«Ανακάλυψη» κ.Καμίνη: το νέο πειθαρχικό στοχεύει σε απολύσεις

kaminis athina

Στο πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναφορικά με την εγκύκλιο για τους επίορκους, εκφράζοντας την αντίθεσή του.

Όπως υπογράμμισε, η ευρεία ερμηνεία της διάταξης που «περιλαμβάνει κάθε υπάλληλο που κάποια στιγμή ενεπλάκη με την ποινική δικαιοσύνη, είτε αφορά αδίκημα που τελέστηκε εκτός υπηρεσίας, είτε εξαγορασθείσα ποινή», θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός «να στερηθούμε τις υπηρεσίες αυτών των ανθρώπων και οι εναπομείναντες υπάλληλοι θα τρέμουν να βάλουν την υπογραφή τους σε οτιδήποτε» αφετέρου να παραλύσει ο δήμος.

«Η εγκύκλιος που ερμηνεύει υπέρμετρα την έννοια του επίορκου δεν είναι υπεράνω του νόμου, δίνει κατευθύνσεις εφαρμογής του νόμου. Ο Δήμος Αθηναίων θα επιμείνει στην εφαρμογή της νομιμότητας», σημείωσε με νόημα ο δήμαρχος, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να διαφανεί πως δεν πρόκεται να την εφαρμόσει.

Ζητείται να τεθούν σε αργία τέσσερις μηχανικοί

Nα σημειωθεί ότι η εισήγηση του δημάρχου πραγματοποιήθηκε καθώς η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου συζητούνταν το αίτημα να τεθούν σε αργία τέσσερις υπάλληλοι της τεχνικής υπηρεσίας (μηχανικοί) οι υποθέσεις των οποίων για υπηρεσιακά θέματα βρίσκονται στη Δικαιοσύνη μετά από αγωγές πολιτών εναντίον των ίδιων αλλά και του δήμου.

Αν και απόφαση δεν ελήφθη μετά την εισήγηση του δημάρχου φαίνεται ότι ο δήμος, προτού τουλάχιστον προχωρήσει, όπως προανήγγειλε και ο ίδιος ο κ. Καμίνης,  σε σχετικές συζητήσεις με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια ενέργεια εναντίον τους.

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
H εγκύκλιος του αρμόδιου υπουργείου, διευρύνει τον κύκλο των ανθρώπων, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως επίορκοι, βάσει του νόμου με σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για την παραμονή τους στην δημόσια διοίκηση, αλλά και την στέρηση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Το μέτρο είναι πολύ σκληρό διότι περιλαμβάνει ακόμη και αδικήματα, τα οποία τελέστηκαν και εκτός υπηρεσίας. Και αναρωτιέμαι αν αυτή η επιλογή είναι μια λύση υπό την δαμόκλειο σπάθη του μνημονίου ή των μέτρων περιορισμού του αριθμού των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, που θα εφαρμοστεί επί δικαίων και αδίκων. Εάν η κεντρική διοίκηση καταλήξει σε μια τόσο ευρεία ερμηνεία της διάταξης, ώστε να περιλαμβάνει κάθε υπάλληλο που κάποια στιγμή ενεπλάκη με την ποινική δικαιοσύνη, είτε αφορά αδίκημα που τελέστηκε εκτός υπηρεσίας, είτε εξαγορασθείσα ποινή, τότε θα αναγκαστούμε να στερηθούμε τις υπηρεσίες αυτών των ανθρώπων και οι εναπομείναντες υπάλληλοι θα τρέμουν να βάλουν την υπογραφή τους σε οτιδήποτε. Αυτό θα οδηγήσει σε παράλυση τον δήμο της Αθήνας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, γιατί πλήττει την εύρυθμη λειτουργία του δήμου. Ο δήμος Αθηναίων έχει απαντήσει στο αρμόδιο υπουργείο και είχαμε επισημάνει έγκαιρα το ενδεχόμενο να πάμε σε μια τέτοια ευρεία ερμηνεία που θα οδηγήσει σε παράλυση των δημοσίων υπηρεσιών. Η εγκύκλιος που ερμηνεύει υπέρμετρα την έννοια του επίορκου δεν είναι υπεράνω του νόμου, δίνει κατευθύνσεις εφαρμογής του νόμου. Ο δήμος Αθηναίων θα επιμείνει στην εφαρμογή της νομιμότητας.

πηγή : aftodioikisi.gr

Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την ΑΣΚ-ΟΤΑ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ