρατηθούν στην ίδια μασχάλη.

Δεν μπορεί να θέλεις να διώξεις την τρόικα και να καταργήσεις τα μνημόνια και ταυτόχρονα να έχεις ως δόγμα την παραμονή στο ευρώ.

Η Αριστερά πρέπει να θέσει θέμα σύγκρουσης και εξόδου από την ευρωζώνη ως δυνατή και βιώσιμη πολιτική επιλογή και ως μέρος ενός προοδευτικού προγράμματος σοσιαλιστικής προοπτικής.

Μια Αριστερά που δεν είναι έτοιμη να ακολουθήσει , αν χρειασθεί, το δρόμο εξόδου από την ευρωζώνη, καλύτερα να μην τολμήσει να αμφισβητήσει τη Γερμανική αποικιοκρατία της τρόικας και τα μνημόνια.

Γιατί κινδυνεύει μαζί με την καταστροφή και από εξευτελισμό!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ