Ανακοίνωση της Ο.Σ.Ε.Α.Δ.Ε. για την αξιολόγηση των δομών των αποκεντρωμένων διοικήσεων

antistekomaste

Ενόψει της «αξιολόγησης» των δομών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, η οποία ξεκίνησε ήδη από την Α.Δ. Αττικής, η Προσωρινή Διοίκηση της ΟΣΕΑΔΕ στο ΔΣ της 1ης Μάρτη 2013, κατέληξε ομόφωνα στα εξής συμπεράσματα:

Η «βαθιά αναμόρφωση» του Δημοσίου συνδέεται άμεσα με την διατρανωμένη πρόθεση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τον πλέον επίσημο τρόπο (δηλώσεις Μανιτάκη στη Βουλή) για τη διατήρηση στο δημόσιο μόνο όσων υπηρεσιών δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αναλάβουν οι ιδιώτες και με την επίσης εκπεφρασμένη απαίτηση της Τρόικα Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Ευρωπαϊκής Τράπεζας-ΔΝΤ προκειμένου να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα στο Μνημόνιο για τις 150.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015.

Βασικό εργαλείο για την υλοποίηση των παραπάνω καταστροφικών πολιτικών είναι η «αξιολόγηση» δομών και προσωπικού που ολοκληρώθηκε για τα περισσότερα υπουργεία, προκαλώντας μείωση των δομών άνω του 50% και σημαντική μείωση των οργανικών θέσεων και που τώρα εφαρμόζεται σε δήμους και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

• Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αξιολόγηση αυτή εξυπηρετεί την γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική, είναι προσχηματική και έρχεται να «δικαιολογήσει» προειλημμένες αποφάσεις.

• Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αξιολόγηση και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα έχει ως επίπτωση την μείωση δ/νσεων και τμημάτων, τη μείωση οργανικών θέσεων και εν τέλει τις απολύσεις.

Εξάλλου καμία  αξιολόγηση δεν είναι ουδέτερη, καθώς  τα κριτήρια στα οποία βασίζεται καθορίζονται αυστηρά από τον σκοπό που καλείται να εξυπηρετήσει. Όταν ο πραγματικός στόχος είναι η δημιουργία ενός κράτους τροχονόμου των ελληνικών και ξένων μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και επενδύσεων και όχι ενός σύγχρονου μηχανισμού για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος, η αξιολόγηση και τα αποτελέσματά της θα εξυπηρετούν τον παραπάνω σκοπό.   

Το δήθεν «σύγχρονο επιτελικό κράτος» που έχει ήδη αρχίσει να στήνεται από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, δείχνει το αποκρουστικό του πρόσωπο τόσο προς τους εργαζόμενους (εφεδρεία, διαθεσιμότητα, πειθαρχικό δημοσίων υπαλλήλων) όσο και προς τον λαό που καλείται πλέον να πληρώσει πανάκριβα το ξεπούλημα των εθνικών δρόμων με τα πανάκριβα διόδια, την ιδιωτική υγεία και ασφάλιση, τα διάφορα ενεργειακά πιστοποιητικά για τις κατοικίες κλ.π.

Ακόμα και ο πλέον ανυποψίαστος συνάδελφος, δεν πρέπει να διατηρεί καμία αυταπάτη για όσα περιμένουν τους εργαζόμενους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο αμέσως επόμενο χρονικό.

• Οι πραγματικές προθέσεις της συγκυβέρνησης έχουν αποτυπωθεί επισήμως στους προϋπολογισμούς των υπηρεσιών για τις μισθοδοσίες του 2013 αφού σε όλες ανεξαιρέτως τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις είναι ελλειμματικοί, συνολικά κατά κάποια εκατομμύρια ευρώ – κυνική ομολογία των απολύσεων που έρχονται.

• Έχουν επίσης αποτυπωθεί στην υπουργική απόφαση για τη κινητικότητα, από την οποία προκύπτει ότι κανένας υπάλληλος δεν θα διατεθεί στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για να καλυφθούν τα τεράστια κενά στις υπηρεσίες μας μετά τον Καλλικράτη, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων και τη διαθεσιμότητα.  

• Έχουν αποκαλυφθεί με το συνεχιζόμενο ψέμα του δήθεν υπερτροφικού ελληνικού δημοσίου όταν βρισκόμαστε πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (κάτω από 10% πλέον).

Με βάσει τα παραπάνω, η ΟΣΕΑΔΕ δηλώνει την συνολική αντίθεσή της με τα κυβερνητικά σχέδια.

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ την αξιολόγηση ως όχημα για τις προαποφασισμένες απολύσεις  και την εκχώρηση δημόσιων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.

ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ σε καμία διαδικασία που αφορά την υλοποίηση της αξιολόγησης δομών και προσωπικού.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για να μην περάσει καμία απόλυση, να μπλοκαριστεί η κατάργηση οργανικών θέσεων και υπηρεσιών.

ΚΑΛΟΥΜΕ τα μέλη μας να μην νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους τις σχετικές διαδικασίες, να μην γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα της συγκυβέρνησης.

Η ΟΣΕΑΔΕ καλεί τους συλλόγους μέλη της Ομοσπονδίας να προχωρήσουν άμεσα σε διαδικασίες ενημέρωσης των συναδέλφων (έκτακτες γενικές συνελεύσεις, περιοδείες κλπ) σχετικά με τις επικείμενες εξελίξεις καθώς και να αναλάβουν όπου είναι δυνατό κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες με  σωματεία από άλλους χώρους ( π.χ. ΟΤΑ , Περιφέρειες κ.λ.π.).

Καλούμε τέλος την ΑΔΕΔΥ
• Να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα, στους συναδέλφους και στον ελληνικό λαό.

• Να οργανώσει πολύμορφο αγώνα διαρκείας των εργαζομένων στο δημόσιο απέναντι στις αξιολογήσεις και στις απολύσεις, αντί να συστήνει Κοινές Ομάδες με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και τους εφαρμοστές των πολιτικών της.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

 Η Πρόεδρος                            Ο Γεν. Γραμματέας
Νατάσα Βαρουχάκη                  Γαβριήλ Ιωαννίδης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ